Båtsemester i Alsace

Det inte utan anledning som Alsace-Lorraine är en väldigt populär destination för kanalbåtssemester. Den lilla franska regionen Alsace och grannregionen Saarland i Tyskland är lika vackra som den konst och arkitektur man hittar i byarna i de två områdena.

Längs vattenvägen ligger Vogeserne – en blåtonad bergskedja som möter dig med utsträckta barrskogar och är det perfekta målet för vackra vandringsturer till de gamla borgarna som ligger högt upp i bergen.

Graciösa kanaler löper genom humleträdgårdar och ängar med storkar och hägrar. På Canal de la Marne au Rhin reser du igenom bedårande byar som Saverne, förbi båthissen vid Lutzebourg och till det livliga Strasbourg eller Nancy. Stanna och ta något att dricka på någon mysig pub och njut av de spröda Alsacevinen, en av de lokala ölerna eller den lokala flamberande pajen.

Båthissen St. Louis Arzviller, nära Lutzelbourg är en av båtturens absoluta höjdpunkter. Båthissen är en betagande konstruktion som lyfter båtarna 45 meter upp av bergssidan på blott 20 minuter. Tidigare skulle man igenom 17 numera förfallna slussar på bara 4 kilometer.

 

 

Åker ni till Strasbourg kommer ni att hitta en ren idyll bakom muren: snäva gator med vackra korsvirkeshus, en prickad blomma av pelargoner, en betagande katedral och torg med caféer, vinhus och ett otroligt liv på gatorna – allt sida om sida med moderna byggnader som passar sig för en stad som rymmer Europaparlamentet. Strasbourg kan med sin fantastiska arkitektur och kosmologiska charm också stoltsera med att vara under UNESCO:s beskydd..

Res mot väst genom de böljande markerna i Lorraine-regionen som också är ett fantastiskt fiskeområde. Upplev basilikan Saint-Nicolas-de-Port före du ankommer till den vackra byn Nancy, med Place Stanislas, hippa inköpsmöjligheter och en café crème i solskenet. Res mot öst på Canal de la Marne au Rhin och tillbringa någon av tiden i den kosmopolitiska staden Strasbourg eller besök nöjesparken Rust, vid sidan av den tyska gränsen.

Det finns många slussar i Alsace, som tar extra tid men färdrutten är charmerande, då du reser förbi små mysiga landsbyar, berg, m.m.

Hesse

Ta utgångspunkt från Le Boats bas i landsbyn Hesse. Hesse är en vacker liten by med charm och karaktär och hamnen är bra och välorganiserad. Det ligger några få butiker men annars kan man handla in i Sarrebourg som bara är 5 km därifrån.  
Läs mer

Gondrexange

Gondrexange-sjön är 770 hektar. Sjön är en bra plats för att fiska och simma. Det är möjligt att köpa matvaror och bröd i landsbyn men annars är det inte så mycket annat än vattensportsaktiviteter. Sjön skapades under medeltiden och man kan fånga olika sorters fisk i den. På den närliggande campingplatsen kan man hyra boards till vindsurfing och trampbåtar eller spela minigolf. Lägg till vid PK 230 nära bron. Alternativt om du letar efter ett lugnare ställe kan man svänga in i Canal des Houilléres de la Sarre och precis före man kommer till den första bron hittar man en liten hamn med vatten, el och duschar.
Läs mer

Lunéville

Lunéville är en flott by med cirka 20 000 invånare. Här ses vacker arkitektur från det 18 århundradet, fina trädgårdar och bra butiker. Besök Chatesu of Lunéville också kallad ”Lilla Versaille” och kyrkan i rokokostil. Byn är som flera andra byar i Alsace-området, känd för sina broderi-och-porslinsframställningar som kan köpas i byn. Besök museet för broderi i Chateau Lunéville. Museet ligger vid turistkontoret. Centre Leclerc är ett stort inköpscentrum där man kan köpa allt. Lägg till vid PK 183 vid den lilla landsbyn Crévic. För att komma till Lunéville kan man cykla eller ta en taxi. Det är cirka 7 km in till byn.
Läs mer

St. Nicolas de Port

St. Nicolas de Port är ett bra ställe att besöka om man behöver stanna vid en plats med lite butiker. Byns namn kommer från St. Nicolas som är helgon för Lorraine, elever och sjömän. Varje år den 6 december blir han firad i byn. Besök basilikan från det 15 århundradet som är den mest gotiska och majestätiska i Lorraine. 1050 förde en crusader en helig relik tillbaka från vad vi nu känner som Turkiet. Relikviet bildade senare grunden för denna basilika. Besök också bryggerimuseet på Rue Charles Courtois. Här kan man få en guidad rundtur. Bemärk att museet är stängt på måndagar. Lägg till vid PK 176 i Varangéville och gå över bron Pont de la Station. St. Nicolas de Port är precis framför dig.
Läs mer

Nancy

I Nancy är det mycket att se. Staden är prydd av vacker arkitektur, har ett stort shoppingcenter och en hamn med riktigt bra service. Som en dagstur rekommenderar vi att du besöker palatset, ett av de många museerna eller de vackra parkerna. Speciellt Stanislasplatsen är väldigt berömd och en av grunderna till att Nancy blivit utnämnt till huvudstad för Art Nouveau-stilen. Prova de lokala specialiteterna Potée Lorraine, Bergamotapelsin och Baba au Rhum. Det sägs att Potée Lorraine uppstod när hertigen av Lorraine som också var kung i Polen, en dag tyckte att hans kaka var för torr och så hällde han ungerskt vin över den. Kakan smakar så gott att Hertigen bad sin bagare att göra kakan och kalla den Ali Baba för att han höll på att läsa 1000 och en natts äventyr. I den vackra parken Parc de la Pépinière kan du spela minigolf på en 18-håls minigolfbana. Besök också de vackra Water Gardens som ligger i närheten av hamnen. Lägg till vid Bassin Saint Georges. Härifrån kommer du till centrum och Stanislasplatsen på bara 5 minuter.
Läs mer

Sarreguemines

I Sarreguemines som bland annat är känt för sin porslinsproduktion är man nästan i Tyskland. Byns namn kommer från det tyska ordet Gemund som betyder ’förena’. Staden har både varit fransk och tysk. Sarreguemines blev övergett till Tyskland 1871 efter det fransk-preussiske kriget och var härefter en del av Tyskland från 1871–1918. Byn blev dock fransk igen efter första världskriget. I dag är staden en storstad med många butiker och verksamheter. Upplev medeltidsdelen av Sarreguemines och husen i Art Nouveau-stil i Rue de France. Lägg till vid Casino-hamnen, där det också finns en bra restaurang och tillgång till vatten och ström.
Läs mer

Niderviller

Niderviller är känt för porslin – exempelvis rymmer byns kyrktorn den berömda porslinsfiguren La Vierge des Faïenciers. Besök porslinsfabriken från 1735 där det eftertraktade porslinet framställdes redan i andra halvdelen av det 18 århundradet. Byn har en liten minimarknad och en bagare. Lägg till på höger sida vid Kuhnle-Tours bas (observera att det kostar pengar att lägga till här).
Läs mer

Lutzelbourg

Luzelbourg - landsbyen med alpine træhuse er bevogtet af en stor borg med tårne, og som giver byen et eventyrpræg – besøg glassliberen og forretningen ”Maison Wurm”. Et besøg i maskinrummet ved bådelevatoren er absolut også en oplevelse. Det anbefales også at besøge museet i forbindelse med elevatoren, som afløste 17 sluser. Bådelevatoren er unik i Europa; man bliver løftet næsten 45 m på mindre end 20 minutter – en fantastisk konstruktion. Nyd den hyggelige atmosfære over et måltid i La Bierstub d’Eselbahn, 41, rue de Phalsbourg, 50 m til venstre for slusen. Åben hver dag undtagen mandag. Et godt måltid kan også indtages i Restaurant “ Des Vosges”, 2, rue Charles Ackermann – en lokal fransk restaurant med enkelt tilberedt regionale retter og specialiteter, som vildt og ørred. Her er åbent hver dag til middag, men lukket onsdag og søndag aften. Der er et lille lokalt minimarked med begrænset udbud (lukket onsdag og søndag) og en bager, som er åben hver dag – søndag kun til kl. 11.45. Læg til i havnen som ligger efter sluse 21.
Läs mer

Saverne

Saverne är en fin mindre by som kännetecknas av dess karaktäristiska tak och fönsterbleck fulla av blomstrande pelargonier.  Traditionella korsvirkeshus pryder också bybilden speciellt på huvudgatan. Saverne är berömt för sin rosträdgård med mer än 550 rossorter. Byn är också ett bra stopp för att se de vackra slotten. Byns huvudmonument är dock Rohanpalatset med sin massiva fasad av färgad sandsten. Byggnaden är hem till många intressanta samlingar och är öppet för besökande mellan mars och oktober. Legenden säger att hornet från en enhörning en gång hittats i byn! Man kan gå några goda turer runt i Saverne by – den mest populära turen är till ruinerna av Château du Haut-Barr. Lägg till vid basen precis mitt emot Château des Rohans.
Läs mer

Hochfelden

Stanna till i Hochfelden som är känt för sina lokala ölbryggerier. Här har det bryggts öl sedan 870 år före Kristus och det lokala familjeägda bryggeriet Meteor har en restaurang och ett museum där det kan arrangeras en guidad tur. Det är marknadsdag på tisdag förmiddag i byn och byn har även en supermarket och några småbutiker. Lägg till vid PK 286.
Läs mer

Strasbourg

Strasbourg är en kosmopolitisk stad när det är som bäst – se den vackra Notre Dame-katedral, kardinalpalatset Rohan, de fina blomsterutsmyckade gatorna, otaliga museer och njut samtidigt av bra shoppingmöjligheter. Då Strasbourg är en stor stad att hitta runt i föreslår vi att du förbereder dig innan eller tar förbi turistkontoret. Turistkontoret hittar du på katedralplatsen. Floden Ill som går igenom byns centrum är med till att ge byn dess charm och är i teorin segelbar. Det rekommenderas dock att man håller sig på kanalen och överlåter floden till de skeppare som känner till svårigheterna vid att segla floden. Under alla omständigheter är det inte tillåtet för lustbåtsfartyg att passera slussen vid Petit France. Men man borde inte åka från Strasbourg utan att ha sett de olika konstruktionerna vid floden, som är bevis för rollen som vattenvägen spelat i stadens historia. Mer än 20 broar kryssar floden Ill och dennes konstgjorda sidogren Canal du Faux-Rempart - båda imponerande broar av stålkonstruktion och eleganta stenbroar. Det är exempelvis möjligt att cykla längs kanalen och fortfarande se slussarna och aquadukterna från det 17 århundradet. Tilläggning: Du kan lägga till vid sidan av den stora flodbåten, byggd av militäringenjören Vauban i det 17 århundradet. En annan möjlighet är Bassin de l’Hopital. Den drivs av byns motorbåtsklubb och kan erbjuda en bred vidd av services men har få tilläggningsplatser för icke-medlemmar. Hamnen låses på kvällen men du får en kod till att komma in.
Läs mer

Brumath

Brumath är en vacker by med många olika butiker. Besök slottet Hanau-Lichtenberg och museet innanför. Byn var i gamla dagar huvudstad i Alsace och var berömt för sitt helande vatten Ô Brocomagus. Det är marknadsdag på onsdagar. I Park Avenue hittar du en mindre minigolfbana. Lägg till vid PK 297.
Läs mer

Plobsheim

Plobsheim är en fin liten plats att besöka innan du når basen i Boofsheim. Gå en tur förbi byns torg och vackra trädgårdar. Plobsheim är en äldre by och kan dateras helt tillbaka till år 778 när den blev kallad ”Bladbolsheim”. Kapellet Notre Dame du Chêne har också varit ett resmål för pilgrimsresor så långt tillbaka som till 1351. Kapellet ligger gömt i skogen lite syd om byn. Det är marknad fredag förmiddag. Det är möjligt att bada i sjön Plan d’eau. Golfbanan Le Kempferhof öppnade dörrarna 1989. Banan är designad av en känd arkitekt, Robert von Hagge, som blev inspirerad av de vackra omgivningarna vid Rhinen. Le Kempferhof räknas till bland de 30 vackraste golfbanorna i Europa. Den ska också vara lite utmanande! Lägg till efter sluss 82 och före bron.
Läs mer

Boofzheim

Boofzheim utgör den ena av Le Boats två baser i Alsace. Boofzheim är en mindre landsby som bjuder på ett par bra restauranger, hus från det 18 århundradet byggt i trä och i regionens byggstil och byn är omgiven av et vackert landskap. Ovanför färjehamnen hittar du en informationsskylt där du kan läsa om de omkringliggande landsbyarna. Ta färjan tvärsöver Rhinen och besök den stora tyska nöjesparken Europa-Park Som middag den sista kvällen kan man avtala att bli hämtad av personalen från restaurangen Auberge De La Treille. Förtöjning: Lägg till vid KP 107.
Läs mer

Båthissen i Arzviller

Nära Lutzebourg ligger båthissen Arzviller. Båthissen förbinder de två byarna St.Louis och Arzviller och är en av segelturens höjdpunkter! Det är en betagande konstruktion som lyfter ett stort ”badkar” med plats till flera båtar. Båtarna lyfts 45 meter upp och ned av bergssidan på bara fyra minuter (20 minuter inklusive in och utslussning från badkaret). Innan båthissen stod färdig 1969 skulle man istället forcera de (nu förfallna) 17 slussarna på bara 4 km. Det här var besvärligt och inte minst en tidskrävande manöver som tog upp emot en hel dag.
Läs mer

Hesse (Le Boat)

Le Boat hamn i Hesse - Hesse är en charmerande och fin landsby - utöver den välorganiserade hamnen finns det här också ruiner av ett benediktiner-kloster från det 11 århundradet, som fortfarande används flitigt idag.
Läs mer

Boofzheim (Le Boat)

Le Boat hamn i Boofzheim - Boofzheim är en väldigt vacker landsby - full av målariska hus som delvis är byggda av trä - vilket är typiskt för Frankrikes Alsace-region. 
Läs mer

Saverne (Nicols)

Nicols hamn i Saverne - Njut av en fransk flodbåtssemester i Alsace, en region fylld av historia och fantastisk gastronomi. Från basen i Saverne kan du välja att segla mot Luxemburg och Arzviller. 
Läs mer

Lutzelbourg (Locaboat)

Locaboat hamn - Här får du uppleva äkta Alsace atmosfär med det gamla slottet och de berömda kristall konst butiker.
Läs mer

Kanalkartbok över Alsace

Kanalkort

Kanalkartbok nr 4:
Canal de la Marne au Rhin, Canal du Rhône au Rhin (norra delen), Canal de la Sarre, dele af Mosel-floden och Canal de Vosges.

Nätverket av de färdbara vattenvägarna som kryssar denna region, förbinder det östliga Frankrike med grannländerna Belgien, Luxemburg, Tyskland och Schweiz. Tack vare deras strategiska läge används vattenvägen fortfarande för kommersiell trafik, men är också väldig intressant för semesterresor. Canal de la Marne au Rhin är en modern kanal där slussarna mest är automatiska. Det är en slusskedja som ska respekteras men annars är det en lätt kanal att resa i, med många intressanta upplevelser. Canal de la Sarre följer floden Sarre från Sarrebourg till den tyska gränsen även om den ursprungligen var en ren transportkanal, är det en målerisk tur genom skog och sjöar.

Som hjälpmedel till din ruttplanering innehåller kanalkartboken en distans- och tidtabell, samt upplysningar om slussar mellan de olika byarna på vattenvägen. Dessutom innehåller boken många nyttiga upplysningar för resor i Alsace-Loraine, t.ex. slussarnas öppettider, signaler, hastighetsbegränsningar, nyttiga adresser och telefonnummer till turistkontor, marknadsdagar, museer med mera, samt en massa praktiska upplysningar. Det finns fyra tunnlar i området men det är inga problem att resa igenom dessa, om man bara håller sig till några enkla regler.

Kanalkartboken innehåller detaljerade utsnitt av områdets kanaler samt en turistbeskrivning på engelska, tyska och franska. Boken är rikt illustrerad med foton av kanalerna, turistplatser med mera. Boken finns också ombord på båten men riktigt många beställer den på förhand som förberedelse av båtsemestern och för att ha som minne av båtsemestern.

Kom ihåg att beställa kanalkartboken tillsammans med din semester!

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87