Res i soliga Portugal

Färdas på en av Västeuropas största konstgjorda sjöar, Grande Lago Alqueva, och njut av lugnet i Alentejo-regionen.

År 2002 färdigställdes dammen i Guadianafloden, som byggdes för att försörja Alentejo-regionen med el och vatten. Resultatet blev den 250 km2 stora sjön Grande Lago Alqueva, som är perfekt för en båtsemester.

Här kan du köra runt den 745 km långa kusten eller besöka en av de mer än 400 öar som var kullar innan sjön översvämmade området. På öarna kan du förtöja för natten samt gå på upptäcktsfärd.

Det finns inga slussar här, och du kan förtöja var du vill. Det är verkligen en båtsemester med total frihet.

Grande Lago Alqueva erbjuder en ovanlig båtsemester på sjöns klara och rena vatten, perfekt för bad, fiske, dykning och är fantastisk för naturälskare.

Om du är historiskt intresserad kommer du att älska Alentejo-regionen. Den är full av gamla seder och traditioner som du får mest ut av genom att besöka byar och omgivande platser som byn Luz, som återuppbyggdes sten för sten på stranden av Grande Lago Alqueva, eftersom sjön skulle ha översvämmat den ursprungliga platsen.

 

Kanalbåtar i Portugal

Grande Lago

Utnyttja Portugals många soltimmar genom att dra på en härlig båtsemester på Lago Alqueva. Här är båtsäsongen lång och du kan njuta av det rena vattnet tillsammans med en rad vattenaktiviteter. Om du hellre vill utforska land finns det många historiska städer runt om sjön.

Höjdpunkter i Grande Lago: 

  • Ett fantastiskt väder största delen av året
  • Utmärkta bad- och vattensportsaktiviteter och även fiske
  • Cyklerutter för mountainbikes
  • En värld av flora och fauna
  • Lokala sevärdheter: muromgärdade byar, arkeologi, lokala konsthantverk (keramik) och de regionalt traditionella köken.
Karta över Grande Lago

Praktisk information om båtresor i Portugal

På Lago Alqueva kan du njuta av din kanalbåtsemester fullt ut, utan att bekymra dig för slussar när du färdas på sjöns vatten. Vi har samlat lite praktisk information som är bra att ha när Lago Alqueva är din destination.

Förtöjning

Du får lägga till över allt längs sjökanten, så länge inte en skylt med förtöjning förbjuden är uppsatt. Nära byarnas kajplatser finns det också bojar du kan använda över natten.

Det finns två ankare ombord, och det är viktigt att du bara använder dem i en nödsituation som t.ex. motorproblem. Lago Alqueva är konstgjord, det betyder att det finns träd och buskar på botten av sjön som ankare kan fastna i.

Grundstötning

På sjön hittar du en markerad rutt som har testats för grunda områden. Men om du vill undersöka alla små öarna runt om sjön, skall du vara särskilt uppmärksam och använda ditt ekolod för att hålla koll på avståndet till botten av sjön.

Om du skulle stöta på grund utanför den valda rutten, skall du själv betala för att bli bogserad fri igen.

Simning

Det finns många platser runt sjön som bjuder in till ett uppfriskande dopp i det klara vattnet. Och det skall du vara välkommen till, men se till att hålla ett vakande öga på sjökanten, stäng av motorn och ta ut nycklarna så att det inte finns någon risk att badande kommer för nära båtens propeller. Alla båtar har en badstege och en dusch på badplattformen.

Fiske

Fiske är tillåtet, men du måste ha ett fiskekort som kan köpas från officiella kontor. Du kan också betala basen för att göra det, i så här fall måste du skicka en kopia av din legitimation i förväg.

Välj din destination nedan