Båtsemester i Camargue

Bara ett stenkast från Medelhavet kan du från din flodbåt uppleva Canal du Rhône à Sète och Camargue-regionens spännande kanaler. En flodbåtsresa i Camargue för dig genom en av naturens största sälta (salt våtmark) med bland annat flockar av rosa flamingor och vita vildhästar. Har du tur kan du också få en glimt av de lokala Guardian-cowboys som driver hästar och tjurar.

Insjön Etang de Thau är hemort för ett vackert fågelliv och här hittar du också de berömda ostronbankarna vid Bouzigues. Medelhavets stränder ligger nära vid Palavas, Carnon och La Grande Motte, härifrån lägger Camargue-området upp till bad.

Upplev stämningen i Séte och Le Grau-du-Roi med färgstrålande fisknät och båtar och livliga restauranger. Ett perfekt stopp för en utsökt måltid av färskfångade skaldjur tillsammans med gyllene Costières de Nîmes vin medan solen går ned.

 

 

Resan till Camargue

Flyg till Montpellier eller Beziers nära hamnarna.

Resmöjligheter

  • 4 båtbaser – res tur-och-retur eller enkelväg. Kan kombineras med Canal du Midi.
  • Behagligt klimat gör området lämpligt både tidigt och sent på säsongen.
  • Bara två slussar och generellt ett lätt område att färdas i.

Agde

Agde ligger i den västliga änden av Bassin de Thau mellan byarna Sete och Beziers. Vulkanen Saint Loup som aktiv för mer än 200.000 år sedan, har försett området med stora lavastenar som har använts till att bygga byns hus. Byn lägger upp till ett besök i Aqualand vid det närliggande Cap d’ Agde, cirka 6 km från byn. Aqualand är en av Europas mest kända Aquaparker. Besök den romerska bron och katedralen St. Etienne från det 12 århundradet. Ursprungligen grundlagdes byn som en grekisk handelsstation och är en av Frankrikes äldsta byar. Här är det marknad varje torsdag förmiddag. Närmaste golfbana ligger i Cap d’Agde, 4 Avenue d’Alzies, som är en stor, mycket varierad bana med backar och vattenbarriärer. Golfbanan är designad av Ronald Fream. Tilläggning: lägg till vid inseglingen till ”Bassin Rond”, Agde-slussen (den runda slussen). Det är en offentlig tilläggningsplats som drivs av de franska vattenvägsmyndigheterna. Var uppmärksam på att supermarkets och andra verksamheter ligger rätt långt från tilläggningsplatsen.
Läs mer

Marseillan

Marseillan har en övertäckt marknadsplats och en gammal bydel med smala gator. En gång var Marseillan en befäst by i stil med Aigues Mortes och de flesta husen är byggda av återvunnen sten från bymurarna. Den berömda aperitif Noilly Prat blir framställt i hamnen bara 2 minuters gångväg från båtarna. Här erbjuds både sightseeingtur och provsmakning. Tilläggning: lägg till i den inre hamnen på höger sida. Gå över till hamnmästarens kontor för att betala.
Läs mer

Meze (Etang de Thau)

Meze (Etang de Thau) är en väldigt mysig, gammal medelhavs fiskarby.  Det ligger en jättefin strand 200 meter från hamnen med barer och caféer. Vattnet i Etang är varmare än i havet. Om man går en tur längs hamnen hittar man många restauranger. Fisk och skaldjur är väldigt populärt och man kan alltid få ”fruit de mer”, musslor och andra lokala rätter till rimliga priser. Här finns det flera bra butiker inne på huvudgatan i byn ca. 10 minuters gång därifrån. Hamnen har dock primärt souvenirer. Det är en riktigt bra snackbar på stranden och om man går längs hamnen. Tilläggning: lägg till innanför piren.   
Läs mer

Sete

Sete är en väldigt intressant by men den har också en mycket upptagen hamn med stora handelsfartyg och broar som oavbrutet öppnas och stängs. Här finns det fara för många hårda vindar (Mistralen) och det är mycket begränsat antal tilläggningsplatser i hamnen, därför är det inte så lätt att komma hit med båt.  Det är lättare att åka från Frontignan med tåg, taxi eller buss. Byn kallas ofta ”Medelhavets Venedig” på grund av de många kanalerna genom byn. Besök hamnen, sjömanskyrkogården och Georges Brassens Museum. Gå en tur till Mont Saint Clair, härifrån har man en fantastisk panoramautsikt över Medelhavet och saltsjöarna.
Läs mer

Frontignan

Frontignan är rik på arkitektur byggt av de rika skepparna som fraktade vin. Besök vinhuset Balta som framställer Muscat de Frontignan och som ligger vid bron. Det är marknad i byn torsdag och söndag förmiddag. Frontignan strand ligger 10 minuter på cykel därifrån. Man kan lägga till på långsidan på bägge sidor av bron medan man väntar på öppningstiderna. Det är lite vanskligt att hitta en kajplats bland de många privata båtarna. Vi frånråder att övernatta här, för att det är mycket ljud från höghastighetstågen men byn är en bra plats för lunch eller inköp. På Place de la Mairie i centrum (5 minuters gång från båten) hittar du supermarket och andra butiker.
Läs mer

Aigues Mortes

Aigues Mortes är en mycket berömd, befästad Medeltidsby med mång specialbutiker och gallerier innanför bymurarna. Byns namn, Aigue Mortes, betyder ” det döda vattnet”. Byn är grundlagd av den franska korsfararkungen, Louis IX och blev senare vidareutvecklad av hans son och sonson.    Idag är byns hamn torrlagd och bildar saltslättar, där halva Frankrikes saltförbruk produceras. Aigues Mortes är en bra plats att spendera tid på. Utnyttja också tiden till att kika på de många monumenten från medeltiden, besök en tjurfarm eller ta på ridtur i saltmarsken. Det är guidede turer till bymurarna och tornen som man dock också kan se på egen hand. Området är berömt för sin Vin de Sable – ett mycket ljust och läckert rosévin. Vid restaurangbesök rekommenderas det att dricka husets vin då flaskvin ofta går för höga överpriser här. Det finns supermarkets på Route de Nimes. Lägg till i hamnen – det är gratis. Den östliga sidan av hamne4n har el och vatten för gäster det ligger dock nära landsvägen.
Läs mer

St. Gilles

St. Gilles är känt för abrivados bandidos, det traditionella tjurloppet på gatorna mellan maj och november månad. Besök klostret som härstammar från 12 hundratalet. Klostret är på UNESCO’s världsarvslista och ligger på pilgrimsrutten till St. Jaques de Compostella. Det finns en offentlig swimmingpool som har öppet varje dag undantag söndag. Medelhavet ligger ca. 25 km från byn. Det är marknadsdag i byn söndag och torsdag. Vid ankomst lägg till i hamnen, Quai du Canal.
Läs mer

Beaucaire

Beaucaire lockar med sitt spännande byliv och bra shoppingmöjligheter. Besök den gamla byplatsen med blomsterutsmyckade fasader och gamla kloster.  Besök Auguste-Jacquet museet – det arkeologiska museet som ligger i borgens park. Det är marknadsdag i byn onsdag och söndag förmiddag. Byn ligger ca. 20 km från den berömda staden Arles, där Van Gogh målade många av sina berömda verk.
Läs mer

Le Somail (Nicols)

Nicols bas i Le Somail - från vår bas vid Le Somail på Casnal du Midi kan du välja att segla mot den imponerande befästa staden Carcasonne eller alternativt kan du segla mot Narbonne. 
Läs mer

Port-Cassafieres (Le Boat)

Le Boat hamn i Port-Cassafières - Medelhavsstämmning och ett välde av spännande attraktioner 
Läs mer

Lattes (Locaboat)

Locaboat hamn - Några 5 km från centrum av Montpellier är Locaboats hamn vid Lattes.
Läs mer

St Gilles (Le Boat)

Le Boat hamn i St. Gilles - området är fascinerande och intressant på grund av dess originalitet. Klimatet är samma som Provence och Languedoc, men landskapet, inklusive flora och fauna, är väldigt annorlunda.
Läs mer

Bellegarde (Nicols)

Nicols hamn i Bellegarde - Camargue-floden är fylld med spännande gamla korsfararstäder, sandstränder och något av den rikaste flora och fauna i hela Europa. 
Läs mer

Kanalkartbok över Camargue

Kanalkort

Kanalkartbok nr 7:
Etang de Thau, Canal du Rhone á Sete Lez, Petit Rhone och Canal d'Arles á Bouc. Den här kanalkartboken täcker också Canal du Midi.

Kanalkartboken nr 7 omfattar vattenvägen i det sydöstliga Frankrike från Toulouse till Beaucaire vid Rhône-flodens delta. Boken illustrerar områdets akvedukter, broar och bassänger – några av dessa härstammar hela vägen tillbaka från 1700-talet. Före kanalens slut kommer man till den lilla insjön Etang de Thau som kan vara påverkat av Mistralvinden. Kanalkartboken har bra kartor av infärd till marinorna och färden är markerat med bojar. Boken slutar med en karta över Rhône-deltat – en region som är känt för sitt fågelliv och för ornitologerna är området ett must-see. För att hjälpa dig med din ruttplanläggning innehåller kanalkartboken också en distans- och tidtabell samt en översikt över antal slussar mellan de olika byarna på vattenvägen. Dessutom innehåller boken många nyttiga upplysningar för resa i det sydliga Frankrike, exempelvis slussar, öppningstider, signaler, fartbegränsningar, nyttiga adresser och telefonnummer till turistkontor, marknadsdagar, museer med mera, samt en massa praktiska upplysningar för en resa på dessa vattenvägar. Dessutom hittar du detaljerade avsnitt av utvalda kanalavsnitt, samt en turistbeskrivning på engelska, tyska och franska. Kanalkartboken är rikt illustrerad med foton av kanalerna, turistplatser med mera. Boken finns ombord på båten men väldigt många beställer den på förhand som förberedelse av båtsemestern och för att ha som ett minne av båtsemestern.

Kom ihåg att beställa kanalkartbok tillsammans med din resa!

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87