Cookies

Alsace & Saarland

View PDF

Alsace & Saarland

Hyr kanalbåt i Alsace & Saarland 

Det inte utan anledning som Alsace-Lorraine är en väldigt populär destination för kanalbåtssemester. Den lilla franska regionen Alsace och grannregionen Saarland i Tyskland är lika vackra som den konst och arkitektur man hittar i byarna i de två områdena.

Längs vattenvägen ligger Vogeserne – en blåtonad bergskedja, som möter dig med utsträckta barrskogar som är den perfekta ramen för vackra vandringsturer till de gamla borgarna som ligger högt upp i bergen.

Graciösa kanaler löper genom humleträdgårdar och ängområden med storkar och hägrar. På Canal de la Marne au Rhin seglar du igenom bedårande byar som Saverne, förbi båthissen vid Lutzebourg och till det livliga Strasbourg eller Nancy. Stanna och ta något att dricka på någon mysig pub och njut av de spröda Alsacevinen, en av de lokala ölerna eller den lokala flamberande pajen.

Båthissen St. Louis Arzviller, nära Lutzelbourg är en av segelturens absoluta höjdpunkter. Båthissen är en betagande konstruktion som lyfter båtarna 45 meter upp av bergssidan på blott 20 minuter. Tidigare skulle man igenom 17 numera förfallna slussar på bara 4 kilometer.

Åker ni till Strasbourg kommer ni hitta en ren idyll bakom muren: snäva gator med vackra korsvirkeshus, en prickad blomma av pelargoner, en betagande katedral och torg med caféer, vinhus och ett otroligt liv på gatorna – allt sida om sida med moderna byggnader som passar sig för en stad som rymmer Europaparlamentet.  Strasbourg kan med sin fantastiska arkitektur och kosmologiska charm också stoltsera med att vara under UNESCO’s beskydd.

Segla mot väst genom de böljande markerna i Lorraine-regionen som också är ett fantastiskt fiskeområde. Upplev basilikan Saint-Nicolas-de-Port före du ankommer till den vackra byn Nancy, med Place Stanislas, hippa inköpsmöjligheter och en café créme i solskenet. Segla mot öst på Canal de la Marne au Rhin och tillbringa någon av tiden i den kosmopolitiska staden Strasbourg eller besök nöjesparken Rust, vid sidan av den tyskagränsen.

Det finns många slussar i Alsace, som tar extra tid men segelrutten är charmerande, då du seglar förbi småmysiga landsbyar, längs berg med mera.


Höjdpunkter

  • Saint-Pierre-aux-Nonnais – basilika från det fjärde århundradet
  • Glasmosaikfönster i katedralen Saint Stephen of Metz
  • Saarland i Tyskland som är ett favoritresmål för naturälskare
  • Barokslottet och den öppna marknadsplatsen Saarbrücken som är perfekt för en måltid i solskenet
  • Vattensport, hiking och cykling
  • Det kosmopolitiska Strasbourg
  • Völklingen Hütte på Saar-floden är ett tidigare industriområde som idag fungerar som ett centrum för en rad konstutställningar, konserter med mera.
  • Fina cykelrutter på de gamla, välbevarade pramdragerspåren.


Kanalkartbok över Alsace

Kanalkort

Kanalkartbok nr 4:
Canal de la Marne au Rhin, Canal du Rhône au Rhin (nordlige del), Canal de la Sarre, dele af Mosel-floden og Canal de Vosges

Nätverket av de segelbara vattenvägarna som kryssar denna region, förbinder det östliga Frankrike med grannländerna Belgien, Luxemburg, Tyskland och Schweiz. Tack vare deras strategiska läge används vattenvägen fortfarande för kommersielltrafik, men är också väldig intressant för semesterseglatser. Canal de la Marne au Rhin är en modern kanal där slussarna mest är automatiska. Det är en slusskedja som ska respekteras men annars är det en lätt kanal att segla med många intressanta upplevelser. Canal de la Sarre följer floden Sarre från Sarrebourg till den tyskagränsen även om den ursprungligen var en ren transportkanal, är det en målerisk tur genom skog och sjöar.

Som hjälpmedel till din ruttplanering innehåller kanalkartboken en distance-och time-tabel, samt upplysningar om slussar mellan de olika byarna på vattenvägen. Dessutom innehåller boken många nyttiga upplysningar för seglats i Alsace-Loraine, tillexempel slussarnas öppettider, signaler, hastighetsbegränsningar, nyttiga adresser och telefonnummer till turistkontor, marknadsdagar, museer med mera samt en massa praktiska upplysningar. Det finns fyra tunnlar i området men det är inga problem att segla igenom dessa, om man bara håller sig till några enkla regler.

Kanalkartboken innehåller detaljerade utsnitt av områdets kanaler samt en turistbeskrivning på engelska, tyska och franska. Boken är rikt illustrerad med foton av kanalerna, turistplatser med mera. Boken finns också ombord på båten men riktigt många beställer den på förhand som förberedelse av båtsemestern och för att ha som scrapbok som minne av båtsemestern.

Kom ihåg att beställa kanalkartboken tillsammans med din semester! 


Sök efter tillgängliga båtar och priser

Loading...

Loading...

Loading...

Le Boat

Le Boat

Le Boat är den båtoperatör som har det största sortimentet av flodbåtar och avseglingsplatser i världen. Med mer än 40 baser fördelade i 8 europeiska länder och med mer än 40 års erfarenhet kan Le Boat tillsammans med Seatravel erbjuda den mest underbara semesterform. 
Läs mer
Nicols

Nicols

Nicols’ flotta består av nästan 500 flodbåtar som är utspridda på 21 baser; 18 i Frankrike, 2 i Tyskland och 1 i Portugal.
Läs mer
Locaboat

Locaboat

Med Locaboats speciella och nostalgiska flotta kan du komma ut på en flodkryssning i Frankrike, Tyskland, Holland, Italien, Irland och Polen. De har 400 Penichetter fördelade på 30 baser i länderna och har funnits i över 35 år.
Läs mer

Loading...