Kritvita sandstränder, svajande palmer, exotisk kultur och mat med massor av chili. Så låter förväntningarna hos många svenskar som varje år åker till Thailand. För Thailand är populärt – mycket populärt. Medan de flesta turister vallfärdar till de mest välkända turistdestinationerna i Thailand, väljer andra att uppleva landet från en mer maritim vinkel.  Att uppleva Thailand från vattnet var något Michael Bygballe inte kunde säga nej till då han i maj 2017 blev inhyrd som skeppare på en katamaran som skulle segla i Phang Nga-bukten utanför Phuket. Seglingen varade i 10 dagar och gav Michael en upplevelse för livet. ”Jag har aldrig provat att segla på en sådan plats förut. Det var en kolossal upplevelse med riktigt imponerande natur. Jag har seglat på många platser i världen men Thailand är ett av de länder som verkligen har gjort intryck på mig. Det var väldigt unikt och inte alls så slitet som många andra platser kan vara” berättar Michael.

Seglingen startar på halvön Phuket i det sydliga Thailand. Här ligger det olika baser som det är möjligt att segla ifrån och som bjuder på en perfekt startpunkt för att åka på upptäcktsfärd i Phang Nga-bukten. Man ska oftast inte spendera mer än tre till fyra timmar om dagen på att segla mellan de olika destinationerna, poängterar Michael. ”Det finns mycket att förankra i inuti vissa vikar, där man kan simma och dyka. Det finns också alltid en gummibåt med motor, så lätt kan komma i land på de olika platserna.”

Mannen med den gyllene pistolen

Redan på första dagen när han seglade in till ön Khao Phing Kan, kände Michael sig lite som han var med i ett filmiskt äventyr.  Få känner till namnet på ön, men de säregna klippformationerna har gjort ön berömd – främst hos James Bond fans. Det är nämligen på den här ön som James Bond filmen The Man With The Golden Gun är inspelad. Filmens skurk Scaramanca använder de exotiska klipporna som gömställe. När Michael besökte platsen hitta han dock inte någon diabolisk Bond-skurk, men han blir helt överrumplad av platsens naturliga attraktionskraft. ” Det var mycket speciellt att segla in i det området där filmen är inspelad. Det finns gigantiska klippor som reser sig upp från havsytan, som stora pelare man seglar igenom. Det är ett helt enastående område att segla i. Vi ankrade också utanför ön så tog vi vår gummibåt och seglade runt till de olika klipporna och stränderna” Berättar Michael

Stranden över alla andra stränder.

Det är inte bara i James Bond världen som Thailand markerat sig som en perfekt filmkuliss. Med otaliga bildsköna sandstränder är det inte helt överraskande att filminstruktören Danny Boyle valde att spela in filmen ”The Beach” i området omkring Phi Phi-öarna. Filmen handlar om en ung man som hittar ett paradis på jorden då han upptäcker en perfekt strand långt bort från civilisationen. I dag är stranden en stor turistattraktion och även om platsen kanske inte längre är öde och ett orört paradis så kan man inte annat än att bli imponerad av den utopiska skönhet som finns här. Som Michael berättar: ” Vi startade i farvattnet uppe vid Phuket och seglade därefter ned till Phi Phi-öarna. Där var vi såklart tvungna att segla in och se den berömda stranden och det var verkligen vackert. Och som inte det var nog, så såg vi såklart massor av delfiner och sköldpaddor. Det var ett fantastiskt område att segla, och väldigt lätt att navigera i.”

Att segla i monsunsäsong

På Thailands västkust är det regnperiod från maj till oktober men det gör inte nödvändigtvis att ens resa blir mulen och regnig. Michaels 10 dagar i Thailand sträckte sig från slutet av maj till starten av juni. ” Vi seglade utanför säsong – i monsunsäsong, som det kallas.” berättar han. ” Det gjorde att vi upplevde det tropiska regnet. Det var kraftigt regn men det slutade nästan lika snabbt som det började. Det regnar kanske mellan en till tre timmar om dagen”.  Michael berättar att det givetvis är viktigt att veta om man väljer att resa utanför högsäsongen.  Det finns dock också fördelar att resa vid den här tidpunkten. ” Det är ju generellt billigt att resa i Thailand och hamnpengar är det inte riktigt något av. Om man väljer att resa i lågsäsongen är det dock ännu billigare”. Man riskerar inte heller att frysa om man reser i lågsäsongen. ” Det var varmt. Omkring 30 grader och hör luftfuktighet, så det är en bra ide att investera i en båt med air-condition. Vattentemperaturen var nästan samma, så det var inte någon kall spänning man hoppade ned i trots att det var utanför säsong.

Man kan tryggt överlåta rodret till andra
Thailand bjuder på de perfekta förhållandena till den ultimata segelsemestern, där du själv kan välja att stå bakom rodret och utforska Thailands olika bukter och öar. Det finns dock också stora möjligheter för att hyra en kapten och en hostess om man bara önskar att helt slappna av och ta in den ena upplevelsen efter den andra. Den här lösningen kan Michael klart rekommendera. ” En lokal kapten kan visa platser som man själv nödvändigtvis inte känner till. Så är man också fri från själva segelansvaret. ” berättar han. ” Om du därutöver beställer en hostess med full board, så blir det inköpt mat till de människor som är ombord och frukost, lunch och middag blir tillagat till er. Så maten kan faktiskt stå klar på båten när man ankommer, så är det bara att fara i väg direkt ut på det böljande blå.”

En oförglömlig resa

Då Michaels äventyr i de thailändska farvattnen led mot sitt slut, hade han varit på en händelserik resa. Utöver otaliga fantastiska naturupplevelser har han också stött på den lokala thailändska kulturen. ” Vid ett tillfälle seglade vi upp i ett delta, där det ligger flytande marknader som är byggt på pelare ute i vattnet. Här kunde man köpa allt mellan himmel och jord och smaka på fantastisk lokal mat. Det var verkligen ett intressant ställe.” berättar Michael och fortsätter ”Thailändare är också bara riktigt snälla och gästfria människor, så det är ett väldigt trevligt land att resa i”. Som ett sista tips om man väljer att ta på segeltur i Thailand, berättar Michael: ” Jag rekommenderar att man tar några dagar på hotellet innan man seglar. Man ska inte först segla en vecka och sedan ta en vecka på hotellet. Det ska göras omvänt: Först hotell och sen båt. För när man först varit ute och seglat och kommer till hotellet så sitter man bara och tänker’ vad gör jag här? Varför är vi inte ute och seglar ” ler Michael och avslutar ” Med en båt ser man ju saker som andra turister i Phuket och Thailand inte gör. Man bestämmer själv vad man vill upptäcka och vart man vill göra det. Det var min första segeltur i Thailand, men det blir absolut inte den sista”.

Läs mer om Thailand och sök på bådar vid att klicka här.