Kanalbåtssemester i Skottland

Sök efter din båt

 

Välkommen till Skottland

Åk till det charmerande Skottland med den vackra, oförstörda naturen. Här får du naturupplevelser för alla pengarna, mysiga pubar och utmärkta golfbanor.

Kaledoniska kanalen

Kaledoniska kanalen löper tvärs igenom det nordliga Skottlands många sjöar t.ex. den berömda Loch Ness och förbinder därmed Skottlands östkust med Fort William på västkusten.

Man startar från vår båtbas i Laggan i moderna flodbåtar med det dramatiska och vilda höglandet som kuliss. The Highlands är en unik plats i världen, fullt av kullar, högt belägna borgar, mysiga byar längs vattnet, mysiga pubar och melodiska säckpipor.

Falkirk

Färdas vattenvägen mellan Edinburgh och Glasgow. Här startar din båtsemester från Black Princes bas i Falkirk, härifrån kan du åka i de traditionella Narrowboats.

Utöver de uppenbara attraktionerna som Edinburgh och Glasgow, kan du se Falkirkhjulet (The Falkirk Wheel), ett anmärkningsvärt roterande slussystem som förbinder Forth-Clydekanalen med Union Canal.

Åker du Union Canal i riktning mot Edinburgh, kan du njuta av en slussfri resa och små landsbyar. Reser du där emot på Forth-Clydekanalen i riktning mot Glasgow, passerar du både slussar och svängbroar på din väg genom det vackra gröna landskapet.

 

Upplev två olika områden i Skottland

Vi erbjuder båtresor i två väldigt olika områden i Skottland.

Kaledoniske Kanalen

Omgivet av vackra bergssidor, förbinder Kaledoniska kanalen höglandets huvudstad Inverness på östkusten, med Fort William på västkusten. Skottland är definitionen av keltiska mysterium, myter och legender och detta andlöst vackra båtområde ger dig känslan av att du befinner dig i ett förtrollat land.

Höjdpunkter på Kaledoniska Kanalen: 

 • Fantastiska berglandskap och spektakulära utsikter
 • West Highland-järnväg (känt från Harry Potter)
 • Whiskydestillerierna i Banavie
 • Fort Augustus
 • Urquhart Castle
 • Vandrartur och mountainbike
 • Laxfiske
 • Loch Ness-odjuret – om du har riktig tur!

Falkirk

Med utgångspunkt i Falkirk har du utsikt till en varierad båtresa med något för varje smak; naturen är mild och vacker, och längs vattenvägen finns det både charmerande byar, trevliga pubar, samt åtkomst till metropolerna Edinburgh och Glasgow.

Höjdpunkter i Falkirk 

 • Edinburgh Quay
 • Linlithgow Palace
 • Almond Aqueduct
 • Falkirk Wheel
 • Kelvingrove Art Gallery and Museum i Glasgow

Om båtsemester i Skottland - Praktiska tips

Att resa i det skotska höglandet är ett sant paradis för naturälskare. Vidunderliga utsikter och orörd natur. Betagande vackra bergssidor och djupa sjöar. Fridfullt och enastående. Mycket av din tid kommer tillbringas på alla de sjöar, eller lochs, som ligger glömda längs the Great Glen, en geologisk linje som har format regionens vackra landskap. Höglandet är ganska unikt och här kan du se slott och lugna byar vid vattenkanten, och inte minste trevliga pubar och ljudet av säckpipor.

Kaledoniska kanalen förbinder Nordatlanten med Nordsjön, den 100 km långa passagen sträcker sig från Loch Linnhe till Moray Firth. Området bjuder endast på korta sektioner med kanaler, och i allt finns det 29 slussar här. På de flesta resorna skall man endast navigera genom 10 slussar (kom ihåg att man skall bära flytväst när man passerar en sluss).

Sjökort

Sjökort ligger ombord på båten, fråga och på kontoret för tips.

Markeringar

Farvattensmarkeringarna skall följas, se kartan:

När ni färdas upp för Kaledoniska kanalen (mot Inverness) skall de röda sjömärkena vara på den vänstra sidan av båten, och de gröna på högra sidan.

När ni reser ner (mot Fort William), är det omvänt, röda på högra och gröna på vänstra sidan. Håll er till farleden, där det på sjökortet är markera med -------- för att undgå att komma in på för lågt vatten.

Kartorna över färdområdet är tydligt markerat med lågvattnade områden (skuggade på kartan), och farvattnet är markerat med bojar till rekommenderade färdrutter, eller symboler för stenar och klippor, som man skall vara uppmärksam på.

Sjöar

Flytvästar bör användas på de större sjöarna, där det kan blåsa upp, och alltid om man använder jollen.

Slussar

Slussarna sköts av en slussmästare. Normalt öppna från 08.00 – 18.00 i högsäsongen. Ibland med en kortare lunchpaus. Slussavgifter är inkluderade i hyrpriset.

Alltid prisgaranti. Vi är medlem av det danska Resegarantifonden (bästa täckningen) – ring på tel. 08-124 100 87