Båtsemester på Canal du Midi

En båtsemester på den historiska Canal du Midi för dig igenom Sydfrankrikes solmättade vingårdar i regionen mellan Toulouse i väst och till Agde vid Medelhavets stränder i öst. Följ den slingrande kanalen under palmernas skugga, genom pittoreska landsbyar som Trébes och Homps och förbi vingårdar och solrosmarker. Res igenom vackra, ovala slussar, välvda stenbroar och högt liggande akvedukter.

Lägg till nära medeltidsborgen i Carcassonne som imponerar med den gamla stadsdelen som fortfarande är intakt. Studera bokantikvariatet i kanalbyn Le Somail eller smaka på gryträtten Cassoulet i Castelnaudary och upplev byns vackra hamnbassäng. Segla på Canal de la Robine till den gamla romerska sjöfartsstaden Narbonne med den imponerande katedralen och ett romerskt museum.

Områdets restauranger frestar med lokala specialiteter, och härliga Languedoc-viner kan köpas i de lokala Caves du Vin. Kom ihåg att det alltid är möjligt arr förtöja båten längs kanalbrädden för en förlängd lunchpaus. Köp tillexempel lite läckerheter inne på torget, gå på sightseeing eller slappna bara av och njut av den vackra omgivningen, medan solen kastar varma strålar på däcket. Häll upp ett glas vin med tanke på det vidunderliga Sydfrankrike.

 

Resan till Canal du Midi

Flyg till Toulouse - ta bussen till Matabiau Station (avgår cirka var 20 minut). Därifrån är det frekventa avgångar till Carcassonne, Narbonne och Port Cassafieres. Turen tar cirka en timme. Läs om tågtiderna här.

Flyg till Beziers - en kort tur i taxi till baserna vid Canal du Midi.

Resmöjligheter på er kanalresa

Canal du Midi figurerar på UNESCO:s lista över världens kulturarv och konstruerades på 1700-talet av Pierre-Paul Riquet, på många sätt en imponerande ingenjörsbedrift. Färdrutten, som också förbinder Atlanten med Medelhavet, är det perfekta semestervalet för både erfarna och nya kanalresande och det finns massor att göra för alla åldrar och temperament.

  • Starta från en av våra åtta båtbaser på Canal du Midi, klicka på utgångshamnen under kartan på den här sidan och läs mer om baserna.
  • Det går att resa både enkelväg eller tur-och-retur till samma bas på Canal du Midi.
  • Det är möjligt att resa direkt vidare in i Camargue-området längs Medelhavet.

Narbonne

Narbonne var den första romerska koloniby som blev grundlagt utanför Italien och är idag en stor och upptagen stad med shopping, underhållning, museer och restauranger. Besök katedral St. Just, Ärkebiskopens palats, Horrerum, Via Domitia och andra romerska monument. Det finns en utomhusmarknad (non food) torsdag och söndag förmiddag. Det finns en swimmingpool på Espace de Liberte inklusive skjutbana, bowling och en kafeteria. Ste Rose golfbana med 18 hål. Besök Le Musee d’Art et d’Histoire, som har en stor samling av målningar och porslin i ärkebiskopens palats. Det finns också riktigt många restauranger i byn. Det närmaste supermarket ligger 5 minuters gång från Le Boats bas. Lägg till vid Le Boats bas eller vid kajen i byns centrum.
Läs mer

Argens

Argens är en vacker, liten by och mycket typisk för regionen, beliggande runt om ett slott från det 14 århundradet, varifrån du har utsikt över kanalen och floden Aude. Det ligger en bagare/köpman vid sidan av kyrkan. Vid ankomst kan du lägga till vid bron.
Läs mer

Castelnaudary

Castelnaudary – den gamla bydelen med korsvirkeshus och villor från 1800-talet. Besök byns stora samling av gamla apotekkrukor på det lokala sjukhuset, det arkeologiska museet, den gamla vindkvarnen och St. Michaels kapell. Några av dessa attraktioner har gratis entré och de flesta av dem erbjuder en guidad tur. Få mer information på det lokala turistkontoret. I slutet av augusti håller man årligen en festival för maträtten Cassoulet. Castelnaudary har utnämnt sig själva till ” världshuvudstaden för Cassoulet”. Ingredienserna har alltid varit under diskussion men rätten innehåller för det mesta bönor, andkött , vitlökskorv och/eller fläsklägg beroende på säsong. Den kan också innehålla en speciell korv från Toulouse. Den traditionella versionen kan ta upp till 2 dagar att förbereda. Rätten serveras traditionellt i en lerskål kallad cassole- därav namnet Cassolet. Det fjärde franska regementet i den franska främlingslegionen har haft bas i Castelnaudary sedan 1976 och basen håller öppet för offentligheten 30 april samt till jul. Varje måndag är det marknadsdag i byn. Du hittar en mindre supermarket cirka 15 minuters gång från basen. I bil kan man köra till Intermarché i närheten av motorvägen cirka 2 km från basen.   Det finns andra verksamheter, vinkällare, butiker med lokala specialiteter, tvätteri med mera. Lägg till i Grand Bassin eller i marinan i det lilla bassin. Här kan man få åtkomst till el och vatten.
Läs mer

Salleles D'aude

Salleles D’aude är en fin liten landsby för en övernattning med restauranger och en mindre supermarket. Besök det gallo-romanska keramikmuseum (vid PK2 mellan slussarna Empare och Argeliers) eller det europeiska center for patchwork där du kan se den permanenta utställningen. Lägg till vid kajen mitt i byn.
Läs mer

Le Somail (Nicols)

Nicols bas i Le Somail - från vår bas vid Le Somail på Casnal du Midi kan du välja att segla mot den imponerande befästa staden Carcasonne eller alternativt kan du segla mot Narbonne. 
Läs mer

Port Lauragais (Nicols)

Nicols hamn i Port Lauragais
Läs mer

Negra (Locaboat)

Locaboat hamn - Från början var denna bas första stoppet för de gamla post båtar som seglade mellan Toulouse och Agde i det 19th århundradet.
Läs mer

Trebes (Le Boat)

Le Boat hamn i Trébes - Från den idylliska basen i Trebes är der kort avstånd till den hisnande medeltida-staden Carcassonne.
Läs mer

Homps (Le Boat)

Le Boat hamn i Homps - Homps basen ger möjlighet för att utforska både Canal du Midi och Carmague - och är en perfekt plats för seglats hela året. Den varma medelhavssolen och skuggan från de tusentals cypress-och barrträd som står längs flodernas bredder, har förtrollat besökande seglare i århundrader. 
Läs mer

Port-Cassafieres (Le Boat)

Le Boat hamn i Port-Cassafières - Medelhavsstämmning och ett välde av spännande attraktioner 
Läs mer

Argens (Locaboat)

Locaboat hamn - Mellan Midi och Camargue är Locaboats hamn i Argens-Minervois.
Läs mer

Castelnaudary (Le Boat)

Le Boat hamn i Castelnaudary - cirka 70 km sydöst för Toulouse ligger Castelnaudary, hemstad för gryträtten Cassoulet samt de 12 000 invånarna. 
Läs mer

Kanalkartbok över Canal du Midi

Kanalkort

Kanalkartbok nr 7:
Canal du Midi, Canal de la Robine, Etang de Thau, Canal du Rhone á Sete Lez, Petit Rhone og Canal d'Arles á Bouc.

Kanalkartboken över Canal du Midi omfattar vattenvägen i det sydöstliga Frankrike från Toulouse till Beaucaire vid Rhône-flodens delta. Boken illustrerar områdets många akvedukter, broar, bassänger – några av dessa härstammar ända tillbaka till 1700-talet. Före slutet på kanalen kommer man till den lilla insjön Etang Thau som kan vara påverkad av Mistralvinden. Kanalkartboken innehåller goda råd vid infärd till marinor och färden är markerad med bojar. Boken slutar med en karta över Rhône-deltat – en region känd för sitt fina fågelliv och för ornitologer är området ett must-see. För att hjälpa dig med din ruttplan innehåller kanalkartboken också en distans- och tidtabell samt en översikt över antal slussar mellan de olika städerna på vattenvägen. Dessutom innehåller boken många nyttiga upplysningar för båtfärd i södra Frankrike t.ex. slussarnas öppettider, signaler, hastighetsbegränsningar, nyttiga adresser och telefonnummer till turistkontoret, marknadsdagar, museum med mera samt en massa praktiska upplysningar för en resa på dessa vattenvägar. Det är en längre historisk berättelse om hela bakgrunden för upprättningen av Canal du Midi och om kanalens berömda arkitektur. Dessutom hittar du detaljerade utvalda kanalavsnitt, samt en turistbeskrivning på engelska, tyska och franska. Kanalkartboken är rikt illustrerad med foton av kanalerna, turistmål med mera. Boken finns ombord på båten men riktigt många beställer den på förhand som förberedelse av båtsemestern och för att ha den som en klippbok till minne av båtsemestern.

Kom ihåg att beställa kanalkartbok tillsammans med din resa!

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87