Alltid prisgaranti. Vi är medlem av det danska Resegarantifonden (bästa täckningen) – ring på tel. 08-124 100 87

Båtsemester i Masurien

Gröna Masurien är ett av de bästa turistområdena i Polen – regionen är täckt av stora skogar fulla av vilt och en massa vackra sjöar utspridda över landskapet, faktiskt över 2 000 sjöar, som alla är förbundna med vackra och rogivande kanaler. Detta är ett paradis för folk som älskar båtsemestrar, natur, avslappning och aktiviteter på vattnet – samt spännande kultur och god mat. Det är också storkarnas land och man upplever många av dem på fälten när de letar efter föda, och deras enorma bon kan ses på hustaken och några av telefonstolparna är speciellt anpassade för storkbon. Vattnet är fullt av braxen, ål, mört, abborre, gädda, sutare och även enorma havskatter och lyssnar man på vad fiskarna säger tar det aldrig slut på fisk. Man kan också lyssna till svanarna som kommer hit för att kurtisera och para sig.

Detta är bara en liten del av djurlivet som kan upplevas, ätbara bär och svampar och de stora fridlysta områdena, inklusive Masurian Landscape Park, som består av 11 naturreservat, varav en av dem, Luknajo-sjöreservatet,finns på UNESCO:s naturarvslista sedan 1977, och här finner man ca. 1000 par av knölsvanar, och det är en av de största uppfödningsplatserna för denna art i Europa. Ett annat reservat är avelsstation för den europeiska bisonoxen. De masuriska sjöarna är så välbevarade att varje plats man passerar förbi är orörd och ett nöje att uppleva.

 

 

Gastronomi

Njut av den enastående atmosfären i de masuriska sjöarna, som kombinerar fascinerande landskap med inbjudande byar. Efter en dagsresa kan du slappna av på en charmerande restaurang och njuta av de lokala rätterna, tillagade med många örter och kryddor. Polen har en riklig gastronomi, som bara väntar på att avsmakas och upplevas. I varje restaurang blir du lockad av den lokala och rika gastronomin tillagad av biff, fisk och många örter och kryddor. Prova till exempel också "Sekacz" – en läcker kaka. Upplev till exempel den lyxigt inredda restaurangen i den enorma teutoniska borgen i den vackra staden Ryn, som också bär mycket vittnesbörd om den tyska kulturen.

Mikolajki (Locaboat)

Locaboat hamn - Bra utgångspunkt för att utforska några av de mer än 2000 sjöar som finns i Masurien.
Läs mer

Inspiration till kanalbåtssemester från Mikolajki - Locaboat-basen

  • Śniardwy-sjön – med smeknamnet "Mazuriens hav" – är imponerande och där finns ett fantastiskt fågelliv. Här visar naturen sig verkligen från sin vackraste sida: träd sträcker sig helt ned i vattenytan, gamla pilträd ligger och landar som ballerinor på sjön.
  • Pisz-skogen – en nationalpark. För länge sedan var skogen hem för uroxar, björnar och järv. Här lever också hjortar, älgar, rådjur, vildsvin och många andra vanliga djur. Om du har tur kanske du får se en liten grupp av vilda polska hästar med sina grå pälsar och svarta manar. Man har dock sällan sådan tur att man får se varg eller lodjur – som också lever här, men längre in i det 86 000 hektar stora skogsområdet.
  • Staden Ryn som ligger vid slutet av Rynskie-sjön.
  • Gizycko är ett nöje att besöka, speciell under sommarmånaderna med flera jazz- och musikfestivaler. Gillar du golf är det också möjligt att slappna av med en golfrunda. Gizycko är den största staden i området, där kan du gå en tur genom stadens centrum och äta på en av de många lokala restaurangerna.
  • Rydzewo är en härlig stad att besöka. Lägg till här och njut av några av de lokala delikatesserna i de många restaurangerna. Kom ihåg att besöka kyrkan från 1800-talet.
  • Wilkasy är omgivet av vackra sjöar och är fantastiskt att njuta av. Besök denna charmerande plats där vattensport är en del av kulturen.
  • Den charmerande staden Sztynort med det imponerande Lehndorf slottet, byggt på 1300-talet som en utav de viktigaste attraktionerna. Ge dig tid till att besöka staden och upptäcka dess rika historia präglat av andra världskriget.
  • Pisz är en av de mest populära städerna i Polen. Staden blev hårt åtgånget under andra världskriget, men återuppbyggdes och är nu en rik och intressant stad att besöka. Bland de historiska skatterna kan du besöka det imponerande rådhuset och den spännande Jean Baptist-kyrkan och inte minst Tempelriddarnas Johannisburg Borg.
  • Ruciane Nida är en inbjudande stad vid sjöstranden omgivet av frodiga gröna skogar. Lägg till här och gå på upptäckstur genom denna charmerande plats med många restauranger.

 

 

Nyttiga tips till båtsemestern i Masurien

Du är välkommen att lägga till nästan vart du än vill, såvida det är tydligt skyltat med en annan angivelse. Det mesta av kuststräckan är offentlig, obebodd och gratis. Du kan få en helt annorlunda upplevelse varje kväll: övernatta vid en privat strand, en skog i utkanten av en stad, en öde ö eller vid en livlig taverna – valet är ditt. Det finns bara en begränsning – det är inte tillåtet att färdas efter mörkrets inbrott eller ankra i mitten av en sjö. Med bara lite trafik och enbart tre slussar i hela området är Masurien en perfekt destination för nybörjare. Slussarna i Masurien är bemannade och öppna under dagtid och har öppet de flesta helgdagar.

Förtöjningsplatser: I de populäraste städerna, speciellt Mikolajki och Sztynort, kan vara väldigt belagda under högsäsong. Det är en bra idé att ringa i förväg och reservera plats, speciellt om du gärna vill lägga till i närheten av en stadskärna, caféer, inrättningar eller där det pågår något. Småbåtshamnen i Mikolajki har affärer, barer och restauranger.

Det är möjligt att arrangera transfer från flygplats eller tågstation till baserna.