Kanalresa i den nordliga Frieslandregionen

Denna region i norra Holland är berömd för sina natursköna kanaler, floder och många orörda sjöar och området har en lång tradition av segling och är dessutom känt för sommarens många vattensportsaktiviteter och intressanta festivaler. Området omkring Hindeloopen, där många påbörjar sina kanalresor är inget undantag. Detta vackra båtområde bjuder på ett spännande urval av resvägar och med möjlighet att stanna till vid de många mysiga städer och byar där du kan fördjupa dig i holländsk kultur och glömma bort all stress och dig själv. Du är i hjärtat av sjölandet – stanna för frukost i en traditionell fiskeby och njut av ett glas lokalt öl, kanske tillsammans med färska musslor, och senare kan du ta dig tid till lite sightseeing i exempelvis den vackra staden Lemmer. En tur i en hyrd kajak i det natursköna Grouw kommer också att vara en storslagen upplevelse. Sjöfåglar kommer att flyga över dig och bidra till den vackra naturen och omgivningen.

Höjdpunkter för resan i nordliga Friesland

 • Keramik i Makkum
 • Millers hus i Woudsend
 • Shoppingtur i Stavoren – den äldsta staden i Friesland
 • Waterpoort och Fries Scheepvaart Museum i Sneek
 • Vattensport i Sneek.
 • Besök centret De Helling i Heeg

 

 

Viktiga städer och byar på din båtsemester i det nordliga Friesland:

  • Woudsend är en charmig stad utmed kanalen och du kan beundra de färgrika husen och njuta av en måltid i en av dess många restauranger. Detta är en skön plats att starta eller avsluta din båtsemester på. Titta på folk från en utav de många caféer som ligger längs vattnet samtidigt som du dricker en uppfriskande drink eller provar de välsmakande "Boterdrabbel"-kakorna.
  • Workum är en vacker liten kuststad med många medeltidsmonument till exempel Gertrudis-kyrkan och Sint Werenfridus Kyrkan, en stad för arkitekturfans. Dessutom är staden känt för Huisman-museet, dedikerad till den populäre holländske konstnären Jopie Huisman. Utöver mysiga caféer och restauranger finns det många konsthantverk, keramik och fartygsmodeller att beundra. Det finns också möjlighet för en simtur.
  • Makkum är en stad full av historia som nådde sin höjdpunkt på 1700-talet. Det var ett centrum för handel och industri och i dag finner man vid slussen historiska köpmanshus. Keramik från Royal Tichelaar är mycket känt, och ett spännande sätt att gå på upptäcktsfärd på. Byggnadernas former och detaljer är ett nöje att beskåda, speciellt rådhuset. Ett bra ställe för lunch eller bara för en paus i resandet.
  • Bolsward är typiskt för området och arkitekturen är mycket intressant och stadens centrum har blivit K-märkt. Här rinner flera små kanaler genom staden och det är en perfekt plats för en mysig kvällstur. Besök Sonnema Destilleriet där du kan smaka på "Berenburg" bryggt på 71 örter.
  • Sneek är en dynamisk stad i området. Staden har en intressant arkitektur, speciellt rådhuset, som är byggt i rokokostil. Besök också den katolska kyrkan som är ett nationellt monument. Dessutom är staden känd för sina vattensportsaktiviteter.
  • Grouw är en vacker stad – stilla och fredlig – ett fantastiskt ställe att vandra runt i och utforska områdets typiska holländska hus. Det är ett populärt seglings- och vattensportscenter, men också känt för sina tre restaurerade kvarnar.
  • Akkrum är ännu en charmig och inbjudande stad med bra restauranger och inrättningar. Här finns flera offentliga ankarplatser och privata småbåtshamnar att välja mellan. Den stora JH Tusken de Marren har goda faciliteter precis som De Drijfveer.
  • Lemmer är en vacker stad med färgglada hus längs kanalsidorna. Staden är känd i Holland för sina vattensporter.

 

 

Kanalresa i den södra Frieslandregionen

Här finns det tillgång till frodig natur, ett rikt fågelliv, ändlösa tulpanfält, goda badmöjligheter och många andra sevärdheter och aktiviteter. Detta är en plats att utforska i ditt eget tempo på en stillsam resa i samklang med den holländska livsstilen och kulturen. Här kan du uppleva en traditionell ostmarknad, typiska städer i den speciella holländska byggstilen och den kosmopolitiska staden Amsterdam. Städerna Edam och Alkmaar har en lång historia med ost, som man kan uppleva i ostbeståndet eller på ostmarknaderna. Vinkeseense Plassen är ett viktigt rekreativt område med många vattensportsaktiviteter, såsom simning, dykning och segelsport. Upplev modern konst på konstmuseet Jan van der Togt eller Cobra Museet för Modern Konst i Amstelveen. Besök fantastiska Amsterdam, kanalernas huvudstad och staden för cyklar och blommor. Amsterdam är en historisk skatt som måste besökas. Upplev de största och mest traditionella städerna i Holland, de kosmopolitiska, historiska och charmerande städerna Utrecht, Haag eller Rotterdam eller typiska holländska städer som Delft, och missa inte de blomstrande ängarna och trädgårdarna i närheten av Lisse och Leiden under din resa.

 

 

Höjdpunkter för resan i "Det gröna hjärtat"

 • Amsterdams Kungliga Slott
 • Amsterdams spännande Grand Canal
 • Rijksmuseet i Amsterdam
 • Klockmuseet i Utrecht
 • Sommarfestival i Utrecht
 • Ostmarknad i Gouda
 • Keukenhof blomsterpark i Lisse

Nyttiga tips inför resan i Holland

 • För att resa till Amsterdam rekommenderar vi att båten läggs i hamn i Weesp. Därifrån går den lokala järnvägen ofta direkt till Amsterdams centrum på 10 minuter. Har du god båtvana, ligger Six Haven Marina ovanför Amsterdam Centralstation.
 • Envägsresa mellan Hindeloopen och Vinkeveen eller vice versa.

 

Woudsend

Woudsend ligger i en korsning där flera vattendrag möts – och är därför ett strategiskt bra ställe att börja din kanalsegling. Den gamla byn har behållit sin medeltida charm, och har bl.a. fortfarande en gammal kvarn med namnet De Lam. Kvarnen har ett besökscenter och en butik i det gamla kvarnhuset. I staden finns butiker, ett litet snabbköp och restauranger.
Läs mer

Heeg

Staden Heeg är ett intressant stopp på grund av sitt läge intill sjön Heegermeer. Heeg var en gång en viktig fiskeby, specialiserad på - och stor exportör av - ål. Den rikedom som följde med denna handel är uppenbar när man tittar på de imponerande byggnaderna på De Syl och Harinxmastritte. Besökscentret De Helling ger en inblick i den gamla fiskeindustrin, samt de traditionella byggnader som skapades under dess storhetstid. Här finns också många mysiga strandbarer och restauranger. Från besökshamnen Heegerwal är det enkel tillgång till stadens centrum. För kortare dagsstopp finns en liten kaj i centrum. Det finns ännu fler hamnalternativ på stadens östra sida, med JH Gouden Bodem som den största.  
Läs mer

Stavoren

Stavoren er i dag centrum for vand- og sejlsport. Så der er mulighed for masser af sjov ved vandet. Da der er mange hyggelige barer og pubber, er byen også ideel for en overnatning. Hust at besøge Panthuus, et spændende museum der giver et indblik i Stavorens historie og kultur, samt Het Hanzehuis, en butik der sælger antikviteter – især skibsantikviteter. Byen var engang et vigtigt handelscentrum, lige indtil havnen mudrede til i det 14.århundrede. Stavoren er især berømt for historien om ”Damen fra Stavoren.” De lokale fortæller om en rig købmandskone, der befalede sin kaptajn at sejle ud og vende tilbage med den mest værdifulde ting i verden. Han vendte tilbage med en ladning hvede, og købmandskonen blev så rasende at hun fik det hele hældt ud i havnen - det skulle ifølge sagnet være sådan havnens tilmudring startede. Når du ankommer til Stavoren, kan du enten fortøje ved Marina Stavoren til venstre, eller dreje til højre og bruge fortøjningsmulighederne ved Stavoren Boating Association. Husk at det ikke er muligt at sejle længere end til Stavoren - da kanalbådene ikke er bygget til til den store sø, Ijsselmeer.
Läs mer

Workum

Workum har många vackra byggnader och den imponerande Sint Werenfridus-kyrkan. Detta gör det till en spännande stad för arkitekturfantaster. Förutom de vackra byggnaderna är Workum förmodligen mest känt för Huisman-museet, tillägnat den populära holländska konstnären Jopie Huisman. Museum Warkums Erfskip är ett annat alternativ för museer i Workum - här hittar du en fin samling keramik, skeppsmodeller och annat hantverk. Här finns också mysiga restauranger och kaféer. Från Workum finns också bra tågförbindelser till större holländska städer.
Läs mer

Bolsward

Bolsward har en rik historia och hela stadskärnan har förklarats som ett bevarandeområde. Med flera små kanaler som rinner genom staden är det nästan perfekt för en mysig kvällspromenad - och njut av det stora urvalet av kaféer, restauranger och butiker. Besök Sonnema Distillery där du kan smaka på Berenburg, en sprit som bryggs på 71 olika örter. Bolsward var en gång en rik stad, vilket återspeglas i den vackra arkitekturen - till exempel rådhuset. Glöm inte att Bolsward varje år i juni är värd för en livlig skördefestival som pågår i fyra dagar.
Läs mer

Ijlst

Ijlst är en av de äldsta frisiska städerna och har en lång tradition av skeppsbyggeri. I augusti kan du roa dig med Friesland Cup, där stavhoppare tävlar i att hoppa över kanalerna.
Läs mer

Sneek

Det er svært at tro, men for ca.1000 år siden lå Sneek faktisk ud til havet. Dræning har dog flyttet havet længere væk, hvilket er en af grundene til områdets store skønhed. Byen Sneek ligger i dag midt i et stort netværk af vandveje, og fortjener prædikatet som Frieslands sejladshovedstad. Attraktionerne inkluderer den smukke Waterpoort, samt Fries Scheepvaart Museum, der ved hjælp af historiske malerier og restaurerede skibe, giver et godt indblik i byens fortid. "Het National Modelspoor Museum" er et paradis for modeltogsentusiaster - og har bl.a. modeller af alle hollandske tog, der nogensinde er blevet bygget. Sneek kan ligeledes byde på ugentlige markedsdage - og her er også togforbindelser til de større hollandske byer. Kajplads er tilgængeligt gennem hele byen, med De Kolk, der ligger foran Waterpoort, som et af de mere populære. Alternativt er der kajplads ved de mange marinaer på byens østside.
Läs mer

Terherne

Terherne är en liten stad som ligger på en ö med samma namn och i hjärtat av det natursköna frisiska sjödistriktet. Staden kan nås via en enkel väg och är omgiven av "poelen" (dammar) och sjön Sneekermeer. Runt Terherne kan du uppleva en mängd spännande aktiviteter och vattensporttävlingar under vår, sommar och höst. Här finns också bra restauranger och gott om mysiga ankarplatser.
Läs mer

Grou

Förr i tiden gjorde bristen på vägar att fiske- och sjöfartsstaden Grou var omöjlig att nå landvägen, men lika lätt att nå med båt. Den största kyrkan heter St Piterskerk - uppkallad efter det frisiska helgonet St Piter. Idag har Grou utvecklats till ett populärt seglings- och vattensportcenter - men kännetecknas också av sina tre restaurerade väderkvarnar. Som en kuriositet kan nämnas att Grou har smeknamnet Tsiisferdunsers (ostdansare). Namnet kommer från en historia där en musiker fick betalt i form av ost efter att ha spelat på en fest i staden.
Läs mer

Princenhof

Naturreservatet Princenhof ligger nära Grou och nationalparken Alde Feanen. Det finns gott om natursköna ankarplatser, små öar och spännande vattenvägar som väntar på att bli utforskade.
Läs mer

Akkrum

Akkrum har drygt 3.000 invånare och erbjuder gott om butiker och matställen, vilket gör det till en av de bästa platserna att koppla av på i området. Om du väljer att stanna till i Akkrum finns det flera offentliga ankringsplatser och privata marinor att välja mellan. Den stora JH Tusken de Marren på västra sidan av staden har bra faciliteter för besökande båtar, liksom De Drijfveer.
Läs mer

Joure

Joure erbjuder historiska, kulturella och mer nöjesinriktade aktiviteter - så det är definitivt värt ett stopp här. Joure är känt för sin tillverkning av traditionella frisiska klockor (stoelklokken och staartklokken), som också har legat till grund för stadens färgstarka handelsförflutna. Idag är det en handfull hantverkare som fortsätter att tillverka de traditionella klockorna. Glöm inte att besöka de två vackert restaurerade väderkvarnarna. Joures besökskaj kan nås via en öppen sluss, men den kan vara upptagen under högsäsong. Alternativt finns det förtöjningsmöjligheter på ön mittemot slussen eller längs Noorder Oudeweg.
Läs mer

Hindeloopen (Le Boat)

Le Boat Bas - Ligger i den historiske fiskeby Hindeloopen i hjärtat av den vackra Friesland regionen i Holland. Njut att åka på regionens sjöar och kanaler.
Läs mer
Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87