Båtsemester i Charente

Floden Charente i det västliga Frankrike går också under namnet "Frankrikes favoritflod". Upptäck det äkta och autentiska Frankrike i den här pittoreska regionen, det är bland annat berömt för sin fina cognac, sitt utmärkta kök och romanska konst och arkitektur. Regionen var tidigare hemplats för en lyckad pappersproduktion.

Reserutten mot väst till Rochefort tar dig med till berömda vingårdar omkring Cognac. Ett besök i den eleganta byn exempelvis med rundvandring på de omkringliggande destillerierna, Hennessy och Remy Martin, är alltid en höjdpunkt.

Reserutten mot öst går genom floddalen förbi den gamla chokladfabriken Trois-Palis och till Angoulême med den imponerande katedralen från 1100-talet.

Charente-floden flyter normalt lugnt och är lätt att resa på. Det finns inga slussvakter så slussarna har självbetjäning. Efter Saint Savinien mot Rochefort är floden dock under tidvattnets inflytande och den sista sträckan rekommenderas därför bara till folk med båtfarenhet.

 

 

Turen dit

Flyg till Bordeaux: därifrån er det en kort resa i taxi/tåg till hamnarna i Charente.

Jarnac

Jarnac är en viktig cognacstad och huvudsäte för Courvoisier, en av de mest berömda cognacmakarna. Produktionen av cognac-tunnor är lika viktig för regionen som framställningen av cognac. På sommaren kan man besöka Courviosier- museet. Gå även en tur i den vackra parken och besök museet dedikerat till Francois Mitterand som är född här. Byn har övertäckta marknader varje förmiddag, samt en öppen marknad den första lördagen i månaden. Det finns även en offentlig swimmingpool vid floden (vid L’ile Madame). Fiskekort som gäller för 1-7 dagar kan köpas i de många friluftsbutikerna i Jarnac. Njut av en aperitif på Café l’Union med terrass på fotgängargatan. Eller njut av en rätt på Restaurant du Chatea som ligger på Place du Chateau precis mitt emot Courvoisier-byggnaden. Här är det god atmosfär och meny efter säsong. Supermarket hittar du genom att gå från basen in mot byn längs floden. Sväng till vänster vid bron och fortsätt genom byn på rue Jacques Moreau, gå förbi sjukhuset och sväng till höger vid Avenue de I’Europe. Lägg till längs kajen där du hittar el och vatten.
Läs mer

Cognac

Cognac är en historisk by som är berömt för sina Cognac-hus Byn är livlig och har ett stort urval av restauranger och festivaler under årets lopp. Husen i den gamla stadsdelen är från medeltiden. Åk med det lilla lokala tåget runt och upplev vinmarkerna, historien och några av de äldsta cognac-husen från 1830. Alla kända cognac-hus finns här och varje destilleri har sin egen hemliga blandning. På 1600-talet ankom holländska skepp till Cognac i sökande efter de berömda vinera från ”Campagne” och ”Borderies”. Vinerna från gården Aunis led av överproduktion och fallande kvalitet, för vinerna kunde inte tåla den här långa sjöresan. Holländarna började därför att använda dessa svagare viner i deras destillerier, där vinet blev omgjort till ”brandwijn” därav namnet ”Brandy”. I byn är det marknad varje förmiddag med måndag som undantag. Besök museet Chateau de Cognac. Chateau’et är födelseplatsen för Kung Frans I. Efter revolutionen blev slottet utlagt för försäljning och köptes år 1796 av Baron Otard. Många av de vackraste rummen är öppna för allmänheten. Slottet ligger i centrum av Cognac. Lägg till vid bron vid Park Francois I, där det också finns lekplats för barnen, en swimmingpool, tennis, minigolf och kanotuthyrning. I marinan hittar du också åtkomst till el och vatten.
Läs mer

Saintes

Saintes är kännetecknad för sina fina medeltidahus och smala gator och byn är välbesökt av turister. Två gånger i veckan är det marknad vid katedralen. Saintes har också ett offentligt friluftsbad. Besök Arch of Germanicus vid floden och andra imponerande romerska ruiner dedikerade till kejsaren Tiberius. Det arkeologiska museet har en stor samling av skulpturer. Golfbanor: Golf Louis Rouyer Guillet, 43 Route du Golf, Fontcouverte, Saintes – en vacker 18-hålsbana. Supermarket: Centre E.Leclerc, som ligger på Cours Charles De Gaulle, den bortre sidan av Parc Pierre Mendes France. Lägg till vid den flytande pontonen ovanför Arch de Germanicus.
Läs mer

Port D'envaux

Port D’envaux var tidigare en by längs Saltruten, vilket byns många, flotta hus från perioden vittnar om. Här hittar du en konstgjord strand vid floden, en park och ett picknickområde. Besök Chateaux de Panloy som blev återuppbyggt i 1770 i Louis XV-stil. Det är marknad varje torsdag förmiddag i byn, där du också hittar ett supermarket.
Läs mer

Saint Savinien

Saint Savinien är en pittoresk by med den speciella Charente-byggstilen och smala gator. Den sköna byn har många shopping möjligheter och ett mindre friluftsbad som är öppet mellan maj och augusti månad. Matmässan La Foire aux Vins et á la bonne Chére hålls i augusti och drar till sig många utställare. Människorna bakom mässan strävar efter att man ska kunna smaka och sammanlikna alla de vintyper som produceras i Frankrikes regioner och (åter)upptäcka finesserna i fransk gastronomi. Under hela sommaren hålls det marknader på kvällarna. Byn rymmer också flera supermarkets. Lägg till vid Pontonen, där man också kan få el och vatten.  
Läs mer

Angoulême

Angoulême är den viktigaste staden vid Charente-floden. Byn är omgiven av vallar, härifrån är det fin utsikt i alla riktningar. Den gamla stadsdelen är välbevarad och fin. Angoulême är en domkyrka och domkyrkan St. Pierre som härstammar ända tillbaka till 1200-talet. Sedan dess har den blivit återuppbyggd flera gånger och är definitivt värd ett besök. Byn är känd för sin pappersproduktion och tryckerier som byn har varit associerad med sedan 1400-talet. Musée de la Bande Dessinée (serietidningsmuseet) ligger i en gammal papperskvarn vid floden. Byn är också berömd för sin hemmagjorda choklad. Besök serietidningsmuseet CNBDI (Centre National de la Bande Dessinée et de l’Image) beläget på 121 rue de Bordeaux, 16023 Angoulême. Det är ett väldigt känt museum och multimediacenter dedikerat till tecknade serier. Det är öppet varje dag med måndag som undantag (website: www.cnbdi.fr). Marknadshallarna i Angoulême ligger vid Rue du General de Gaulle (nära rådhuset). Ta eventuellt en tur förbi det fantastiska swimmingpoolkomplexet Nautilis (website: www.nautilis.fr), som både har inomhus och utomhus pooler, en stor vattenrutschkana och jacuzzi. I mitten av september hålls världens största vadslagnings lopp för Bugatti racerbilar som ägarna visar upp i ett lopp längs byns historiska gator, vallarna och hårnålskurvorna i backarna omkring staden. Lägg till vid Port l’Houmeau (stenkaj).
Läs mer

Jarnac (Le Boat)

Le Boat hamn i Jarnac - Jarnac är belägen på bredden av den vackra Charante-flod, och är en perfekt utgångspunkt för en spännande aktiv flodbåtssemester i området som är berömt för sin produktion av cognac.   
Läs mer

Sireuil (Nicols)

Nicols hamn i Sireuil - Charente-floden blev en gång beskriven som "den vackraste floden i kungariket" och löper igenom de gamla regionerna Langoumois och La Saintonge. 
Läs mer

Saintes (Locaboat)

Locaboats base Saintes vid Charentefloden
Läs mer

Kanalkartbok över Charente-floden

Kanalkort

Kanalkartbok nr 6:
Charente-floden

Charente är 361 km lång men man kan endast resa från Angoulême till utloppet i Atlanten (en sträcka på 147 km). Alla slussarna är manuella och ska betjänas av båtfolket själva. På ett par platser längs rutten kan du se gamla färjor på tvärs av floden. Om man närmar sig dessa färjor ska man ge signal till kapten.

För att hjälpa till med din ruttplanering innehåller kanalkartboken en distans- och tidtabell, samt en översikt över antalet slussar mellan de olika byarna på vattenvägen. Dessutom innehåller boken många nyttiga upplysningar för båtfärd i det södra Frankrike t.ex. slussarnas öppettider, signaler, hastighetsbegränsningar, nyttiga adresser och telefonnummer till turistkontoret, marknadsdagar, museer med mera, samt en massa praktisk information för en resa på dessa vattenvägar. Dessutom hittar du detaljerad information av utvalda kanalavsnitt, samt turistbeskrivningar på engelska, tyska och franska. Kanalkartboken är rikt illustrerad med foton av kanalerna, turistplatser med mera. Boken finns ombord på båten men riktigt många beställer den på förhand som förberedelse av båtsemestern och för att ha som minne av båtsemestern.

Kom ihåg att beställa kanalkartboken till din resa!

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87