Kanalbåtssemester i Polen

Sök efter din båt

 

Kanalbåtssemester i Polen

I nordöstra Polen, direkt söder om den ryska enklaven Kaliningrad, ligger Masurien – landet med de 1000 sjöarna, som sträcker sig från syd till nord med ett nätverk av sjöar, kanaler och floder, som slingrar sig genom vackra, gröna skogar. Detta är ett paradis för naturälskaren – hela området har en enastående fauna och en mängd sällsynta fågelarter. Området är även rikt på historia – Masurien var fram till andra världskriget en del av Ostpreussen och under din båtsemester kan man se ruiner av borgar och slott torna upp sig på många bergstoppar. De mindre städerna längs rutten har varit populära semesterorter sedan 1920-talet, och här kan man pröva på att segla, fiska eller simma samtidigt som det finns många festivaler och konserter som pågår under hela sommaren.

Staden Gizycko är en dynamisk stad med jazz- och musikfestivaler varje sommar och med massor av goda restauranger – här kan ni bland annat se ruinerna av en enorm borg från korstågstiden. Mikolajki, där Locaboats bas ligger, är en av de mest attraktiva städerna i Masurien – här finns många historiska byggnader som dateras till 1700- och 1800-talen. Besök också Wildlife-parken vid Kadzidlowo och se det vackert renoverade traditionella huset – och glöm inte heller Fort Boyen, som är en symbol för Polens svåra historia. Vid den lilla staden Wegorzewo är man bara 20 km från den ryska gränsen – staden är värd ett besök med dess många konsthantverkare och för den fina sandstranden vid Ogonki.

 

Masurien

I nordöstra Polen, direkt söder om den ryska enklaven Kaliningrad, ligger Masurien – landet med de 1000 sjöarna, som sträcker sig från syd till nord med ett nätverk av sjöar, kanaler och floder, som slingrar sig genom vackra, gröna skogar. Detta är ett paradis för naturälskaren – hela området har en enastående fauna och en mängd sällsynta fågelarter.

Höjdpunkter i Masurien: 

  • Fiske
  • En värld av flora och fauna
  • Lokala sevärdheter
Masurien

Om båtsemester i Polen - Praktiska tips

Enastående natur med båtfärd på stora rena sjöar, förbundna med korta kanaler. Goda fiskemöjligheter och förtöjning för natten är tillåtet.

Baserna i Mikolajki och Giżycko

Staden och hamnen ligger omkring 240 km från flygplatsen i Warszawa, i det nordostliga hörnet av Polen, vid den ryska gränsen. Taxi från flygplatsen kan arrangeras för priser omkring €250 – 300, tillägg för väskor och hund kan förekomma. Det finns turistkontor nära basen. Båtar kan övertagas när de är klara, mellan kl.14-18. Gemensamma instruktioner på startdagen kl. 15.30.

Dagligvaror - inköp

Det finns inköpsmöjligheter i Mikolajki och Giżycko, som båda ligger på gångavstånd från hamnen. Dessutom har bägge städer torgdagar varje vecka under säsongen. Priserna är generellt ytterst rimliga. Av lokala specialiteter kan nämnas öl och vodka, samt färska grönsaker från torget. Stormarknader har öppet alla dagar. Butikerna ha mycket individuella öppningstider (kolla skyltarna i de enskilda affärerna).

Sevärdheter

Området nära Mikolajki och Gizycko har i generationer varit en eftertraktad semesterort bland polackerna själva, och har efter polska förhållanden många hamnkaféer och butiker. Djurlivet är helt unikt med vilda vargar, björnar, bisonoxar, kronhjort och storkbon, och stora skogsområden omringar reseområdet. Området var fram till andravärldskriget en del av Ostpreussen och blev kristnat på 1200-talet. Det finns många borgruiner på backtopparna, speciellt omkring Gizycko, Worgorzeno och Ryn. Under sommarmånaderna hålls många festivaler och konserter i de små städerna på rutten. Naturparken och zoo i Kadzidlowo är värt ett besök och det finns generellt många vackra byggnader i området som går tillbaka till 1700- och 1800-talet.

Reseområdet

I Polen färdas man huvudsakligt på sjöar som är förbundna med korta kanaler på maximalt 6 km:s längd. Förtöjning och ankring på dessa kanaler er inte tillåtet. På de lågvattnade delar av sjöarna får man gärna ligga för ankar. Den största sjön, Śniardwy, får man inte färdas på med vindstyrkor på över 3 på Beaufortskalan (ca. 6 m/s). Vattnet är rent och lämpar sig till bad och fiske. Man måste köpa fiskekort till varje sjö, eftersom det inte finns ett allmänt fiskekort. Fiskekortet kan köpas på posthus, bensinstationer och turistkontor i området.

Hamnar, broar och förtöjning

Förtöjning i hamnar baseras på kajmeter man utnyttjar, därför rekommenderas förtöjning med aktern mot kajen, och inte långskepps. Hamnavgiften är ytterst rimligt. Området har endast 2 slussar och man betalar lite för att använda dessa. Över kanalen mellan sjöarna Niegocin och Kisajno finns en klaffbro med fasta öppningstider (hör närmare på basen). Utanför säsongen kan man vara tvungen att kontakta brovakten.

Alltid prisgaranti – ring på tel. 08-124 100 87