Vad är en kanalbåt?

– och vad är skillnaden mellan de olika modellerna?

 

Flodbåt och kanalbåt är bara två ord för samma sak; en motoriserad båt som du kan köra i och bo på. Till skillnad från en segelbåt behöver du varken seglarintyg eller erfarenhet för att hyra och köra dessa båtar.

Vissa väljer att jämföra kanalbåtar med en husvagn på vattnet. Här finns de mest grundläggande sakerna du behöver. Gemensamt för alla våra kanalbåtar är att det finns elektricitet och rinnande vatten ombord, ett mindre pentry (ofta med gasspis) och minst en toalett med dusch, samt sängkläder. I den meningen är du självgående, och väljer själv var du vill köra, så länge du följer de lokala båtreglerna och är på överenskommen start- och slutbas inom avtalad tid.

På basen får du en introduktion till båten och dess funktioner. Baspersonalen kommer också att visa dig hur du styr båten genom en sluss och hur du förtöjer båten.

Totalt finns det två typer av flodbåtar; cruisers och narrowboats. Men hur väljer du rätt kanalbåt? Läs våra tips nedan.

 

 

 

Vad är skillnaden mellan en cruiser och en narrowboat?


Cruisers finns på de flesta av våra destinationer, och erbjuds av båtoperatörer som Le Boat, Nicols och Locaboat.

Cruisers är klassiska och moderna motordrivna kanalbåtar, men finns i många olika modeller. Vissa har soldäck, andra inte. Vissa har styrning både inne och ute, andra bara en av dessa.

Kanalbåt
Exempel på layout
Kanalbåt invändigt

 

 


 

Narrowboats finns endast i Storbritannien. Narrowboats erbjuds av båtoperatörerna Black Prince och ABC Boat Hire.

Denna typ av kanalbåtar ser gammaldags ut, men de är modernt inuti, och har den långa smala formen som är helt unik för båtarna på engelska kanaler. En gång i tiden var det nödvändigt att båtarna var så smala, varför man var tvungen att bygga på längden istället.

Narrowboats är populära både bland lokalbefolkningen och besökare, och är ett roligt och annorlunda sätt att uppleva de engelska kanalerna. Till skillnad från moderna cruisers, har smalbåtar inte soldäck. Dock finns det ofta möjlighet att sitta utanför både i fören och i aktern av båtarna. Men om du vill ha rymliga soldäck, bör du leta efter en modern cruiser.

Narrowboat
Narrowboat layout
Narrowboat

 

 

Vilken båt ska jag välja?

Välj den båt vars inredning bäst passar dina behov och önskemål. Var dock uppmärksam på att de moderna cruisers har olika komfortkategorier; Budgetbåtarna är de billigaste, men också de äldsta, och kommer därför att vara mer slitna än de nyare båtarna från t.ex. Komfort- och Premier-serien.
Dock är inte narrowboats indelade i dessa kategorier, de är mer standardiserade och jämförbara.

Hur många vi får vara på båten?

Om du använder sökmotorn, välj ett antal personer innan du trycker på "Sök". Vi har redan kategoriserat båtarna för dig. Lätt, eller hur?
Vår rekommendation är dock att det ska finnas en "riktig" sängplats för alla ombord, så ingen ska behöva sova på soffan i salongen. Det är möjligt, men inte bekvämt. Om ni är två personer, räcker det med en hytt. Men om ni är ett udda nummer, till exempel tre personer, rekommenderar vi att du väljer en båt med två hytter.

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87