Der findes græske øer for alles smage, men hvilke skal man besøge? Vi har samlet 10 af vores favoritter i vilkårlig rækkefølge, så du kan få inspiration til din næste ferie blandt Grækenlands herlige øer.

 


Hydra

Bara 1,5 dags seglats från Aten hittar du den otroliga klippön Hydra. Öns residensstad, med samma namn, stiger brant från stadens hamn och upp i bergen bakom. Många av husen på ön byggdes av rika sjömän, och idag är ön också en jetset-ö på sommaren. Ön är också känd som tillflyktsort för den legendariska poeten och musikern Leonard Cohen, när han behövde komma bort från vardagslivet. Han köpte ett hus på ön på 1960-talet, som fortfarande ägs av familjen. Ön är ett måste när man seglar i Saroniska bukten.

Sejlerferie ved Hydra

 

Poros

Även om det bara är en ganska smal remsa av havet som skiljer Poros från Peloponnesoshalvön, får du fortfarande en distinkt ö-upplevelse när du ger dig ut på ön. I själva verket består Poros av två öar, Sfairia och Kalavria, som binds samman av en bro över en mycket smal kanal. På Poros kan du uppleva bland annat Zoodochos Pigi-klostret, byggt kring en, enligt sägnen, helande källa, samt Greklands första militära flottbas från 1830. På toppen av öns högsta punkt står Poros mest kända landmärke, det historiska klocktornet som är synligt från öns alla sidor. 

Sejlerferie ved græske Poros

 

Egina

Inte så långt från Aten (ca 27 km) hittar du ön Egina som är uppkallad efter nymfen med samma namn, som i grekisk mytologi hade en affär med guden Zeus. En utdöd vulkan utgör en stor del av öns område. Vulkanen har bidragit till att skapa bördig jord på Egina, som är särskilt känd för sina gröna pistaschnötter. Det finns också gott om historia på ön och du hittar bland annat ruinerna från Afaiatemplet.

Aegina Havn

 

Santorini

En gång i tiden var Santorini en helt rund ö med namn Strongili (den runda), men ett stort vulkanutbrott runt 1 600 år f.Kr. ändrade på detta då stora delar av ön sprängdes och sjönk i havet, så att ön har idag formen av en hästsko runt kratern, som kallas en caldera. Här kan du uppleva vulkaniska stränder med brännande svart sand, imponerande vikar med vidsträckt utsikt, där senare vulkanutbrott har skapat nya öar, samt de karakteristiska blåvita husen som gnistrar vackert i solen. Man tror att legenden om Atlantis är kopplad till Santorini och det stora vulkanutbrottet, som bland annat bidrog till att utplåna den minoiska kulturen på Kreta 100 km bort.

Hvide huse på Santorini Oia

 

Naxos

Små vita kapell pryder många otillgängliga bergstoppar på Naxos, medan Naxos stad erbjuder en vacker hamn med värdshus, barer och restauranger som kan tillfredsställa alla seglare. Högt ovanför staden reser sig ett venetianskt slott och en katolsk katedral. När du rör dig runt om ön kommer du att upptäcka många vidsträckta fält med grödor som vindruvor, oliver och spannmål. Med de frodiga förhållandena är det inte konstigt att du hittar ruiner från tempel för Dionysos (den grekiska vinguden) och Demeter (fruktbarhets- och skördegudinnan).

Naxos by

 

Mykonos

Om du vill komma ut och uppleva nattlivet på din grekiska ö-semester är Mykonos platsen för dig. Här hittar du ett antal nattklubbar och barer som vet hur man ordnar en bra fest. Men ön erbjuder också många vackra sevärdheter som är värda att se. I den största staden Mykonos hittar du ett antal ikoniska väderkvarnar från 1500-talet som venetianerna byggde, och i stadsdelen Alefkandra kan du känna dig hänförd till Venedig, för här är husen byggda helt ned till Egeiska havet.

Historiske vindmøller på Mykonos

 

Skopelos

Om du har sett filmen Mamma Mia, har du definitivt redan stiftat bekantskap med Skopelos. Filmen är inspelad här, och särskilt öns gamla kloster känns verkligen bekanta om du har sett filmen. De vackra stränderna och vikarna med det klara vattnet är ett självklart resmål för en seglingssemester. Det är enkelt att flyga till den närliggande ön Skiathos, där baserna ligger, och som definitivt också är värt ett besök. Faktum är att här kan du göra tre i rad, då Skopelos har en annan mycket intressant granne i öster; Alonissos, som bland annat är känd för en mycket hög nivå av gastronomi.

Kirke på bakketop på Skopelos

 

Kos

Nära Turkiet hittar du den dodekanesiska skärgården, där Greklands näst största ö Rhodos ligger. Men vi har valt att fokusera på läkekonstens fader Hippokrates födelseö Kos. En grönklädd mindre bergskedja går längs öns södra kust, vilket ger ett otroligt panorama när du seglar förbi. På Kos finns rester av många forntida kulturer från antikens Grekland och romarriket, till Johanniterriket och ottomanska riket. I staden Kos hittar du moderna hus och hotell sida vid sida med historiska utgrävningar, och ovanför stadens hamn finns Johanniterriddarnas imponerande borg. Kos har ett rykte om sig att vara en partyö, men det finns också många andra skäl att utforska de smala gatorna i städerna.

Lækker lagune ved græske Kos

 

Lefkas

Hittills har alla öar varit öster om Peloponnesos, men också på den västra sidan av Grekland hittar du flera vackra öar som definitivt är värda ett besök. Bland dem är Lefkas, som tidigare satt ihop med fastlandet via en smal landtunga. Men detta ändrade korintierna på redan flera hundra år före Kristus, när de såg en strategisk fördel i att bygga en kanal mellan Joniska havet och det lugna vattnet öster om Lefkas. Namnet Lefkas betyder vit, och ön är också uppkallad efter sina vackra vita klippor som stiger högt över Lefkas västkust.

Lefkas smukke hvide klipper

 

Kefalinia

En stor jordbävning förstörde stora delar av området 1953, men den pittoreska hamnstaden Fiskardo på nordkusten var nästan mirakulöst skonat från jordbävningens förödande krafter. Från stadens två distinkta stenfyrar har du lysande utsikt över den närliggande ön Ithaka, där Homeros grekiska hjälte Odysseus bodde och var kung. Kefalinia är också ett utmärkt dykarmål och sägs vara bland Europas bästa. Här kan du både dyka i grottor och vid vackra rev som kryllar av liv.

Havnebyen Fiscardo på Kefalonia


 

Du kan också hitta många andra vackra öar på en segelsemester i Grekland och vi skulle älska att höra från dig om du har andra öar som du tycker borde vara på vår lista.