Hyr segelbåt och upplev Turkiet från vattnet

Turkiet utgör en geografisk och kulturell bro mellan Europa och Asien. Här, där öst möter väst, överraskas man verkligen av lokalbefolkningens vänlighet och hjärtliga välkomnade. Oavsett var du hyr segelbåt i Turkiet hittar du alltid spännande platser att utforska, och en segelsemester i Turkiet serverar en uppsjö av spännande upplevelser för alla åldrar.

Turkiets kuster är ofta täckta av tjocka skogar, och de majestätiska bergen stiger brant upp mot himlen. Öar, vikar och långa halvöar skapar ett unikt och orört seglingsområde (området besöks ännu inte av horder av turister som man möts av på andra håll i Medelhavsområdet), vilket gör Turkiet till ett mycket speciellt seglingsområde. Den turkiska kusten är perfekt för segling och sträcker sig från Gallipolihalvön i norr ner till Antalya. Den bergiga kusten är djupt skårad med ett stort antal bukter, halvöar och fjordar och är faktiskt 1000 sjömil lång. Turkiet har också goda möjligheter för flodseglingar.

Attraktionskraften ligger i skönheten, avskildheten, stränderna, de lugna städerna och de många imponerande medeltidsstäderna. Små intima restauranger finns vid många förankringsplatser och här kan du njuta av en kall drink och en läcker måltid med lokal mat. De varma och gästvänliga människorna gör en yachtsegling till Turkiet till en mycket charmig upplevelse.

Segelsäsongen startar i mitten av april och slutar i mitten av november.

Fethiye, Göcek & Orhaniye

Fethiye, Göcek & Orhaniye

Hyr segelbåt eller katamaran i Turkiet - Marmaris, Göcek och Orhaniye Turkiet kan beskrivas som en stor halvö, med Svarta havet i norr, Egeiska havet i väster och Medelhavet i söder. Turkiet är fullständigt knuten med havet, och landets seglingshistoria sträcker sig över tusentals år. Den tidigaste kulturen i dagens Turkiet började så långt tillbaka som 6000 f.Kr. Idag är kusterna i detta område några av de minst besökta i Medelhavet – men samtidigt några utav de vackraste. En segelsemester låter dig besöka avskilda vikar längs Hisarönü-bukten, mellan halvöarna Bozburun och Datca, och innefattar även möjligheten att resa till Tolvöarna i Grekland, i östra utkanten av Egeiska havet. En segelsemester i Marmaris, Gocek och Fethiye är ett perfekt tillfälle att segla i ett orört och skyddande farvatten, omgivet av vackra oförstörda omnejder som ser ut som de gjorde för tusentals år sedan.Om du överväger att hyra segelbåt i Turkiet kan du glädja dig åt att få uppleva: En enkel seglats Den pulserande staden Göcek Snorkling vid Karacaoren-revet Sjumilastranden Patara Beach Ankarplatser omringade av klart blått vatten och fascinerande berg Otaliga historiska och arkeologiska platser Närmaste flygplats heter Dalaman och vi kan erbjuda utsegling från Göcek, Marmaris och Fethiye. Segling vid Marmaris, Göcek och Orhaniye Segling vid Marmaris, Göcek och Orhaniye är en resa genom paradiset. Passagerna mellan förankringsplatserna är korta, vilket ger gott om tid att njuta av alla nöjer som följer med en segling, liksom chansen att göra utflykter till lands och utforska och kanske prova på den lokala maten – eller bara sitta med en kall drink och njuta av det fantastiska Turkiet i kvällssolen. Seglingssäsongen sträcker sig från mitten av april till mitten av november. Milda och varma vindar från väst är sällan starkare än 15 knop, vilket gör området ovanligt familjevänlig för par med yngre barn eller skeppare med oerfaren besättning. Under juli och augusti kan sommarens meltemivind göra så att det blåser kraftigt på öppet vatten, men den dör i allmänhet ut på natten. Tidvattenskillnaden är bara en till två fot, och därmed är tidvattenströmmarna inte ett bekymmer. Normaltemperatur under seglingssäsongen varierar mellan 23°C och 26°C. En segelsemester i Marmaris, Göcek och Orhaniye passar seglare med grundläggande färdigheter i kustsjöfart.
Läs mer

Sunsail 47 Premier - 4 cab - Sunsail

Sunsail 47 Premier - 4 cab - Sunsail

Läs mer

Sunsail 44i Premier - 4 cab - Sunsail

Sunsail 44i Premier - 4 cab - Sunsail

Läs mer

Sunsail 41 Premier - 3 cab - Sunsail

Sunsail 41 Premier - 3 cab - Sunsail

Läs mer

Segla i Turkiet - Praktiska tips

Hamnar

Det finns några nya vackra marinor med alla moderna faciliteter längs kusten. Hamnavgifter varierar och är på samma nivå som hemma.

Transitlog

Lokalt utfärdas det ett så kallat "Transitlog", vilket ger tillstånd att segla baserat på de besättningslistor och papper vi redan i förväg har skickats basen.
På plats betalas ca. €110 per båt, för denna licens. Vår personal på basen gör det pappersrelaterade, transitloggar, överföringar, etc.

Behörigheter

Alla ändringar under färden, besättning och särskilt skeppare, skall läggas till i båtens "transitlog".
Segling mellan de turkiska kusterna och de grekiska öarna är endast möjligt genom särskild överenskommelse med baspersonal. Men vårt råd är: Låt bli! Det tar tid med "byråkrati", särskilt vid de grekiska hamnmyndigheterna, och billig är det heller inte.

Ankring

Det är lätt att hitta vackra ankarplatser i de många vikar som finns, och på många platser har en turkisk familj etablerat ett litet matställe.
På de små öarna och längs kusten går det, för den arkeologiskt intresserade, att utforska många ruiner, mosaiker, gravar, teatrar och tempel, mm. från en svunnen tid.

Avfall

Det finns gott om avfallsbehållare vid kajen i alla hamnar. I Turkiet är folk väldigt medvetna om förorening av hamnar och kuster, och man kan få höga böter om man inte är aktsam.

Toaletter

I alla marinor finns det fina dusch-/toalettfaciliteter. Det finns inte alltid toalettsitsar. För att skona avloppssystemen lägger man toalettpappret i en hink bredvid toaletten, inte i toaletten.

Septiktank

Töm endast septiktanken i havet. I Turkiet är de mycket medvetna om havsmiljön, och myndigheterna är mycket strikta med föroreningar.

Proviant

Det är en god idé att ha proviant för ett par dagar ute på öarna. Många butiker håller också lunchstängt.

Valuta

Kolla dagskursen för euro, brittiska pund, dollar och även SEK. Uttagsautomater finns vid nästan varje gathörn.

Väder och vind

Väderprognos med väderkartor finns på alla marina kontor. Vinden blåser vanligtvis från NV-V och följer kusten runt, 6-12 m/s. Segla aldrig ut ur eller in i en turkisk vik med spinnaker. I vikarna finns det ofta starka fallvindar från bergen, och det är normalt att vinden vänder 180 grader.

Oftast är det vindstilla på morgonen. Därför kan det vara en god idé att börja tidigt. Vid lunchtid ökar vinden, för att sedan avta framåt kvällen. Vid ankring nedanför höga berg, kan det förekomma kraftiga fallvindar, även på natten.

Semestertips

Sedvänjor

Turkar är muslimer. Lokala kvinnor täcker nacke och axlar. Bara ben är inte populärt i moskéer (gäller både män och kvinnor). Normerna är dock mer avslappnade på turistställen. Män bör ta en tur till barberaren på marknaden eller i basaren. Det kan vara ganska underhållande att beskåda, och den inkluderar en massage.

Restaurang

Det finns ofta inkastare som försöker locka gäster in till köket eller disken där du kan se vad der erbjuder. I början kan det vara rätt irriterande för oss svenskar, men det är faktiskt en bra möjlighet att se maten i förväg, innan man bestämmer sig - och ett nej accepteras.

På de mer ödmjuka Lokanta-resturangerna, där lokalbefolkningen själv håller till, kan man äta utmärkt och billig - även ute på landsbygden. Maten, särskilt de härliga gryträtterna, väljs efter en titt i grytorna eller i disken. Kommer ni seglandes i mindre vikar kan det finnas en brygga där en turkisk familj lagar mat till båten och dess besättning. Fråga vad de kan erbjuda, och kom först överens om ett pris och en tidpunkt för servering, som de sedan förbereder bara för er. Vi har fått de mest underbara grytor tillagade i jordugn, och nybakt bröd på morgonen.

Dolmus och taxi

Dolmus minibussar kör en rutt mellan stadskärnor och hotellområden eller längs strandpromenaden. Vanligtvis kostar det bara en liten peng, oavsett avstånd. Man ställer sig längs vägen, eller vid en hållplats och dolmusen kör när det finns behov för det, och fylls sedan upp längs vägen. Mycket mysigt och turkiskt.

Taxi kör med fast pris, och med tilläggstaxa på kvällen. Se till att taxametern sätts igång, eller bestäm ett fast pris i förväg!

Basaren, marknaden och snabbköpet

Matvaror är generellt till fasta priser. Allt annat, och speciellt mattor, kan det förhandlas om. Och det skal drickas mycket myntate, citronte eller kaffe innan det "rätta priset" avtalas, för bägge parter.

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87

Välj din destination nedan