Kanalbåtssemester i Irland

Sök efter din båt

 

Res med kanalbåt på vackra Shannon-floden i Irland

I Irland kan du färdas på den vackra floden Shannon som bjuder på en mängd spännande aktiviteter och platser att utforska.

En båtsemester på Shannon-Ernes floder och kanaler kommer vara en semesterresa genom Irlands evigt gröna vidder och dramatiska landskap. Så långt ögat når ses konturer av fjärran berg, romantiska dalar och keltiska medeltidsborgar som tornas upp längs sjöbredden. Området är också ett paradis för lustfiskare, här finns nämligen både öring, lax, abborre och braxen.

Hänförande små landsbyar såsom Carrick, Leitrim och Killaloe med härliga pubar och hus målade i starka kulörer, vittnar om de livsglada irländarna. Det gamla irländska ordspråket "En främmande är en vän, du ännu inte mött" kommer du snart upptäcka att det fortfarande tillämpas i den irländska mentaliteten.

Myter, legender och irländsk historia spänner över årtusenden och det är bra möjligheter för att möta historien på exempelvis Portumna Castle.

Behöver du en paus från alla intryck är det alltid möjligt att njuta av en Stout eller en original Irish Whisky på en av de otaliga pubarna på din väg. Här är det garanterat aftonstunder fulla av stämning vid mötet med de alltid varma och mötesgående irländarna, deras (rövar)historier och folkmusik.

Sist men bestämt inte minst, har få land så många och vackert belägna golfbanor av internationell standard som du hittar de i Irland. Många av dem ligger nära vattenvägen, så varför inte kombinera din båtsemester med ett par förmiddagar på golfbanan?

 

Shannon

Ett land med myter och hemligheter, det klaraste vattnet och dramatiska scenarier – Irland har alla ingredienser till den perfekta båtsemestern. De vackra floderna Shannon och Erne och de omkringliggande sjöarna utgör ett av Europas mest populära semestermål inom båtsemester.

Höjdpunkter i Shannon & Erne: 

  • Ruinerna av Clonmacnoise
  • Portumna Castle
  • Golf
  • Keramik vid Belleek
  • Ridning i Banagher
  • ”The Dock” center för konst i Carrick
  • Mountshannon – den heliga ön
  • Fiske
  • Cykeltur på Kingfisher Trail
  • Swan Island Open Farm i Ballinamore

Om båtsemester i Irland - Praktiska tips

Den irländska kusten reser sig brant från havet, och terrängen faller längre inne i landen och skapar ett slags fat, där vattnet samlar sig. 1/5-del av vattnet leds ned i Shannon-floden, Irlands största flod, 360 km lång. Nivåskillnaden på den färdbara delen av floden är endast 9 meter och det betyder att vattnet rör sig långsamt. En karta över Shannon-floden kommer också visa ett stort antal sjöar i vattensystemet, ett stort plus för båtfärden och semestern. Det finns ett mycket vackert område som går samman med två kanalsystem mellan Shannon och Erne. Kanalen är 63 km lång och sträcker sig från Leitrim Village till Upper Lough. Det finns 18 slussar och här är det mycket fredligt.

En kort historisk orientering

Shannon-Erne kanalen är intressant, både den gamla och den nya. Så tidigt som 1838 fanns det planer om att göra en rutt för att förbinda Shannon- och Erne-floderna, och kanalen följer de linjer som det var tänkt den gången. Kanalprojektet fick en lite dålig start när systemet öppnades 1860: järnvägen tog död på hela projektet. Under 9 år var det bara 8 båtar som använde systemet och kanalen stängdes. 1991 börjades ett arbete för att man skulle återöppna kanalen för lustbåtar och 3 år senare var det genomfört.

Goda råd till resan

Det är lätt och enkelt att resa på Shannon-Erne, även för nybörjare. Vid blåsväder skall man dock vara uppmärksam på öppna vatten. Vid ankomst till basen skall man se en video innan man kör iväg. Det krävs fiskekort för alla områden, förutom Carrick. Fiskekortet kostar omkring 7€ för en vecka.

Restriktioner för resan

Var uppmärksam på att några av båtarna (båtar från 4 m i bredd) inte får plats i de smala slussarna på Lough Allan Canal (mellan Carrick och Drumshanbo), (bl.a. Magnifique och Shannon Star), men i resten av området finns det inga begränsningar.
Resan på sjöarna kan begränsas i hårt väder (hög vindstyrka). Barn under 17 år skall bära flytväst. På sjöarna skall man köra mitt i färdleden annars riskerar man att gå på grund. Det kan bli dyrt att få assistans eller att bli bogserad fri efter en grundstötning, och dessa utgifter täcks varken av försäkringen eller av självrisken, och skall betalas av dig som hyr, om det sker.

Slussar

Man skall ha "smartcards" för att komma igenom de 16 slussarna på Shannon-Erne-systemet. Man kan köpa dem på baserna för ca. €13. Man skall också betala för att resa genom slussarna och broarna. Det är obligatoriskt att bära flytväst i slussarna. Slussarna är öppna under dagtimmarna, men stängda på några offentliga helgdagar. De sex slussarna på Shannon hanteras av en slussvakt. Man betalar en avgift varje gång för hjälpen. Det samma gäller svängbron vid Portumna. Kom ihåg att kolla öppningstiderna! Slussarna på Shannon-Erne-sträckan är elektriska och det köpta "smartcardet" används till att aktivera slussarna. Klippkortet används också som betalning för bad och toalettanktömning.
Kartorna över reseområdet är tydligt markerat med lågvattenområden, farvattensmarkeringar med bojar som markerar rekommenderade färdrutter, samt symboler för sten och klippor, vilka man skall vara uppmärksam på. Skulle det ändå ske en grundstötning, kontakta basen på servicetelefonen. Det blir depiterat en avgift för kontroll av båtens tillstånd och säkerhet.

Förtöjning

Det finns massor av förtöjningsmöjligheter i Shannon-Erne-området. Övernattning i de offentlige hamnarna är gratis, men det kostar att övernatta i de privata marinorna. Det är inte tillåtet att ligga för ankar om natten på sjöarna.

Transfertjänst

Vi arrangerar gärna taxiresor mellan baserna och flygplatsen eller tågstation. Vi kan normalt få ett bättre pris än den enskilda resanden. Reser du envägs kan det också arrangeras transfer från slutbasen till startbasen.

Golf

Irland är den perfekta platsen för att kombinera en båtsemester med golf. Välj mellan 6 banor i världsklass, medan du njuter av din båtsemester. Tee off på 18-hålsbanan vid Slieve Russell Hotel i Ballyconnell och efteråt kan du slappna av med en pint vid hål 19!

Naturälskare

Fälten, mossarna och öarna i Shannon-Erne-systemet utstrålar sinnesro, medan du betraktar änder, gäss, tärnor, sothönor och doppingar. Vandringsleder slingrar sig genom landskapet och bjuder in till promenad. Bullock Island i närheten av Shannon Harbour till fågelskådning.

Familjer och barn

Det familjevänliga Shannon-Erne-område kan skryta med pitch-and-put golf i Lanesborough. Barnen kommer att älska Lough Key-skogen och Active Park i Carrick-on-Shannon samt djuren i Swan Islands öppna gård i Ballinamore. Glöm inte att barn också gillar att fiska eller paddla kajak.

Fiskekort

Är obligatoriskt och kan köpas på baserna eller på turistkontoret. Egen fiskeutrustning kan tas med (ingen uthyrning från basen).

Toalett

Flodvatten används till pumptoaletten. Systemet och miljön är känsligt och det rekommenderas att ha en plastpåse till papper och annat avfall vid toaletten, så man slipper stopp. Om basen blir tillkallad vid toalettstopp, debiteras en avgift för detta. Alla båtar har toalettuppsamlingstank som töms vid speciella "pump-out-stations" på land. Dessa finns markerade på kartan.

Pubar/restauranger

Normalt öppna 10.30 – 23.30. Söndagar 12.30 – 14.00 och 16.00 – 23.00.
Fredag och lördag bör det beställas bord i förväg. At gå på pub är en traditionell och älskad livsstil i Irland, och generellt är pubarna både trevliga och smäckfulla med atmosfär. Betjäningen är vänlig och stämningen god.

Kör själv

Det är vänstertrafik i Irland. Det finns få motorvägar så räkna in mycket tid.

Alltid prisgaranti. Vi är medlem av det danska Resegarantifonden (bästa täckningen) – ring på tel. 08-124 100 87