Kanalen som i verkligheten är ett nätverk av kanaler, floder och sjöar, sträcker sig över 202 km. Rideau Canal öppnade officiellt år 1832 och har sedan dess fungerat som ett samlat element mellan urbana och lantliga landskap. Här finns det både många och stora naturupplevelser och från basen i Smiths Falls har du tillgång till både shopping i Ottawa och de många naturparkerna i Ontarios Högland. Det är finns otaliga anledningar till att besöka Kanada och segla på Rideau Canal, men vi har gjort en lista med det fyra bästa. 

1.       UNESCO – beskyddat område

Rideau Canal har sedan 2007 varit under UNESCOs beskyddande vingar som en punkt på organisationens världsarvslista. Som den enda i sitt slag i Nordamerika betjänas slussarna på Rideau Canal i stor stil fortfarande med hjälp av det ursprungliga ingenjörsarbetet från att den byggdes 1826-1832. Rideau Canal utgör ett klassexempel på ett imponerande stycke ingenjörsarbete för sin tid och det enorma byggprojektet med att gräva hela kanalen för hand involverade hundratals irländare och fransk-kanadensiska immigranter. Rideau Canal blev byggt som ett alternativ till vattenvägen nära St. Lawrence så man undgick att segla direkt in i amerikanernas skottlinje. Rideau Canal blev därmed också en central, strategisk roll i britternas kamp om kontroll över det nordligaste Amerika. I dag är kanalen både fredlig och en trevlig samlingspunkt för lokala och turister, och i övrig är det också Le Boats första destination för flodbåtsresor utanför Europa. 

2. Naturparkerna

Rideau Canal är omgiven av en betagande natur. Kanada kännetecknas för sina exceptionellt vackra och varierande landskap som både bjuder på oändliga slätter, lugna sjöar och hårt kuperade terräng. Det är därför inte helt utan grund att området vid Rideau Canal drar till sig äventyrsälskande friluftsmänniskor.  Från de lugna sjöarna och mysiga områdena vid Kingston och The Great Waterway till de mer barska, men vackra landskapen i Ontarios Högland – Kanada har allt! 

3. Perfekta fiske- och – vattensportsmöjligheter

I naturparkerna och de omkringliggande sjöarna är det optimala förhållanden för den glada fiskaren. Kanadensarna har en tradition av att fiska och det är inte osannolikt att du kommer stöta på en lokal fiskare, som njuter av sjöarnas många fiskarter.

Längs vattenvägen förkommer det också flera bra möjligheter för att hyra kajak och kanot, så du kan ta en tur ut på sjön. 

4. Gå i land i hjärtat av Ottawa – direkt från flodbåten

En flodbåtssemester med Seatravel ger dig den unika möjligheten att gå i land mitt i Ottawa centrum. Upplev skiftet mellan den imponerande, kanadensiska naturen och det pulserande stadslivet i Ottawa, där du kan njuta av stadens goda shoppingmöjligheter och den elektiska blandningen mellan fransk och engelsk befolkning.

Läs mer om Kanada här.