Båtsemester i Anjou

Bara några timmar från Paris lockar Anjou med försiktigt backigt landskap, gastronomiska upplevelser, slott och kyrkor. Floden Sarthe snor sig stilla och nonchalant genom gröna landskap med pittoreska landsbyar. Det kommer också att glädja förstagångsresande då det är rätt få slussar på floderna. Dessutom är vattenvägen helt fri från kommersiell trafik. Under vägen kan man gå på upptäcktsfärd i det eleganta slottet Plessis Bourré, benediktinerklostret Solesme och staden Le Mans, som är mest känd för motorsport men kan också stoltsera med en vacker gammal stadsdel.

Från basen i Grez-Neuville är floden fint kantad av små landsbyar, herrgårdar och gamla kvarnar som närmast vilar på flodens sluttningar. Gå av i konststaden Angers, Kung Renés stad eller vid klosterkyrkan i Entrammes där den berömda Port Salut-osten också framställs. Konstmuseet i byn Laval är också värd ett besök.

 

 

Administrativt hör området till de gamla provinserna Maine och Anjou i det västliga Bretagne. Det mjuka och kurvade landskapet är präglat av ett vilt klimat och värme strömmar från Atlanten. För över 20 år sedan blev flodbräddenerna, slussarna och slusshusen renoverade och hela regionen fick ett "ansiktslyft" som har resulterat i mer än 400 km färdbar vattenväg och mycket resevänligt område.

Le Mans

Byn associeras alltid med det världskända 24 timmars biltävlingen Le Mans, men det finns också mycket annat att uppleva. Byn är grundad på ruinerna av en romersk by. Den gamla bydelen ligger centrerat runt den katolska katedralen Le Mans Cathedral (på franska: Cathédrale St-Julien du Mans). Här finns det många andra historiska minnesmärken och konstbyggnader. Besök automobilmuseet, biltävlingsbanan och museet för Drottning Bérengére som var gift med Richard Lejonhjärta. Här är det marknad torsdag och söndag förmiddag.
Läs mer

Spay

Precis vid bron, där floden vänder, möts alla båtentusiaster i regionen vid Club Maine Marina. Man ser de oftast först på säsongen när de i samlad grupp seglar ut mot Atlanten. Man är välkommen att lägga till vid klubbens kajanläggning och besöka klubbhuset med bar med mera. Ovanför klubben hittar ni Domaine du Houssay och åtkomst till ett stort nöjescentrum. Här finns det en campingplats med servicefaciliteter som båtfolk också får nyttja. Det finns bland annat en frilufts swimmingpool och ett mindre område med minigolf. Cirka 3 km härifrån finns ett litet och mycket barnvänligt zoo.
Läs mer

La Suze-sur-Sarthe

La Suze-sur-Sarthe är en väldigt liten men vacker landsby med en befolkning på cirka 4 000. Hamnen är en fin utgångspunkt för ett besök till Chateau Belles Filles – skapat i det 12 århundradet med bakgrund av en sorglig kärlekshistoria. Byn har marknadsdag torsdag förmiddag.
Läs mer

Noyen-sur-Sarthe

Här hittar du en hamn med bra faciliteter. I byn kan man också besöka kyrkan l'Église Saint-Germain, som har många vackra målningar och statyer från det 17 århundradet och även ett tidigare kloster. Mittemot bron ser man en rokoko-fasad med pelare och fönster men om man går dit och tittar närmare är det bara en teaterkuliss för ett lyxhotell som aldrig byggdes färdigt.
Läs mer

Malicorne-sur-Sarthe

När man förtöjer kan man gå på upptäcktsfärd i byn som är känt för sin tradition för porslinsproduktion och konsthantverk. Byns porslinsfabrik hade tidigare omkring 80 anställda men nu är det bara några få kvar. Specialiteten är handgjord ornamentik. Du kan besöka fabriken och det tillhörande museet förvånad över arbetet som ska till för att framställa varje enkel del. Malicorne-sur-Sarthe har en restaurang, där du passande nog kan smaka den lokala Rillettes. Det är marknadsdag fredag förmiddag.
Läs mer

Parcé-sur-Sarthe

Parcé-sur-Sarthe rymmer vackra gamla hus. Här är speciellt det romanska tornet och resterna av den gamla St. Pierre kyrkan värda ett besök. De flesta husen härstammar från det 15 århundradet och är alla vackert restaurerade och väldigt charmerande. Byn är byggt längs en klippvägg och från tilläggsplatsen in till själva byn kan man se flera hål och förvaringsplatser gravt in i klippväggen.
Läs mer

Sable-sur-Sarthe (Nicols)

Nicols hamn i Sablé sur Sarthe - Basen i Sable sur Sarthe är en idealisk bas för att utforska den lugna och fridfulla floden Sarthe. De mycket få slussar gör området perfekt för nya seglare.
Läs mer

Grez-Neuville (Nicols)

Nicols base i Grez-Neuville - I den lilla och mycket charmiga staden Grez-Neuville, ärr Nicols bas med enkel tillgång till området. Närmaste stad är Angers, ca 25km från basen.
Läs mer

Kanalkartbok över Anjou

Kanalkort

Kanalkortbog nr 10:
Loire-floden, Maine-floden, Mayenne-floden, Oudon och Sarthe

Det finns bra turistkontor i de flesta byar och de ger gärna ut broschyrer. Som hjälp för att planera din rutt rekommenderar vi vår kanalkartbok som bland annat innehåller en distans- och tidtabell och en översikt över antalet slussar mellan de olika byarna på vattenvägen. Kanalkartboken innehåller dessutom många nyttiga upplysningar för båtfärder i Bretagne t.ex. slussarnas öppettider, signaler, hastighetsbegränsningar, nyttiga adresser och telefonnummer till turistkontor, information om marknadsdagar, museer, m.m.

Kom ihåg att beställa kanalkartboken tillsammans med din resa!

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87