Ta en kanalbåt semester med Seatravel

Flodbåtssemester är lätt även för den oerfarna. Att navigera på en flodbåt är som en barnlek, och efter introduktionen vid ankomst är du redo för att vara skeppare!

 

 

Ingen erfarenhet nödvändigt

Det krävs ingen erfarenhet för att hyra eller styra en kanalbåt. Alla i hela familjen kan vara med oavsett tidigare erfarenhet med båtresor. Vid ankomst får man en grundlig introduktion i manövrering av båten så att du snabbt blir trygg och komfortabel med att köra den.

Udforsk

Med över 10 länder i hela Europa och Nordamerika att välja mellan, kan du åka på kanalbåtäventyr med Seatravel i ett brett urval av kulturer och naturer.Många operatörer

I Seatravel arbetar vi tillsammans med över 6 olika båtoperatörer, vilket säkrar dig att vi alltid kan hitta en båt som passar just dina behov.Hva er kanalbåtsferie?

Slik er livet ombord på en kanalbåt

Oppdag en ny måte å feriere på – det krever ingen forkunnskaper i seiling eller seilbevis å være kaptein på en kanalbåt på Europas vakre vannveier!

Det er mange spennende seilområder og et stort antall båttyper å velge mellom, og en båtferie kan passe enhver budsjett og mannskapsstørrelse - det er en opplevelse for alle aldre - unge og gamle - en familie - en tur med venner eller for tre generasjoner.
Oppdag Europas vakreste innsjøer, elver og kanaler fra soldekket på båten, mens landskapet sakte panorerer forbi deg. Nyt et eventyr i en avslappende atmosfære eller en gourmet-tur, eller i historiske omgivelser – vi garanterer vi en uforglemmelig opplevelse.
Du behøvs ikke bekymre deg om seilingen - båtene er enkle å betjene og tidligere erfaring er ikke nødvendig. Det er bare ett gir – frem og tilbake og båtene er enkle å navigere. Før ankomst vil du motta instruksjonsmateriale og ved overtakelsen gis en grundig praktisk opplæring i alt fra knop og stikk til hvordan ovnen fungerer om bord. Båtene er godt utstyrt og komfortabel, med dyner, puter , sengetøy, kjøkkenutstyr, bad med toalett og dusj , etc.

Stopp når (og hvor) dere ønsker. Nyt en improvisert besøk til en vin-chauteau, handle på den lokale fargerike markedet, besøke en middelalderlandsby, gjør en stopp ved kysten for en piknik på landet, utforske området på leide sykler - dette er bare noen få eksempler på hva du kan forvente på en kanalbåtferie. Seiling gjennom en sluse er en morsom del av ferien, og gjør at alle kan bli involvert - og du vil snart finne ut at det er ikke så vanskelig. De fleste sluser er automatisk eller drives av en operatør og ofte kan du kjøpe lokale produkter direkte fra ham. Når dagen går mot slutten er det på tide å fortøye - enten ved en dock / marina eller langs kysten og nyte solnedgangen fra soldekket.

En båtferie er også en opplevelse av en regionens kulinariske kultur. Uansett hvor du velger å seile, er det muligheter for å prøve ut den deilige lokale råvarer, regional mat og spesielt vin og øl. En båtferie på Europas vannveier er som en reise gjennom historien. Husk kikkert: dyreliv langs elver og kanaler er unik - og uansett hvor du velger å seile, så kommer dere tett på det lokale dyrelivet, som du er i midten av deres habitat.

Når du har total frihet til å planlegge dagene er dere garantert en myriade av ulike opplevelser for alle.

Tips og vanlige spørsmål

Ingen erfarenhet krävs

Var kapten på din egen båt, inga förarbevis eller tidigare sjövana behövs, med undantag för några ställen i Tyskland och Luxembourg, där det krävs förarbevis.

Vad ingår i båthyran?

Ingår:

 • Hyra av båt och utrustning
 • Fullt utrustat kök
 • Sängkläder
 • Handdukar (ingår inte i priset på Nicols)
 • Demonstration av båtens funktioner
 • Teknisk support
 • Karta över området och kanalguide (tillgängligt på båten)
 • Slussavgifter (Obs: gäller inte i Irland och Nederländerna)

Ikke inkludert:

 • Resan till basen
 • Bränsle
 • Depositionsförsäkring
 • Alla obligatoriska och valfria tillägg
 • Avbeställnings- och / eller reseförsäkring

Var kan man lägga till?

Flodbåtssemester betyder frihet! Generellt kan du lägga till och förtöja båten var du vill längs med de offentliga kanalerna och floderna, det finns utrustning till förtöjning längs flodstranden. Det finns även privata sträckor med begränsade förtöjningsplatser, men det är nästan aldrig något problem att lägga till var helst ni önskar! Vill ni prova på en privat/offentlig hamn med faciliteter för seglare kan det kosta en slant.

Kan jag ta med mig min hund?

Självklart kan du det! Du kan ta upp till två hundar med dig mot en extra avgift.

Vad händer om det blir problem med båten?

I tillfälle av problem med båten ska du omedelbart kontakta personalen på basen där ni seglade i från. De kommer att skicka en tekniker snarast. Om man saknar något som ska finnas ombord så ska detta också så snart som möjligt meddelas till basen. Det ger inget att spara det till återlämningen av båten för då har personalen inte haft möjlighet för att rätta eventuella fel och brister, och ett eventuellt klagomål kommer att avvisas med anledningen att företaget inte har haft möjlighet att rätta till felet.

När kan jag hämta och lämna tillbaka båten?

Båten kan övertagas mellan kl. 15:00–18:00, och den ska lämnas tillbaka senast 09:00 den sista dagen. Vi rekommenderar att ni anländer vid hamnen klockan 14:00 för att få er genomgång etc.

Hanterar vi slussarna själva? Om ja – är det verkligen så enkelt?

Slussarna kan vara manuella (du hanterar dem själv), bemannade av en slussmästare, elektriska eller automatiska, beroende på vilket område du reser i. Men oavsett vilken typ av slussar du passerar, så är manövern den samma och väldigt enkel. Slussarna anses faktiskt ofta vara en av semesterns höjdpunkter.

Är vissa områden slussfria?
Letar du efter en slussfri seglats så är Camargue i Sydfrankrike ett utmärkt val, andra områden som Holland, Tyskland och Lofoten, har väldigt få slussar.

Genomgång

Vid ankomst vänder ni er till basens kontor, där de sista papperna delas ut och underskrivs. Här ges också en bra och grundlig instruktion till hur båten används, med mera av basens personal på bra engelska eller på tyska i Tyskland.
Här kommer du höra om allt från vilken knop du ska använda vid förtöjning av båten till hur ugnen fungerar. Låt skepparen och andreskepparen deltaga i denna instruktion, det ges mycket information och två personer hör och uppfattar bättre än en. För många personer kan skapa förvirring. Instruktionen är en viktig del av båtsemestern, för man testar och visar inte bara båtens inredning och funktion. Om det är något ni är osäkra på, fråga baspersonalen. Det är mycket lättare att få instruktioner innan man lämnar basen. Ni kan eventuellt fråga instruktörerna om deras tips till trevliga platser att besöka och mycket mer. Gå igenom båten noga, det är lättare att få klarat eventuell avsaknad av saker innan start än om man upptäcker det under vägen. En tekniker visar dig hur båten styrs tills du känner dig säker nog till att överta båten själv. Insistera eventuellt på att få en provtur med en kunnig tekniker, om det skulle göra dig mer trygg.

Vatten/bad

Se till att vattentankarna är uppfyllda innan avsegling från basen. Spara på vatten, bland annat genom att låta bli att diska under rinnande vatten. Tanka upp i god tid under vägen där det är möjligt. Det kostar några få euro. Om vattentanken blir helt tom kommer pumpmotorn köra oavbrutet och därmed bli överhettad, stäng av den elektriska vattenpumpen om det sker. Det kommer bara att finnas varmt vatten när motorn kört i minst 30 minuter. Efter en dusch i badrummet pumpas golvvattnet ut genom att aktivera pumpknappen på väggen, om det ej pumpas ut automatiskt.

 

Utforska Europas och Nordamerikas vattenvägar

En kanalbåtsemester ger dig en uppsjö av olika alternativ, beroende på var du väljer att resa. Gemensamt är dock att du får den unika möjligheten att uppleva kulturen och naturen från en helt ny sida, nämligen vattensidan, i din egen takt. Här hittar du precis den destination som kan utgöra ramen för din kommande kanalbåtsemester.

Kanalbåt i Frankrig

Frankrike

Seatravel erbjuder kanalbåtsemester i 12 olika franska regioner, så det finns något för alla. Färdas på Frankrikes pittoreska kanaler och floder som går genom några av Europas vackraste områden. Kanalbåtsemester i Frankrike erbjuder kulturella och kulinariska läckerheter, majestätiska landskap, färgglada byar och mycket, mycket mer. Oavsett vilken destination du väljer kommer du garanterat att få oförglömliga upplevelser – här finns aktiviteter för alla åldrar.

Höjdpunkter i Frankrike: 

 • Berömda Canal du Midi
 • Badsemester och rosa flamingos i Camargue
 • Vinslott i Bourgogne
 • Tryfflar och bergsbyar i soliga Aquitaine
 • Lot-flodens majestätiska bergväggar
 • Konjakområdena längs Frankrikes mest graciösa flod, Charente
 • Bretagnes friska havsvindar och keltiska charm
Kanalbåt på sjö i Tyskland

Tyskland

Seatravel kan arrangera kanalbåtsemestrar i två områden i nordöstra Tyskland; sjölandskapet i Mecklenburg- och Brandenburgområdet nära Berlin (OBS: Brandenburgområdet kräver båtcertifikat). På den tyska landsbygden färdas du på ett nätverk av kristallklara sjöar och floder, som utgör ramen för det idylliska båtområdet. Upptäck medeltida korsvirkeshus, enastående slott och vackra naturreservat. På kanalbåtsemester i Tyskland kombineras det vackra landskapet med den tyska högkulturen.

Höjdpunkter i Tyskland: 

 • Medeltidsstäderna Mirow, Rechlin, Röbel och Brandenburg
 • Fantastiskt djur- och fågelliv i Spreewald naturreservat
 • Vattensportsaktiviteter i Müritz See
 • Mirows botaniska trädgård
 • Pulserande stadsliv i Berlin
 • Sagoslotten Rheinsberg och Fürstenberg
 • Det moderna akvariet i Waren
 • Sanssoucipalatset i Potsdam
 • Stränderna vid Werder
idyllisk stad i Italien

Italien

På kanalbåtsemester i Italien kan du uppleva två mycket olika båtområden, båda är mycket barnvänliga destinationer. I området som gränsar till Europas mest kända kanalstad finns det mycket att göra. Här är ramarna för din båtresa både romantiska och unika - hör gondolförarna sjunga sorglöst när solen sätter bakom hustaken, samtidigt som du njuter av ett glas vin ombord. Friuli-regionen ger möjlighet till ö-hopp mellan de trevliga öarna och läckra badplatser, inramade av en spännande fågel- och djurliv.

Höjdpunkter i Italien: 

 • Venedigs renässanskonst och kultur
 • Italienska rätter och de populära röda vinerna i Veneto
 • Traditionsrikt hantverk på öarna
 • Läckra sandstränder på Lido di Jesolo
 • Unikt fågelliv i nationalparken Po deltat
 • Fiskmarknaden i Chioggia
 • Läcker italiensk glass vid varje gathörn
Solsken över en flod i England

England & Wales

Åk på en kunglig kanalbåtstur på Themsen, där variationen mellan land och stad går upp i en högre enhet, eller prova livet på en gammaldags smalbåt i mellersta England. Om du vill resa med en modern båt, skall du till den berömda Themsen, som snor sig genom böljande landskap, förbi historiska städer och traditionella engelska pubar. Om du vill resa i en smalbåt i mitten av England, finns det gott om baser att välja mellan på de krokiga smala kanalerna, som kan leda dig till allt från komplexa nätverk av bedårande kanaler nära Birmingham, till den lugna landsbygden i Coventry eller metropolen Manchester. Oavsett vilket område i England du väljer, kommer du att uppleva de engelska kanalerna sida vid sida med lokala båtentusiaster.

Höjdpunkter i England & Wales: 

 • Båtturer på den historiska Themsen
 • Känn historiens vingslag i Oxford
 • Brittisk pubkultur och Fish n' chips
 • Charmiga byar i en riktig Barnaby-stil
 • Betande kor och lokala fiskare längs vattenvägarna
 • Det mäktiga Windsor Castle och det pulserande London
 • Strosa i de kungliga parkerna
Kanalbåt på sjö i Skottland

Skottland

I Skottland kan du välja mellan två unika reseområden: Falkirk i lågländerna och Kaledoniska kanalen i högländerna. Från Falkirk kan du njuta av lätt båtfärd och en klassisk kanalsemester till Glasgow och/eller Edinburgh. Om du vill bli utmanad, kan du välja en mer fri resa i det karakteristiska och dramatiska skotska höglandet baserat på Kaledoniska kanalen. En kanalbåtsemester i Skottland erbjuder både imponerande landskap och karaktärsfulla städer.

Höjdpunkter i Skottland: 

 • Lugna sjöar och dramatiska natur i skotska höglandet
 • Whisky-destillerier
 • Klassisk kanalfärd vid Glasgow och Edinburgh
 • Loch Ness-odjuret om du har tur
 • Falkirk Wheel
 • Cykel- och vandrarturer
vacker natur i Irland

Irland

Kristallklara floder, keltiska monument och Guinness är några av de viktigaste orden för en kanalbåtsemester i Irland. Runt Irlands floder Shannon och Erne, hittar du ett stort nätverk av sjöar. Det är enkelt att navigera på dessa floder och sjöar, vilket gör Irland till ett populärt resmål för kanalbåtsemestrar. Det irländska landskapet består av böljande gröna kullar, där du sporadiskt möter små pittoreska byar. Vattenkvaliteten i Irland är imponerande och något av de renaste du kan hitta i Europa.

Höjdpunkter i Irland: 

 • Ruinerna av Clonmacnoise-klostret
 • De muromgärdade trädgårdarna i Portumna slott
 • Golfbanor i världsklass
 • Traditionella irländska pubar
 • Fint porslin i Belleek
 • Ridning i Banagher
 • Lough Key Forest Park
 • The Dock - centrum för konst i Carrick
 • Fiske – lax, gädda, braxen, mört
En livlig stad i Belgien

Belgien

Upptäck belgisk choklad och öl bryggt av belgiska munkar på kanalbåtsemester i Belgien. Njut av avkopplande färd på de belgiska vattenvägarna, där du kommer att välkomnas varmt av invånarna, gamla och charmiga städer och fridfulla landskap. Trevliga byar och pittoreska landskap förbinds av de vackra flamländska vattendragen som slingrar sig genom detta lilla historiska land.

Höjdpunkter i Belgien: 

 • Det UNESCO-skyddade tornet i Diksmuideli>
 • Traditionellt belgiskt hantverk
 • Belgisk chokladkonst och den klassiska moules frites
 • Bagerimuseet i Veurne
 • Katedralen i historiska Gents
 • Oändliga och fina sandstränder vid Nieuwpoort
 • Strandpromenaden i Oostende
 • Flamländskt storstadsliv i Brygge
Segling i Nederländerna

Nederländerna

Njut av den holländska idyllen på en kanalbåtsemester i tulpanernas hemland Nederländerna. Färdas längs vattenvägar omgivna av landets många väderkvarnar, cykla på en av cykellederna längs floden eller förtöj i de vackra nya småbåtshamnarna. På din kanalbåtsemester i Nederländerna kommer du att njuta av frodiga gröna landskap som sprids ut och bildar en fantastisk syn gemensamt med de färgglada tulpanfälten. Åk också förbi Amsterdam och upptäck den vackra huvudstaden från floden.

Höjdpunkter i Nederländerna: 

 • Vårens färgglada tulpanfält
 • Goudaost och holländska pannkakor
 • Ett tätt nätverk av sjöar och kanaler i pittoreska landskap
 • Amsterdams kosmopolitiska livsstil och många konstgallerier
 • Blomsterparken Keukenhof
 • Den stora slussen i Muiden
 • Giethoorn - Nederländernas lilla Venedig
 • Bra förutsättningar för cykelturer
Sjö og bergen i Kanada

Kanada

Bli mött av den världsberömda kanadensiska vänligheten, och utforska landet som är känt för den intressanta blandningen av dess franska och engelsktalande befolkning, produktion av lönnsirap och hisnande landskap. Om du verkligen vill imponera och prova något helt annat, måste du ge dig själv en kanalbåtresa till det magnifika Kanada med oändliga landskap och charmiga städer.

Höjdpunkter i Kanada: 

 • Den UNESCO-skyddade Rideaukanalen
 • Vandring i Ontarios högland och vidsträckta naturområden
 • Kulturupplevelser i staden Ottawa
 • Lokala matproducenter och mikrobryggerier
 • Den kanadensiska lönnsirap och hjärtevärmande befolkningen
Vacker sjö i Portugal

Portugal

Njut av solens strålar på en kanalbåtsemester på Grande Lago i Portugal. Grande Lago är den största sjön i Portugal, och har en imponerande kustlinje på cirka 745 kilometer. Sjöns klara och rena vatten är perfekt för bad, fiske och dykning. Ön, som ligger nära den spanska gränsen, är omgiven av vacker natur, något för naturälskare. Med över 300 soldagar om året, är en kanalbåtsemester i Portugal inte bara för sommarmånaderna.

Höjdpunkter i Portugal: 

 • Avslappnad atmosfär i den soliga Alentejo-regionen
 • Den stora Alquevadammen
 • Fiske, vattenskidor, kajakpaddling, fyrhjuling
 • Portugisiska regionala rätter, inklusive skinka från den svarta grisen
 • Fiske och goda badmöjligheter
Fåglar i Ungern

Ungern

Prova något nytt och annorlunda – åk en kanalbåtsemester i det dolda paradiset i Ungern. Båtfärd genom Ungerns landsbygdsområden kommer att ge dig en lugn resa i natursköna omgivningar. Detta är en destination för natur-och fågelentusiaster och vinintresserade.

Höjdpunkter i Ungern: 

 • Vandringsturer i Hortobágy National Park
 • Friluftsliv och fiske
 • Goda badmöjligheter i Tiszafüred och Abádszalók
 • Båtfärd mellan berg och vinodlingar i vinregionen Tokaj
 • Termiska bad

Kanalbåten - vattnets husbil

Med en kanalbåt kan du resa på ett äventyr, utan att behöva oroa dig för att återvända till ditt hotellrum. Båten är din flytande husbil, och ombord hittar du alla nödvändiga sov-, kök-, bad- och toalettfaciliteter. Vi har båtar med plats för mellan 2 till 12 sovande gäster. Oavsett om du är ett par eller två familjer har vi en båt som passar dina behov.

Samlat finns det två typer av flodbåtar, eller kanalbåtar, som de också kallas: kryssare och narrowboats.

 

 

Kryssare

Kryssare är utrustade med allt du behöver. Sovhytter och uppehållsrum är uppdelade, och det finns många olika layouter för att täcka varje behov.

 

Även om båten ser stor ut, är den ganska lätt att manövrera - även för oerfarna.

 

Narrowboats

Narrowboats, eller smalbåtar, är traditionella engelska kanalbåtar. Dessa båtar kännetecknas av sin långsträckta och mycket smala konstruktion. Båtarna är otroligt charmerande och gammaldags i uttrycket, men har all modern utrustning som man skulle önska sig. Resor med en smalbåt ger dig en autentisk kanalbåtsemester på engelska kanaler och floder.

 

Även om båten ser stor ut, är den ganska lätt att manövrera - även för oerfarna.