Kroatien och Det Dalmatiska öhavet bjuder på mer än tusen olika öar, som var isär har sin egen charm. Det kan därför vara svårt att peka ut de allra bästa men ännu svårare att hinna med dem allihopa på en enkel segelssemester. Vi ger därför våra rekommendationer på de 10 bästa av Kroatiens öar enligt oss, som bestämt är värt ett besök på din nästa segelsemester till det här underbara området.

Korčula

Korčula är både en ö och en befästby med byggnader och gator placerade i ett fiskbensmönster. Det är känt för Moreška, det är en dans med svärd som visas av speciella anledningar. Ön sägs också vara födelseplats för Marco Polo. 

Hvar 

En världskänd ö med en mur, orange tak, lavendelmarker, fantastiska vinmarker, ojämna berg, perfekt klimat, vackra stränder och bukter, unik gastronomi och ett UNESCO World Heritage Site. 

Pakleni-öarna

En ögrupp på omkring 20 öar som primärt är obebodda. Ögruppen ligger mittemot Hvar by med många vackra stränder och bukter samt en frodig vegetation. Den ligger perfekt för seglare och för de som söker något mer avsides. 

Brač

Här hittar du några av de vackraste stränderna i världen. Upplev stranden Zlatni Rat, som ändrar form utefter hur vinden blåser. Ön är en must-see destination med sitt rika djurliv, växter, grotter och även öken. Det är också från den här ön som stenarna som använts till att bygga Budapest parlamentet, Berlins Reichstagsbyggnad och Det Vita Huster i Washington levererats ifrån.

Vis

Ligg på stranden eller simma i det kristillklara havsvattnet i stiniva-bukten beliggen mellan två höga kippor. Den är mer än 200 år gammal King George den Tredjes fästning, även känd som Forica, en storslagen turistattraktion som du inte får missa. Besök den blåa grottan på den närliggande ön Biševo, som reflekterar solen strålar på ett vis som ger havet ett bländande blått ljus. 

Mljet

Miljet är både den grönaste dalmatiska ön och en nationalpark med två saltvattensöar och en fantastisk natur. Det finns smakfulla olivlunder och vinmarker. Var säker på att besöka den traditionella fiskebyn Polače, innan du seglar vidare. 

Cres

Cres bjuder på dolda bukter och alla typer av stränder, både sandstränder, klipp stränder och småstensstränder. Några är markerade med miljömärket Blå Flag som arbetar för en hållbar miljö på stränder och lustbåtshamnar i hela världen. Gå på upptäcktsfärd vid byns murar och dennes renäsanskyrkor och palats. Prova den kroatiska medelhavsmaten med den lokalproducerade olivoljan av högkvalitet. 

Lošinj

Den här ön bjuder på sundhetturism baserat på traditioner som är flera hundra år gamla. Det finns många museer på ön, var av Museum of Apoxyomenos (antika grekiska atlet-statyer) helt säkert är värt att nämna. Du kan också besöka ett vattenland i Čikat eller en undervattens-arkeologisk park.

Dugi Otok

Dugi Otok är den längsta kroatiska ön och är hemplats till Telašćica National Park,som är ett av de mest populära turistmålen för seglare. Ön har fantastiska landskap och är en perfekt plats för en lugn semester. Missa inte möjligheten att besöka Sakarun-stranden som är den mest populära sandstranden i Zadar-regionen. 

Šolta

Njut av den oberörda naturen, lokala rödvin, fridfulla stränder, rena blå hav. De många sport-och-seglatsmöjligheter gör den här ön till en fantastisk semester destination.