Nantes

Nantes

Nantes har en bra och lugn tilläggningsplats på den lilla ön med en japansk trädgård. Det är bara 15 minuters gång till Nantes centrum. Hållplatsen till spårvagnen är precis vid sidan av Ile de Versailles.

Nantes är Bretagnes gamla huvudstad och är idag Frankrikes sjätte största stad med många intressanta museer och utställningar och bra shopping möjligheter. Besök de gamla fotgängargatorna i Bouffay-kvarteret, Graslin Theatre (1788) och överdådig interiör i det traditionella ”chocolateri” Gautier Debotté som har blivit klassificerat som ett nationellt monument.

Den speciella Passage Pommeraye är en arkadbyggnad med tre våningar, som förbinder Crebillon med Place Commerce. Den här arkaden har många spännande butiker som säljer fantastiska kläder och juveler. I staden hittar du flera museer, intressanta byggnader, en vacker upprustad katedral, ett slott med mera.

Nantes är berömt för att det är födelseplatsen för världsberömda författaren Jules Verne (1828–1950). Sydväst om Nantes (rue de l'Hermitage) ligger ett museum dedikerat till Jules Verne. Museet utställer personliga tillhörigheter från författaren och modeller och teckningar som illustrera hans romanser. Här finns också originaldokument och förstautgåvor av hans romaner, signerade verk och många andra saker med relation till författaren.

I närheten (Rue des Acadiens) ligger ett glimrande planetarium och ett annat stort museum för social och politisk historia, Dobrée Museum, som visar en stor samling av klassiska och medeltida antikviteter – allt från musikinstrument och kläder till vapen och historiska dokument. Barn kommer älska den jättestora och mycket speciella mekaniska elefanten. Elefanten hör nu hemma under Les Machines de I'île paraplyen. Man kan får en ridtur på detta märkliga ”levande” djur och njuta av utsikten från dennes rygg, medan den viftar med sina gigantiska öron och sprutar vatten från snabeln på förbipasserande. Den är hela 12 meter lång. Frankrikes äldsta magnolieträd finns i Jardin des Plantes.

Missa inte något i Nantes – köp ett Nantes-pass för 24,48 eller 72 timmar som ger gratis inträde till mer än 20 attraktioner, museer och monument, samt gratis offentlig transport.

Det är marknad varje dag med undantag för måndag, samt loppmarknad vid Place Viarme lördag förmiddag.

Golfbana: Golf Nantes Erdre, Chemin du Bout des Lande, Rond Point Jean Moulin (10 km).

Marsklandet omkring byn Nantes är hemort för många fågelarter genom hela sommarperioden. I mars och april är det karneval i byn; maj och juni barockmusikfestivaler; 14/07 ett stort festfyrverkeri och konserter; sist i augusti jazzfestivaler och i oktober keltiskfestival.

Lägg till vid pontonbron på ön Versailles -  här finns 48 timmars gratis liggplats. Vill du övernatta här ska du vända dig till hamnkontoret för att få nyckel till ön. De två broarna ger tillgång till ön och låses om natten.