Kanalbåtssemester i Tyskland

Sök efter din båt

 

Välkommen till Tyskland

Mecklenburg

Beläget i Tysklands nordöstliga hörn, ligger ett storslaget nätverk av flera hundra sjöar, floder och kanaler spridda över idylliska landskap. Mecklenburg är ett stort fritidsområde med ren luft och klart vatten som är populär både för familjen på flodbåtssemester, såväl som för sportbåtsentusiaster. De flotta slotten i Mirow, Rheinsberg och Fürstenberg ligger idylliskt placerade mot sjöbredden och medeltidsstäder med korsvirkeshus och kullersten fulländar bilden i det här spännande naturområdet. Res t.ex. mot Müritzsee som är Tysklands största sjö. Här är det livlig aktivitet med kanotfärder, segelsport, fiskeri och många andra aktiviteter. I Mecklenburg kan din båtsemester avnjutas i lugnt tempo, som endast avbryts av en kall öl och en god måltid på ett café i en av de många trevliga och historiska städerna. För den fiskeintresserade är Müritzsee ett riktigt paradis med mer än 50 fiskarter, bland annat gös, abborre och karp. Ta med barnen till museet Müritzeum.

Brandenburg

Här är nästan en tredjedel av området utnämnt till naturreservat. Inte mindre än 15 beskyddade naturområden hittar du här! Nationalparken Spreewald är ett eldorado av flora och fana, med stora flockar av hjortar i de stora skogarna. De många båtbroarna utgör ett perfekt stopp för en picknick, vandrar- eller cykeltur. Potsdam, som är utgångspunkten i Brandenburg, är en viktig och dynamisk stad med många imponerande monument. Gå runt i staden och besök kyrkor och museum, det imponerande och färgrika Sanssouci-slott eller ta en shoppingtur i det speciella holländska kvarteret. Upplev den fantastiska staden Berlin med otaliga festivaler och monument såsom Riksdagsbyggnaden (Reichstag) och Brandenburger Tor.

 

Mecklenburg & Brandenburg

Båtsemester i Mecklenburg, Brandenburg och Berlin - res på sjöar, floder och kanaler i Tyskland, opplev bl.a. Muritz sjön. Båtuthyrning och båtsemester är för alla

Højdepunkter i Mecklenburg & Brandenburg: 

 • Slotten i Rheinsberg och Fürstenberg
 • Müritzsee – för en fantastisk resa, simtur och vattensportsaktiviteter, samt cykeltur i naturen
 • Akvariet i Waren
 • Hamnpromenaden i Röbel
 • Skulpturmuseet i Plau
 • Fantastiskt djur-och-fågelliv i Spreewalds naturreservat som figurerar på UNESCO:s världsarvslista
 • Sanssouci-slottet vid Potsdam
 • Berlins historiska byggnader och monument
 • Stränderna vid Werder

Om kanalbåtssemester i Tyskland - Praktiska tips

Mecklenburg och Brandenburg är ett stort natur- och rekreationsområde med rikt djurliv med kronhjort och fågelvilt. Det finns många cykel- och vandringsleder, kanoter och segelbåtar. Vackra gamla kurorter, herrgårdar och egendomar, som noggrant har restaurerats i gamla klassiska stilar. Helt unikt för Mecklenburg är långa rader av vackra fiskebodar längs vattenkanten, byggda i trä. Ibland kan det köpa nyrökt fisk

De större sjöarna

Sjöarna Plauer See och Müritz See korsas där det finns bojar och under vissa villkor. Till exempel skall man bära flytväst, och sjöar får inte korsas vid vindhastigheter över 4 Beaufort.
För genomresa bör det hämtas en vind- och väderutsikt. Ring till basen eller fråga slussvakterna.

Hamnavgifter

Om du vill övernatta i en av de många hamnar och marinor runt städerna, kostar det en avgift på ca. €1,5 pr. båtmeter/längd för en övernattning. Under säsongen kan hamnarna bli rätt fulla så kom inte för sent.

Slussarna

Slussarna i området är automatiska, och de flesta betjänas av en slussmästare, andra skall betjänas av besättningen. Slussarna är öppna under dagen, se mer information om slussarna: Betriebszeiten der Schleusen (på tyska).

Inköp

Stormarknader och butiker i alla större städer är vanligtvis öppna under vardagar och är oftast stängda på söndagar. Fråga i basen för säkerhets skull.

Naturälskare

UNESCO har tilldelats naturreservatet Spreewald i Brandenburg som den finaste för naturälskare. Det går stigar genom skogarna, våtmarkerna och ängarna, och ett rikt djurliv trivs här. Lika spännande är Mürits nationalpark i Mecklenburg, där det finns kilometervis av cykel- och vandringstigar.

Vattensport

Seascape i Mecklenburg är en vattenlekplats med utspridda resorter och span. En vattensportsemester är enormt populär. Du kan hyra motorbåtar för att åka vattenskidor, hyra vattenskoter och vindsurfa. I Brandenburg, kan man njuta av vattensporter på Werder.

Fiske

Det finns sjöar överallt och fiske försiggår runt Müritzsjön. Utmana dig själv med att fånga gös, abborre och karp under din båtsemester här. I sjöarna finns mer än 50 fiskarter! Du behöver ett fiskekort och en licens för att fiska i Tyskland. Licens kan köpas på turistbyråerna. Fiskekortet (växtätande fisk eller rovfisk) gäller för mer än 20 sjöar samt floden Havel, kostar ca. 35,- € / vecka / person.

Historia och kulturarv

Slottet i Mirow och Rheinberg och Sanssouci Palace är enastående. I Neustrelitz kan man koppla av i de offentliga parkerna och beundra den gotiska slottskyrkan och naturligtvis tillkommer också historiska besök på monument, byggnader och museer i Berlin och Potsdam till dina historiska upplevelser.

Familjer och barn

Tillbringa lite tid med barnen i museet och akvariet i Müritz. I trädgården finns ett "bihus" där familjer kan lära sig om biodling. Ta med barnen på en promenad i den vackra Brandenburg Spreewald eller terrarium i Jabel i Mecklenburg. Se även www.mueritz-fisch.de (på tyska).

Gastronomi

Det finns ett stort utbud av allt från enkla caféer till den finaste restaurangen på bekvämt avstånd till vattendrag. Du kommer heller inte att ha problem med att handla i välsorterade butiker. Prova rökt fisk, som är den största lokala specialiteten: karp, öring och ål, och du kan köpa dem i de många små rökerier som drivs av lokala fiskare och garanterar dagsfärsk kvalitet.

Rekommenderade restauranger:

 • Zum Yachthafen i Fürstenberg (Tlf. +49 3309 360830)
 • Fischgaststätte zum Stolpsee i Wesenberg (Tlf. +49 33089 43038)
 • Der Seehof i Rheinsberg (Tlf. +49 033931 4030)
 • Borchard's Rookhus i Wesenberg (Tlf. +49 39832 500)
 • Der Müritzhof i Röbel (Tlf. +49 39931 51265)
 • Hafenblick i Mildenberg (Tlf. +49 3307 310296)
 • Das kleine Meer i Waren (Tlf. +49 3991 6480)

Berlin

Staden, som för några år sedan var Europas största byggarbetsplats, har nu kastat sina byggnadsställningar (nästan) för att bli förvandlat. Sedan 1990 är Berlin Tysklands officiella huvudstad och staden kombinerar det ultramoderna med gamla etablerade byggnader som riksdagen med den nya glaskupolen, Brandenburger Tor och Museumön. Gå även på upptäcktsfärd utanför dessa berömda områden för att upptäcka den ursprungliga andan i Berlin. Med kanalbåt rekommenderas det att besöka Kreuzberg och Oranienburger Tor. Från sin egen flodbåt kan du besöka några av stadsdelarna t.ex. Charlottenburg och Kreuzberg på ett nytt sätt. Berlin erbjuder riktigt många, bekvämt belägna och fria anläggningsställen i 24 timmar. I centrum bör du definitivt stanna till eftersom härifrån är du bara ett stenkast från Brandenburger Tor och Alexanderplatz med TV-tornet.

Alltid prisgaranti. Vi är medlem av det danska Resegarantifonden (bästa täckningen) – ring på tel. 08-124 100 87