Vår tur på Themsen startade på basen Benson. Efter en god natts sömn var vi klara till seglatsen. Vi var sex personer som åkte och blev fördelade på två båtar. Efter några provturer fram och tillbaka framför hamnen tog vi själva över efter första slussen. Och vilken upplevelse! Det var svårt att inte låta sig fängslas vid synen av slussmästarens härliga lilla miniatyrhus med den tätklippta gräsplanen vid Benson Lock, därifrån väntade två dagars seglats oss. Så var resan igång!

Vi njöt av flodbåts charmen, det är något härligt med att samlas som ett lag och hjälps åt i slussarna. Det var både ett trevligt och överkomligt att segla igenom slussarna. Vi som inte hade någon seglarerfarenhet lärde oss snabbt hur vi skulle gå tillväga. Det går snabbt att lära sig redan efter första slussen förstår man poängen och personalen på plats är glada och ger alltid en hjälpande hand vid behov.

Första dagen på floden bjöd på vacker natur och en betagande syn in mot de imponerande husen och trädgårdarna som låg nere vid vattenkanten längs floden. Det var en otroligt vacker upplevelse att se ett land som England från vattensidan när vi satt på båtens soldäck med en kopp kaffe i ena handen och en scone i den andra. Det ska heller inte vara något tvivel om att vi fick se ett vackert urval av de klassiska engelska trädgårdar som bjuder på perfekta gräsplaner, genomförda trädgårdar, formklippta häckar och härliga växthus.

Det var otroligt mycket att se från båten. Vi upplevde mycket aktivitet på floden, vi mötte tävlingsroddare i full mundering samt hälsade på lokala seglare på söndagstur med familjen. Både på vattnet och längs floden var fågellivet något att se; eleganta, vita svanar med högresta halsar och andpar med sina små ungar efter i rad. Längs vattnet såg vi också flertalet fiskare och en och annan ko som drack av flodens vatten.

Landskapet längs rutten växlade mellan mysiga små landsbyar och vackra naturområden med enorma tårpilar ända ned vid vattenkanten och öppna marker med kor, får, hästar och till och med alpackor. Efter en traditionell, brittisk middag bestående av pies and mash och fish and chips på den lokala puben, The Three Horseshoes, gick vi glada tillbaka till båten för en kvällsöl i båtens salong.

Vill du veta mer om flodbåtsresor till England? Läs mer här.