Segelsemester i Camargue på kanalbåt

To rader av män i svarta hattar med vita hingstar och bärande lansar - de är hedersvakter för en staty insvept i textil av guld. Runt om ryttarna finns gott med människor som skriker och sjunger "Vive Sainte Sara". Musiker spelar flamenco musik på gitarr. Ryttarna och publiken går mot havet och röra sig som  en helhet - som en blanding av en religiös procession och en fest. Och det är precis vad den här scenen, som från en Fellini-film, representerar.

Varje år d. 24.maj är den lilla staden Saintes-maries-de-la-Mer värd för zigenares pilgrimsfärd. Legenden om St. Sara dateras tillbaka till 16-talet och pilgrimsfärden är en unik möjlighet för Europas ziganere att samlas för att bekänna deras tro och kultur. Den medeltida kyrka Saint-Maries är hem för Sara-la-Kali (den svarta madonnan) statyetten som ryttarna bärar till sjöss d. 24.maj. Hon är inte erkänd av Vatikanen, men firas som den viktigaste helgon blannt zigenarna. Ett besök i kryptan där den svarta Madonnan hållas är viktig för romerna. Här kan du köpa ljus och be till att hon hjälper dig med de problemer som plågar dig.

Pilgrim processionen tillsammans med musikk förvandlar den "sovande" stad vid havet till en vild karneval med musik och dans på gatorna. Det är en tidsfråga hur länge du kan uppleva och fira denna pilgrim högtid - många platser är zigenare fortfarande oönskade i samhällen och därför ovälkomna.

Dagen efter upprepad processionen - och med två Maria'er - på en mer maklig takt. Denna dag kan du titta på tjurfäktning och hästeshows.