Båtsemester i Bretagne

Bretagnes vackra område osar av keltisk charm. Uråldriga traditioner hålls vid liv och traditionella dräkter bärs stolt i området. Kanalen Nantes à Brest är rik på historiska skatter och särpräglade landskap.

Upplev äventyrsslottet i Josselin, speglat i vattnet medan båten sakta åker förbi eller lägg till vid kajen i Malestroit med vackra hus från 1400-talet. Byn La Gacilly är också värt ett besök för sina många konsthantverk. Redon, som blev grundlagt redan år 832, känns som och liknar ett litet Venedig och är absolut ett måste-se på den här rutten. Vilaine-floden tar er till Bretagnes "huvudstad" Rennes och vidare till vackra Dinan. På Edre-floden kommer ni resa förbi fantastiskt fina slott längs rutten mot Nantes.

Bretagne bjuder på ett behagligt klimat med milda sommardagar, vilket gör den här regionen till ett perfekt färdområde, också för nybörjare.

 

 

Nantes

Nantes har en bra och lugn tilläggningsplats på den lilla ön med en japansk trädgård. Det är bara 15 minuters gång till Nantes centrum. Hållplatsen till spårvagnen är precis vid sidan av Ile de Versailles. Nantes är Bretagnes gamla huvudstad och är idag Frankrikes sjätte största stad med många intressanta museer och utställningar och bra shopping möjligheter. Besök de gamla fotgängargatorna i Bouffay-kvarteret, Graslin Theatre (1788) och överdådig interiör i det traditionella ”chocolateri” Gautier Debotté som har blivit klassificerat som ett nationellt monument. Den speciella Passage Pommeraye är en arkadbyggnad med tre våningar, som förbinder Crebillon med Place Commerce. Den här arkaden har många spännande butiker som säljer fantastiska kläder och juveler. I staden hittar du flera museer, intressanta byggnader, en vacker upprustad katedral, ett slott med mera. Nantes är berömt för att det är födelseplatsen för världsberömda författaren Jules Verne (1828–1950). Sydväst om Nantes (rue de l'Hermitage) ligger ett museum dedikerat till Jules Verne. Museet utställer personliga tillhörigheter från författaren och modeller och teckningar som illustrera hans romanser. Här finns också originaldokument och förstautgåvor av hans romaner, signerade verk och många andra saker med relation till författaren. I närheten (Rue des Acadiens) ligger ett glimrande planetarium och ett annat stort museum för social och politisk historia, Dobrée Museum, som visar en stor samling av klassiska och medeltida antikviteter – allt från musikinstrument och kläder till vapen och historiska dokument. Barn kommer älska den jättestora och mycket speciella mekaniska elefanten. Elefanten hör nu hemma under Les Machines de I'île paraplyen. Man kan får en ridtur på detta märkliga ”levande” djur och njuta av utsikten från dennes rygg, medan den viftar med sina gigantiska öron och sprutar vatten från snabeln på förbipasserande. Den är hela 12 meter lång. Frankrikes äldsta magnolieträd finns i Jardin des Plantes. Missa inte något i Nantes – köp ett Nantes-pass för 24,48 eller 72 timmar som ger gratis inträde till mer än 20 attraktioner, museer och monument, samt gratis offentlig transport. Det är marknad varje dag med undantag för måndag, samt loppmarknad vid Place Viarme lördag förmiddag. Golfbana: Golf Nantes Erdre, Chemin du Bout des Lande, Rond Point Jean Moulin (10 km). Marsklandet omkring byn Nantes är hemort för många fågelarter genom hela sommarperioden. I mars och april är det karneval i byn; maj och juni barockmusikfestivaler; 14/07 ett stort festfyrverkeri och konserter; sist i augusti jazzfestivaler och i oktober keltiskfestival. Lägg till vid pontonbron på ön Versailles -  här finns 48 timmars gratis liggplats. Vill du övernatta här ska du vända dig till hamnkontoret för att få nyckel till ön. De två broarna ger tillgång till ön och låses om natten.
Läs mer

Guenrouet

Guenrouet är ett härligt och mysigt stopp med friluftsbad med rutschkana och möjlighet för att hyra kanot/kajak med mera. Byns kyrka har vacker glasmosaik. Här finns bagare, slaktare, kiosk med mera och lokala produkter säljes som fisk och skaldjur från en bod på kyrkoplatsen. Man kan också köpa lokal cider, konsthantverk med mera. Guenrouet bjuder på lokala vandringsturer, bågskytte, fiske, tennis och minigolf. Varje onsdag i löpet av sommaren arrangeras vandringsturer på 6–7 km och smakning av crepes och cider. Lägg till vid pontonerna i hamnen framför turistkontoret och swimmingpoolen. Hamnplatsen är gratis i 48 timmar och det finns offentliga toaletter.
Läs mer

La Gacilly

La Gacilly är speciellt vacker från majmånad och hela sommaren igenom pga de många, färgrika blommorna som du stöter på överallt i byn. Byn har mer än 30 konsthantverksföreningar som gör hantverk av både trä, glas, keramik med mera. Byn är också hemort för det berömda Yves Rocher verksamhet som inkluderar ett skönhetscentrum, botaniska trädgårdar med mer än 1000 olika plantor, en historisk utställning med mera. Det finns ett öppet friluftsbad. Turistkontoret arrangerar gå turer i olika längder runt La Gacilly och runt de kringliggande områdena. Det finns många små barer i byn där man kan ta en drink. På Hotel de France erbjuds det traditionell fransk mat lagat av lokala produkter. Lägg till i den lilla hamnen i La Gacilly – precis vid sidan av byn. Lägg till vid kajen, här finns duschar och man kan fylla på vatten.
Läs mer

Messac

Messac har många kyrkor och är ett perfekt område för vandringsturer och naturupplevelser. Byn är berömd för att det var här den första potatisplantan planterades i Frankrike år 1771. SNCF-stationen i byn gör det lätt att komma hit och vidare runt i området kring. Det är marknad varje torsdag förmiddag vid Guipry. Fiskeartiklar och fiskekort kan köpas hos Les Templiers Snack Bar ( Guipry hamnen). Lägg till i hamnen vid Guipry, här finns det vatten, el och duschar.
Läs mer

Malestroit

Malestroit är en bra plats att lägga till på i naturen, men ändå nära landsbyn och ett picknick-område med lekplats. I Malestroit befinner man sig i ett område fullt av historia. Man kan delta i en guidad tur av byn. På torsdag förmiddag är det marknad. I byn finns det ett vatten och fiske museum (lktus) som ligger vid slussen samt ett museum för Bretagnes motståndsrörelse ca. 3 km från byn. Under hela sommaren är det små konserter i stort sätt varje fredag. Njut av Bretagnes specialiteter   "crêpes et galettes och cidre” på det trevliga Creperie Mael på Place du Bouffay. Det finns två möjligheter för att lägga till: antingen vid pontonen eller vid kajen framför campingplatsen.
Läs mer

Josselin

Josselin är en bra tilläggningsplats med picknick-område och lekplats. Borgen som har blivit förstörd gång på gång och återuppbyggd lika många gånger är kanske den vackraste i hela Bretagne. Framförallt visar den två helt olika stilarter beroende på vilken sida man står på. Från kanalen är det en tuff medeltidsborg, hårt bevakad och dominerad av dess stora runda torn. Från terrassen presenterar den nyaste fasaden ett mästerverk i sten som är en stor kontrast till resten av fasaden och byggnaden. Men Josselin är mer än en borg Man ska ta sig tid att att släntra igenom de smala gatorna och beundra de gamla husen omkring centrum – bland annat medeltidskvarteret St.Croix. Här är det marknad lördag förmiddag. Man kan hyra kanoter, spela minigolf, rida på hästar och det är bra möjligheter vandringsturer. Det finns många barer, restauranger och bra butiker. Prova tillexempel lokala specialiteter som crepes med cider och den mysiga atmosfären på Creperie-Grill La Sarrazine. Det finns olika möjligheter för att lägga till: en liten pontonbro före slussen, en lång pontonbro samt en bra plats vid foten av den imponerande borgen Rohan.
Läs mer

Lehon

Lehon har nyligen blivit tilldelad status som en bland de 30 vackraste lokaliteterna i Bretagne. Byn har en uppvärmd utomhus swimmingpool och en bagare. Lehon är en ideal plats för en övernattning eller två. Den närmste supermarket ligger ca. 2,5 km från centrum. Det finns två restauranger ”La Marmite de l’Abbaye” – som har öppet alla dagar utom tisdagar och ”Les 4 Saisons” – öppet måndag till lördag. Lägg till vid de 2 pontoner på varje sida av slussen.
Läs mer

Evran

Evran är en vacker, mindre by med en bra plats att lägga till på med bra verksamheter och service (bla. Bank, apotek och supermarket). Vid det närliggande slottet Hac ved Quiou finns det en vacker park. Den vackra trädgården/parkanläggningen är öppet för allmänheten. La Corbinais-banan är en 9-hålsgolfbana i närheten av i närheten av Dinan vid Saint Michel de Phelan. Banan har en bred fairway och ligger fint placerad vid vackra omgivningar. Njut av en aperitif i Bar de la Paix och avnjut efter det en middag med traditionellt, franskt kök på Bar/restaurang ”Le Len Vic”. En annan möjlighet för en härlig måltid är Restaurang ”Le Vieux Chien Noir”, som har specialiserat sig på det engelska köket och som erbjuder fisk och skaldjur och ett urval av vegetariska rätter och dagens specialitet. Det serveras även en full English breakfast varje dag. Lägg till vid kajen med planterade picknic-områden.
Läs mer

Rennes

Rennes är regionhuvudstaden och har en mysig, gammal stadsdel med många shoppingmöjligheter. Besök Musée des Beaux Arts i det tidigare universitetet som har några fina utställningar. Museet har specialiserat sig på impressionisterna men har också verk av Leonardo da Vinci och Botticelli. Bretagne-museet håller till i samma byggnad. Rennes är den minsta staden i världen som har ett tunnelbanesystem – 15 stationer och nästan 10 km lång. De mest spännande barerna och restaurangerna ligger söder om Place St. Anne och mot Place des Lices. Här hittar du bland annat indiska restauranger. Varje lördag utgör Place des Lices också ramarna för Frankrikes näst största marknad och de mångfärgade bodarna erbjuder allt från regionens bästa specialiteter till ”krams”. Staden har riktigt många barer och caféer. Vi rekommenderar Le Café de la Paix på 1 place République, som ligger i hjärtat av staden. Här serveras goda pizzor. Rennes har generellt många restauranger och crêperier i olika prisnivåer. Som restaurang i moderat prisklass kan vi rekommendera: La Petite Ferme, 35 rue Poullain Duparc. Restaurangen ligger i hjärtat av Rennes och är dekorerad i egentypisk lantlig stil. Om ni önskar att äta något mer gourmet, kan vi rekommendera Le Galopin, 21 avenue Janiver (nära järnvägsstationen). Det är det enda ’brasserie de luxe’ i staden och har en hjärtlig atmosfär, fantastisk god mat och service. Restaurangen är omtalad i många välrenommerade guideböcker inklusive i Michelin. Det rekommenderas att boka bord – här talas bra engelska. Staden har fyra offentliga öppna swimmingpoolanläggningar. Det rekommenderas bara att lägga till i Rennes stad om dagtimmarna och efter det hitta ett lugnare ställe att förtöja inför natten.
Läs mer

Dinan

Dinan är känt för att vara en av de pittoreska byar som kännetecknar Bretagne-området. Den gamla bydelen i Dinan utgörs av ett nätverk av kullerstensgator och hus från Medletiden. Här hittar du bra restauranger som banar väg för ett vackert promenadstråk längs floden Rance. Det finns många trevliga barer och caféer i den gamla bydelen och omkring hamnen.                                                                                 Besök byns klocktorn från 1500-talet. Basilikaen St-Sauveur är en lustig blandning av stilarter från den romanska verandan till den överdådiga, gotiska fasaden och sidokapellen i renässansstil. På torsdag förmiddag är det marknad där kan du köpa bröd och lokala grönsaker och tillochmed levande grisar och kycklingar. Besök Chateau-museet för Dinan på Rue du Château som har en fin samling som beskriver byns historia. Musée du Rail, järnvägsmuseet, som ligger i den vänstra flygeln av tågstationen, här utställs det modeller av tåg och järnvägar i mindre skala, samt en rekonstruktion och en rekonstruktion av ett ställverk från 1889, videos och ett företag. Öppet på eftermiddagen.
Läs mer

Redon

I Redon är det svårt att inte falla för den gamla hamnens charm. Gå en promenad längs floden Vilaine upp till Chateau du Mali och Richelieu-tornet på den gamla kajen som ligger omgiven av eleganta hus, som ligger omgiven av eleganta hus från 1800-talet. På tillbaka vägen ska man inte missa det gamla klostret Saint Savour-grundlagt 832. Klostret är ett av de viktigaste klostren i Bretagne pga den strategiska placeringen, där Nantes-Brest kanalen möter floden Vilaine. I Redon ligger det en offentlig pool. Besök också Western Waterways Museum med ett historiskt perspektiv om Bretagnes kanaler, sjömännen och deras livsstil. Det finns många caféer och barer så ta bara en promenad och låt dig frästas. Under sommaren hålls det livliga festivaler i hamnen, som tidigare har varit en upptagen handelshamn, men nu är en inlandsflodshamn som har bevarat sin maritima atmosfär. På festivalerna stöter du på de traditionella sjöman Shanties och det serveras musslor och chips med mera. Lägg till i hamnen – hamnkostnaden för natten avgörs av båtens längd.
Läs mer

Messac (Le Boat)

Le Boat bas - Messac bas ligger på Vilaine floden, och du behöver bara korsa en bro för att komma till den pulserande staden Guipry på andra sidan av floden.
Läs mer

Glenac (Nicols)

Nicols hamn i Glenac - Njut av en flodbåtssemester på den vackra franska floden Erdre, en av de allra vackraste i Frankrike, samt den fridfulla Vilaine och Canal de Nantes a Brest. Starta från vår bas i Glenac och gå på upptäcktsfärd bland historiska skatter och anmärkningsvärda naturattraktioner.   
Läs mer

Suce-sur-Erdre (Nicols)

Nicols hamn i Suce-sur-Erdre - Med sina färgrika landskap och traditioner är Bretagne en favorit när det kommer till flodbåtssemester och en perfekt plats att besöka hela året. 
Läs mer

St-Martin-sur-Oust (Locaboat)

Locaboat hamn - Hamn med goda möjligheter att utforska de många restaurangerna i området.
Läs mer

Melesse (Locaboat)

Locaboat base - Nära Rennes. Här segelar du på den förtrollade floden Vilaine. 
Läs mer

Kanalkartbok över Bretagne

Kanalkort

Kanalkartbok nr 1:
Range-floden, Canal d´Ille et Rance, Vilaine-floden, Blavet-floden, Canal de Nantes a Brest, Aff-floden og Sevre Nantais-floden.

När du för första gången upptäcker Bretagne från båt kommer du förvånas över att de berömda kanalerna i Bretagne faktiskt är floder som har blivit använda i många år. Floderna smälter samman med bifloderna i ett harmoniskt nätverk, som har bevarat sitt naturliga utseende. I de svåraste delarna av flodsystemet är farleden markerad av bojar. Det finns många broar med flera valv och en grön pil som visar vilket valv man ska åka under. Man ska betala en avgift när man lägger till i de flesta hamnar/marinor - det är dock mindre summor. Slussarna i området är antingen elektroniska eller manuella. Många av stigarna längs vattensystemet är riktigt bra som cykelstigar. För att fiska i området krävs fiskekort.

För att hjälpa dig med att planera din rutt rekommenderar vi vår kanalkartbok som bland annat innehåller distans- och tidtabell och en översikt över antalet slussar mellan de olika byarna på vattenvägen. Kanalkartboken innehåller dessutom många nyttiga upplysningar för en resa i Bretagne t.ex. slussarnas öppettider, signaler, hastighetsbegränsningar, nyttiga adresser och telefonnummer till turistkontoret, information om marknadsdagar, museum med mera.

Kom ihåg att boka karta tillsammans med din resa!

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87