Tips och vanliga frågor
Här är praktiska råd och allmän information om hur det är att åka på kanalbåtssemester
Ingen erfarenhet krävs
Var kapten på din egen båt, inga förarbevis eller tidigare sjövana behövs, med undantag för några ställen i Tyskland och Luxembourg, där det krävs förarbevis.
Var kan man lägga till?
Flodbåtssemester betyder frihet! Generellt kan du lägga till och förtöja båten var du vill längs med de offentliga kanalerna och floderna, det finns utrustning till förtöjning längs flodstranden. Det finns även privata sträckor med begränsade förtöjningsplatser, men det är nästan aldrig något problem att lägga till var helst ni önskar! Vill ni prova på en privat/offentlig hamn med faciliteter för seglare kan det kosta en slant.
Vad ingår i båthyran?
Ingår:
- Hyra av båt och utrustning
- Fullt utrustat kök
- Sängkläder
- Handdukar (ingår inte i priset på Nicols)
- Demonstration av båtens funktioner
- Teknisk support
- Karta över området och kanalguide (tillgängligt på båten)
- Slussavgifter (Obs: gäller inte i Irland och Nederländerna)
Ikke inkludert:
- Resan till basen
- Bränsle
- Depositionsförsäkring
- Alla obligatoriska och valfria tillägg
- Avbeställnings- och / eller reseförsäkring
Finns det flytvästar på båten?
Ja – det finns flytvästar och livbojar ombord. Vi rekommenderar att barn alltid använder flytväst under båtfärd. Det finns ingen flytväst till hundar, det ska ni själva ta med hemifrån.
Vad händer om det blir problem med båten?
I tillfälle av problem med båten ska du omedelbart kontakta personalen på basen där ni seglade i från. De kommer att skicka en tekniker snarast. Om man saknar något som ska finnas ombord så ska detta också så snart som möjligt meddelas till basen. Det ger inget att spara det till återlämningen av båten för då har personalen inte haft möjlighet för att rätta eventuella fel och brister, och ett eventuellt klagomål kommer att avvisas med anledningen att företaget inte har haft möjlighet att rätta till felet.
Är fiske tillåtet?
Fiskeentusiaster kommer att älska en flodbåtssemester, så glöm inte att ta med fiskegrejer. Fiskelicenser kan köpas i lokala butiker eller i hemmahamnen!
Finns det möjlighet för att hyra cyklar?
Ja – vi har cyklar till vuxna och barn. Vi rekommendera alltid att man har cyklar med sig, bara in inte lastar båten full med cyklar. Cyklarna har lås.
Kan jag ta med mig min hund?
Självklart kan du det! Du kan ta upp till två hundar med dig mot en extra avgift.
När kan jag hämta och lämna tillbaka båten?
Båten kan övertagas mellan kl. 15:00–18:00, och den ska lämnas tillbaka senast 09:00 den sista dagen. Vi rekommenderar att ni anländer vid hamnen klockan 14:00 för att få er genomgång etc.
Vilken typ av parkering är tillgänglig?
De flesta hamnar har utomhusparkering, ett fåtal kan erbjuda parkering i garage. Det finns också gratis offentlig parkering.
Hur många timmar om dagen bör jag färdas med båten?
Generellt sätt rekommenderar vi att man färdas 4–5 timmar om dagen, på det viset får du uppleva mer av området, samt att båtens batterier inte heller laddas ur.
Finns det elektricitet och internet ombord?
Alla båtar är utrustade med 12V cigarettuttag (som i din bil), tar du med en adapter, så kan du använda mobilladdare m.m.. Internet kan beställas i vissa områden, kontakta oss för mer information.
Ska jag fylla bränsle och vatten på båten?
Ja och nej! Båten är fulltankad med bränsle och den kan köra 10-14 dagar på en tank. Vattentanken räcker i 2–3 dagar innan den behöver fyllas på igen. Du kan fylla på i hamnar längs vägen, det kostar ett par euro.
Hanterar vi slussarna själva? Om ja – är det verkligen så enkelt?
Slussarna kan vara manuella (du hanterar dem själv), bemannade av en slussmästare, elektriska eller automatiska, beroende på vilket område du reser i. Men oavsett vilken typ av slussar du passerar, så är manövern den samma och väldigt enkel. Slussarna anses faktiskt ofta vara en av semesterns höjdpunkter.
Är vissa områden slussfria?
Letar du efter en slussfri seglats så är Camargue i Sydfrankrike ett utmärkt val, andra områden som Holland, Tyskland och Lofoten, har väldigt få slussar.
Reseförsäkring
Kom ihåg att det är möjligt att teckna en reseförsäkring genom Seatravel. Kom ihåg att hemresan aldrig är täckt av den offentliga sjukförsäkringen.
Bagage
Packa lätt och helst i mjuka väskor. Även om båtarna är rymliga och det finns gott om plats i dem, är det svårt att stuva undan resväskor i en båt.
Bra att ta med
- Pass, EU-kort, körkort och bilförsäkring (om du själv kör till basen), samt reseförsäkring
- Husapotek, solkräm med hög faktor
- Skor med gummisulor
- Mobiltelefon. Kontrollera inställningar för roaming så du inte kommer hem med en jättestor telefonräkning
- Ett stort badlakan per person
- Kökshanddukar och klädnypor
- Arbetshandskar till slussarbete
- Tips: En omformare som kan omvandla 12V till 220V, från ca. 500 kr
Genomgång
Vid ankomst vänder ni er till basens kontor, där de sista papperna delas ut och underskrivs. Här ges också en bra och grundlig instruktion till hur båten används, med mera av basens personal på bra engelska eller på tyska i Tyskland.
Här kommer du höra om allt från vilken knop du ska använda vid förtöjning av båten till hur ugnen fungerar. Låt skepparen och andreskepparen deltaga i denna instruktion, det ges mycket information och två personer hör och uppfattar bättre än en. För många personer kan skapa förvirring. Instruktionen är en viktig del av båtsemestern, för man testar och visar inte bara båtens inredning och funktion. Om det är något ni är osäkra på, fråga baspersonalen. Det är mycket lättare att få instruktioner innan man lämnar basen. Ni kan eventuellt fråga instruktörerna om deras tips till trevliga platser att besöka och mycket mer. Gå igenom båten noga, det är lättare att få klarat eventuell avsaknad av saker innan start än om man upptäcker det under vägen. En tekniker visar dig hur båten styrs tills du känner dig säker nog till att överta båten själv. Insistera eventuellt på att få en provtur med en kunnig tekniker, om det skulle göra dig mer trygg.
Båtdeposition/riskförsäkring
Den anförda depositionen spärras med VISA-/Euro-/Mastercard eller i kontanter. Beloppet återbetalas efter skadefri återlämning av båten i städat tillstånd och till avtalad tid och plats. Det kan dock gå upp emot tre-fyra veckor innan reservationen av säkerhetsdepositionen upphävs på ert kreditkort. Detta är på grund av transaktionstiden mellan båtuthyrningen, kreditkortssällskapet och er bank. Ta med flera kreditkort och kontrollera innan ni åker hemifrån att ni har pengar till semestern. På många kreditkort är det av säkerhetsmässiga orsaker en max förbruksgräns på 2 000–3 000 €. Den här gränsen nås fort när ni börjar resan med att spärra depositionen för självrisken på båten.
Vatten/bad
Se till att vattentankarna är uppfyllda innan avsegling från basen. Spara på vatten, bland annat genom att låta bli att diska under rinnande vatten. Tanka upp i god tid under vägen där det är möjligt. Det kostar några få euro. Om vattentanken blir helt tom kommer pumpmotorn köra oavbrutet och därmed bli överhettad, stäng av den elektriska vattenpumpen om det sker. Det kommer bara att finnas varmt vatten när motorn kört i minst 30 minuter. Efter en dusch i badrummet pumpas golvvattnet ut genom att aktivera pumpknappen på väggen, om det ej pumpas ut automatiskt.
Tillval som gör din semester till en ännu större succé
Toalett
På de flesta ställen får du aldrig slänga papper i toaletten, samla det istället i en plastpåse bredvid toaletten. Det finns dock undantag beroende på vilken båt du hyr, så fråga i basen om du är tveksam. I Frankrike, Italien och många andra ställen leds avloppet från toaletten direkt ut i kanalen, så bada inte i kanalerna. I sjöområdena i Tyskland, Portugal och Polen är det möjligt att bada i de stora sjöarna, precis som man kan bada i floderna Charente och floden Lot i Frankrike.
- Minst en cykel för att hämta färskt morgonbröd etc.
- Försäkring som reducerar självrisken
- Slutrengöring
- Grill