Båtsemester i Alsace

Det inte utan anledning som Alsace-Lorraine är en väldigt populär destination för kanalbåtssemester. Den lilla franska regionen Alsace och grannregionen Saarland i Tyskland är lika vackra som den konst och arkitektur man hittar i byarna i de två områdena.

Längs vattenvägen ligger Vogeserne – en blåtonad bergskedja som möter dig med utsträckta barrskogar och är det perfekta målet för vackra vandringsturer till de gamla borgarna som ligger högt upp i bergen.

Graciösa kanaler löper genom humleträdgårdar och ängar med storkar och hägrar. På Canal de la Marne au Rhin reser du igenom bedårande byar som Saverne, förbi båthissen vid Lutzebourg och till det livliga Strasbourg eller Nancy. Stanna och ta något att dricka på någon mysig pub och njut av de spröda Alsacevinen, en av de lokala ölerna eller den lokala flamberande pajen.

Båthissen St. Louis Arzviller, nära Lutzelbourg är en av båtturens absoluta höjdpunkter. Båthissen är en betagande konstruktion som lyfter båtarna 45 meter upp av bergssidan på blott 20 minuter. Tidigare skulle man igenom 17 numera förfallna slussar på bara 4 kilometer.

 

 

Åker ni till Strasbourg kommer ni att hitta en ren idyll bakom muren: snäva gator med vackra korsvirkeshus, en prickad blomma av pelargoner, en betagande katedral och torg med caféer, vinhus och ett otroligt liv på gatorna – allt sida om sida med moderna byggnader som passar sig för en stad som rymmer Europaparlamentet. Strasbourg kan med sin fantastiska arkitektur och kosmologiska charm också stoltsera med att vara under UNESCO:s beskydd..

Res mot väst genom de böljande markerna i Lorraine-regionen som också är ett fantastiskt fiskeområde. Upplev basilikan Saint-Nicolas-de-Port före du ankommer till den vackra byn Nancy, med Place Stanislas, hippa inköpsmöjligheter och en café crème i solskenet. Res mot öst på Canal de la Marne au Rhin och tillbringa någon av tiden i den kosmopolitiska staden Strasbourg eller besök nöjesparken Rust, vid sidan av den tyska gränsen.

Det finns många slussar i Alsace, som tar extra tid men färdrutten är charmerande, då du reser förbi små mysiga landsbyar, berg, m.m.

Hesse (Le Boat)

Le Boat hamn i Hesse - Hesse är en charmerande och fin landsby - utöver den välorganiserade hamnen finns det här också ruiner av ett benediktiner-kloster från det 11 århundradet, som fortfarande används flitigt idag.
Läs mer

Boofzheim (Le Boat)

Le Boat hamn i Boofzheim - Boofzheim är en väldigt vacker landsby - full av målariska hus som delvis är byggda av trä - vilket är typiskt för Frankrikes Alsace-region. 
Läs mer

Saverne (Nicols)

Nicols hamn i Saverne - Njut av en fransk flodbåtssemester i Alsace, en region fylld av historia och fantastisk gastronomi. Från basen i Saverne kan du välja att segla mot Luxemburg och Arzviller. 
Läs mer

Lutzelbourg (Locaboat)

Locaboat hamn - Här får du uppleva äkta Alsace atmosfär med det gamla slottet och de berömda kristall konst butiker.
Läs mer

Kanalkartbok över Alsace

Kanalkort

Kanalkartbok nr 4:
Canal de la Marne au Rhin, Canal du Rhône au Rhin (norra delen), Canal de la Sarre, dele af Mosel-floden och Canal de Vosges.

Nätverket av de färdbara vattenvägarna som kryssar denna region, förbinder det östliga Frankrike med grannländerna Belgien, Luxemburg, Tyskland och Schweiz. Tack vare deras strategiska läge används vattenvägen fortfarande för kommersiell trafik, men är också väldig intressant för semesterresor. Canal de la Marne au Rhin är en modern kanal där slussarna mest är automatiska. Det är en slusskedja som ska respekteras men annars är det en lätt kanal att resa i, med många intressanta upplevelser. Canal de la Sarre följer floden Sarre från Sarrebourg till den tyska gränsen även om den ursprungligen var en ren transportkanal, är det en målerisk tur genom skog och sjöar.

Som hjälpmedel till din ruttplanering innehåller kanalkartboken en distans- och tidtabell, samt upplysningar om slussar mellan de olika byarna på vattenvägen. Dessutom innehåller boken många nyttiga upplysningar för resor i Alsace-Loraine, t.ex. slussarnas öppettider, signaler, hastighetsbegränsningar, nyttiga adresser och telefonnummer till turistkontor, marknadsdagar, museer med mera, samt en massa praktiska upplysningar. Det finns fyra tunnlar i området men det är inga problem att resa igenom dessa, om man bara håller sig till några enkla regler.

Kanalkartboken innehåller detaljerade utsnitt av områdets kanaler samt en turistbeskrivning på engelska, tyska och franska. Boken är rikt illustrerad med foton av kanalerna, turistplatser med mera. Boken finns också ombord på båten men riktigt många beställer den på förhand som förberedelse av båtsemestern och för att ha som minne av båtsemestern.

Kom ihåg att beställa kanalkartboken tillsammans med din semester!

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87