Res med kanalbåt på vackra Shannon-floden i Irland

I Irland kan du färdas på den vackra floden Shannon som bjuder på en mängd spännande aktiviteter och platser att utforska.

En båtsemester på Shannon-Ernes floder och kanaler kommer vara en semesterresa genom Irlands evigt gröna vidder och dramatiska landskap. Så långt ögat når ses konturer av fjärran berg, romantiska dalar och keltiska medeltidsborgar som tornas upp längs sjöbredden. Området är också ett paradis för lustfiskare, här finns nämligen både öring, lax, abborre och braxen.

Hänförande små landsbyar såsom Carrick, Leitrim och Killaloe med härliga pubar och hus målade i starka kulörer, vittnar om de livsglada irländarna. Det gamla irländska ordspråket "En främmande är en vän, du ännu inte mött" kommer du snart upptäcka att det fortfarande tillämpas i den irländska mentaliteten.

Myter, legender och irländsk historia spänner över årtusenden och det är bra möjligheter för att möta historien på exempelvis Portumna Castle.

Behöver du en paus från alla intryck är det alltid möjligt att njuta av en Stout eller en original Irish Whisky på en av de otaliga pubarna på din väg. Här är det garanterat aftonstunder fulla av stämning vid mötet med de alltid varma och mötesgående irländarna, deras (rövar)historier och folkmusik.

Sist men bestämt inte minst, har få land så många och vackert belägna golfbanor av internationell standard som du hittar de i Irland. Många av dem ligger nära vattenvägen, så varför inte kombinera din båtsemester med ett par förmiddagar på golfbanan?

 

Kanalbåtar i Irland

Shannon

Ett land med myter och hemligheter, det klaraste vattnet och dramatiska scenarier – Irland har alla ingredienser till den perfekta båtsemestern. De vackra floderna Shannon och Erne och de omkringliggande sjöarna utgör ett av Europas mest populära semestermål inom båtsemester.

Höjdpunkter längs Shannon & Erne: 

  • Ruinerna av Clonmacnoise
  • Portumna Castle
  • Keramik vid Belleek
  • Ridning i Banagher
  • ”The Dock” center för konst i Carrick
  • Mountshannon – den heliga ön
  • Fiske
  • Cykeltur på Kingfisher Trail
  • Swan Island Open Farm i Ballinamore
Karta över Shannon

Praktisk information om båtresor i Irland

Den 360 km långa Shannon-floden är Irlands största. Nivåskillnaden på den färdbara delen av floden är endast 9 meter och det betyder att vattnet rör sig långsamt. En karta över Shannon-floden visar många sjöar i vattensystemet, ett stort plus för båtfärden och semestern. Detta är ett mycket vackert område och går ihop med två kanalsystem mellan Shannon och Erne.

Goda råd till resan

Det är lätt och enkelt att resa på Shannon-Erne, även för nybörjare. Vid blåsväder skall man dock vara uppmärksam på öppna vatten. Vid ankomst till basen skall man se en video innan man kör iväg.

Begränsningar

Var uppmärksam på att några av båtarna (båtar på mer än 4 m i bredd, bl.a. Magnifique och Shannon Star) inte får plats i de smala slussarna på Lough Allan Canal (mellan Carrick och Drumshanbo), men i resten av området finns det inga begränsningar.

På sjöarna skall man köra mitt i färdleden annars riskerar man att gå på grund. Om det ändå sker en grundstötning så kontakta basen omedelbart på servicetelefonen. En avgift blir krävd för kontroll av båtens tillstånd och säkerhet, samt assistans för att bli bogserad fri. Det kan bli dyrt då dessa utgifter varken täcks av försäkringen eller självrisken, och skall betalas av dig som hyr.

Kartorna över färdområdet är tydligt märkta med grunda områden, och farledsmarkering med bojar för rekommenderade rutter eller symboler för sten och klippor, som man skall akta sig för.

Resan på sjöarna kan begränsas i hårt väder (hög vindstyrka). Barn under 17 år skall bära flytväst.

Slussar

På baserna kan du köpa ett "smartcard" som du behöver för att komma igenom slussarna på Shannon-Erne-systemet. Vissa slussar betjänas av en slussmästare, och är öppna under dagtid med undantag för vissa helgdagar, så kom ihåg att kontrollera öppettiderna. En avgift betalas per gång för hjälpen, och detsamma gäller svängbron vid Portumna.

Andra slussar är elektriska, och här används det köpta "smartcardet" för att aktivera slussarna. Det är obligatoriskt att bära flytväst i slussarna.

Förtöjning

Det finns massor av förtöjningsmöjligheter i Shannon-Erne-området. Övernattning i de offentlige hamnarna är gratis, men det kostar att övernatta i de privata marinorna. Det är inte tillåtet att ligga för ankar om natten på sjöarna.

Transfertjänst

Vi arrangerar gärna taxiresor mellan baserna och flygplatsen eller tågstationen. Vi kan normalt få ett bättre pris än den enskilda resanden. Reser du envägs kan det också arrangeras transfer tillbaka till startbasen.

Fiskekort

Är obligatoriskt och kan köpas på baserna eller på turistkontoret. Fiskeutrustning tas med på egen hand (ingen uthyrning från basen).

Toalett

Flodvatten används till pumptoaletten. Flodsystemet och miljön är känsligt och det rekommenderas att ha en plastpåse till papper och annat avfall vid toaletten, så man slipper stopp. Om basen blir tillkallad vid toalettstopp, debiteras en avgift för detta. Alla båtar har en toalettank som töms vid speciella "pump-out-stations" på land. Dessa finns markerade på kartan. Ovannämnda "smartcard" används också som betalning för tanktömning.

Välj din destination nedan