Belgiens långa historia inom ölproduktion är fylld av stolta traditioner och belgisk öl är känt och älskat över hela världen. Ta chansen och deltag i en ölfestival och smaka på några av de otaliga, spännande specialölerna, som produceras på de belgiska bryggerierna.

 Besök exempelvis den 27 upplagan av festivalen Weekend of Spontaneous Fermentation, som tar plats 26 till 27 maj 2018 i byn Opstal-Buggenhout.

Hitta din favoritfestival

Som du nog kan gissa är urvalet av ölfestivaler i Belgien stort, och de sker året runt. Då de flesta av festivalerna ligger i byar som det inte är möjligt att segla till i flodbåt, rekommenderar vi att ni kombinerar flodbåtssemestern med ett par dagars uppehåll i antingen starten eller i slutet av semestern. Annars är det också möjligt att segla till Gent som har en ölfestival i slutet på sommaren, precis som Oostende som också ligger nära en av de möjliga segelrutterna.

 

Nedan ser du de 10 bästa ölfestivalerna i Flandern som är den nordliga delen av Belgien.

1.Bruges Beer Festival (Brügge, 2.- 4. februari, 2018)
En weekend med mer än 80 olika bryggerier som hålls i Brügges charmerande och otroligt välbevarade medeltidacentrum.

2.Leuven Innovation Beer Festival (Leuven, 13.-15. april 2018)
Festivalens nyckelord är kreativitet och originalitet. Här möts innovativa specialbryggerier från hela världen och du kan smaka experimenterande öl och lära dig om ingredienserna och tekniken.

3.The Night of the Great Thirst (Payottenland, nära  Bruxelles, 27. april 2018)
En festival dedikerad till de unika ölsorterna ”Lambic” och ”Geuze” som endast bryggs i den här regionen. Ölen är spontant jäst och därför är inte jäst tillsatt i bryggningsprocessen.

4. Zythos Beer Festival (Leuven, 28.-29. april 2018)
Det är den största ölsmakningsfestivalen av sitt slag i Europa med både ölvandring, ölworkshops, ölföredrag och besök på Leuvens två bryggerier. Under loppet av weekenden kan du stöta på mer än 100 belgiska bryggerier och smaka 500 olika slags öl.

5. Beer Passion Weekend (Antwerpen, 22.-24. juni 2018)
Med omkring 40 bryggerier och fler än 200 olika öler representerade är det här en upplagd möjlighet för att smaka en lång rad av belgisk öl samtidigt som du njuter av Antwerpens historiska charm och live-musik i bakgrunden.

6. Ghent Beer Festival (Gent, 18. august 2018)
En festival för både vanliga öl-intresserade och passionerade öl-entusiaster som hålls i en frodig trädgård i gåavstånd från Gents charmerande centrum, som ofta omtalas som Europas bäst bevarade hemlighet.

7.North Sea Beer Festival (Oostende, 24.-26. august 2018)
Med food trucks, live-musik och DJ’s är festivalen den mest sällskapliga längs Belgiens kustlinje. Festivalen är känd för sin trevliga atmosfär som skapas av besökande ölälskare och semestergäster.

8. Belgian Beer Weekend (Bruxelles, 31. august-2. september 2018)
Festivalen hålls på Bruxelles historiska torg, Grand Place som är med på UNESCO:s världsarvslista. Festivalen börjar med en hyllning av skyddshelgonet, Saint-Arnould. Upplev också paraden med historiska bryggeri-och-ölvagnar genom Bruxelles centrala gator.

9. Modeste Beer Festival (Antwerpen,29.-30. september 2018)
Det här är en av det nyare öl-festivalerna. Festivalen är bara för små bryggerier, där de flesta är familjeägda och producerar specialöl. Det gör festivalen bland annat populär bland ölkännare.

10. Christmas Beer Festival (Essen, Antwerpen-regionen, 15.-16. december 2018)
En festival dedikerad till jul-och-vinteröl med omkring 170 olika sorter. Urvalet inkluderar både experimenterande öl och specialutgåvor kombinerat med världsklassiker. Festivalen är väldigt populär och har plats till ett begränsat antal, så biljetterna ska bokas flera månader i förväg om du önska deltaga.

 

Planera din flodbåtssemester i Belgien

Har du blivit inspirerad, kan du planera din flodbåtssemester här.