Båtsemester i Nivernais Loire

Canal du Nivernais, Canal latéral á la Loire och Canal de Bourgogne ger er tillgång till ett av de vackraste och mest varierande reseområdena i Frankrike. Beläget söder om Paris, med medeltida landsbyar, katedraler, gröna ängar och flotta landskap, är den här tidigare handelsrutten en sann fröjd att utforska.

 

 

Sancerre

Sancerre har smala, slingrandegator och intressanta hus. Här finns det generellt massa intressant arkitektur från 14 och 15 hundratalet. Byn är även känd för sin gastronomi och goda viner. I det gamla kvarteret hittar du bland annat bra bagerier, vinhandlare och vinkällare. Inte mindre än 300 vingårdar hör till Sancerres bynamn. Du kan eventuellt klara inköpen av dagligvaror i supermarketen Champion som ligger cirka 500 meter från kanalen. Tilläggningsplatser: Halte Nautique of Saint Satur har 30 platser. Vid turistkontoret kan man beställa en taxi för att komma tillbaka till hamnen. Alternativt kan man lägga till vid Halte Nautique de Menetreol nedanför Sancerre, där det finns 8 platser.
Läs mer

Briare-le-Canal

En bra by att besöka för vackra promenader, många restauranger, barer, mataffärer och olika butiker.  Huvudattraktionen i området är den berömda kanalbron/aquadukten, som är den längsta av sitt slag i Europa. Kanalbron byggdes av Gustav Eifel – han som byggde Eiffeltornet i Paris – och det här fantastiska arkitekturarbetet är världsberömt. Besök också museet för mosaik och emalj – emaljarbetet från Briare är världsberömt! Museet är öppet varje dag i sommarperioden under dagtid. Det är dessutom löpande utställningar hela sommaren. Det är marknadsdag varje fredag förmiddag. Supermarketen ligger ett par kilometer från lustbåtshamnen, men inne i byn finns det många andra butiker. Lägg till i hamnen precis efter aquadukten eller vid den offentliga kajen på den andra sidan av byn. Vid båda alternativen är det en rätt lång gångväg in till själva byn. I lustbåtshamnen kan man få vatten och el.
Läs mer

La Charité sur Loire

La Charité sur Loire är under UNESCO's beskydd och har varit ett viktigt stopp på pilgrimsrutten till Saint Jacque de Compostella. Kyrkan är absolut värd ett besök och är ett enastående exempel på romerskarkitektur. Supermarknader och andra bra butiker ligger i centrum, cirka 4 km från kanalen. Man kan lägga till vid Halte de La Chapelle Montlinard, som är en kaj med pollare. Det är cirka 2,5 km från själva byn men det är gratis tilläggning.
Läs mer

Nevers

I den romerska byn Nevers hittar du Cathedral of Saint Cyricus och Saint Julitta of Nevers, som särskiljer sig med sina byggningsdelar som är gjorda i två olika stilarter – en romersk byggstil och en gotisk byggstil. Besök därutöver den gamla stadsdelen och upplev de många gamla monumenten i gatubilden, som vittnar om byns historia. Byn har ett offentligt friluftsbad vid hamnen. Friluftsbadet är öppet i de tre sommarmånaderna. Utöver det finns badstranden Nevers Plage på Loires flodbrädd.  Landsbyn Apremont-sur-Allier ligger i cykelavstånd från Nevers. Apremont-sur-Allier är med i den löpande tävlingen om titeln som Frankrikes vackraste by. Landsbyn ligger vid Pont-Canal Du Guétin. Nevers bjuder på otaliga caféer och restauranger i den gamla stadsdelen. Hit kan du gå på cirka 10 minuter från lustbåtshamnen. Om du har behov för att proviantera hittar du ett Champion supermarket cirka 1 km från hamnen. I några tillfällen är det möjligt att få varorna levererade till ett mindre belopp. Prova eventuellt att ringa direkt till Champion supermarket och hör om möjligheterna. Var uppmärksam på att de flesta butiker har stängt söndag och måndag. Det är en golfbana i Magny-Cours cirka 15 km bort. Tilläggning vid Nevers: Man lägger till på pontoner, där du hittar vatten och el. Härifrån är det cirka 10 minuters gång till bynscentrum.
Läs mer

Decize

Decize ligger i sammanslutning med Canal du Niverinais och Canal Lateral á La Loire, och är omgiven av floderna Loire och Aron. Det är en liten och vacker by som definitivt är värd ett besök. Det finns tre bra mataffärer i närheten av tilläggningsplatserna, vilket gör Decize till en bra plats för proviantering. Besök marknaden, slottsruinerna och ruinerna av den gamla byns fästningsanläggning och klocktornet. Byn är gammal och omtalas av Cesar själv i hans bok om Gallerkrigen. Byns marknad hålls varje fredag förmiddag. Det finns dessutom ett friluftsbad i Decize och den närmaste golfbanan ligger cirka 30 km bort. Supermarketen Intermarché ligger bara 300 meter från Le Boats bas och har ett stort urval, en bankomat och ett mynttvätteri. Det är stängt onsdag och söndag eftermiddag. Supermarketen Champion ligger också nära Canal du Nivernais. Champion är en stor och fin mataffär med ett bra urval. Det finns fyra olika platser att lägga till vid i Decize: vid basen, som ligger i utkanten av byn. Det finns också alternativ mitt i byn – den ena på själva Loire-floden och den andra vid Vieille Loire. Den sista möjligheten är vid Port des Vignots vid Canal du Nivernais, som också är långt från centrum men nära några mataffärer.
Läs mer

Rogny-les-sept-ecluses

Det är möjligt att smaka på lokalproducerade delikatesser i hamnområdet (speciellt sniglar), här hittar du också flera butiker och restauranger. Rogny-les-sept-ecluses är känt för sin gamla slusstrappa med 7 slussar. Slusstrappan byggdes under det 17. Århundradet och är klassificerat som ett franskt monument. Den blev ursprungligen uttänkt av Henrik IV 1597, som ett försök att förbinda Medelhavet med Atlanten och Den Engelskakanalen.  Slusstrappan är idag ersatt av en ny som går runt om backen. Lägg till i marinan, där du har åtkomst till vatten och el.
Läs mer

Montargis

Montargis är den näststörsta staden i regionen och är känd som ”Venise du Gatinais”, för att det här finns otaliga kanaler, som går kors och tvärs i byn. Många av husen har direkt utsikt till kanalerna och är vackert dekorerade med blommor på balkongerna. Montargis är hem till många berömda restauranger och en massa gourmetspecialiteter (bland annat chokladpraliner, saffran och Gâtinais-honung). Det är marknadsdag onsdag och lördag i den övertäckta marknadshallen. Det finns över hundra broar och stigar, där du kan beundra byns arkitektur. Ta en promenad i på de många gågatorna, besök kyrkan Paroisse Sainte Madeleine, Château Royal och Hotel Durzy. Eller kanske en tur ut till det gamla klostret Ursulines, rådhuset eller Girodet-museet och Gatinais museet, som kan uppvisa många lokala Gallo-romanska reliker. Supermarketen ligger cirka 2,5 km från kanalen och i staden hittar man ett stort urval av butiker. Den unikt belägna hamnen hittar du i hjärtat av Medeltidsbyn. Här finns det 12 liggplatser samt åtkomst till vatten och el.
Läs mer

Migennes

Migennes är den perfekta startpunkten för en seglats på Canal de Bourgogne och floderna Yonne och Armancon. Byn har några vackra torgplatser, en supermarket som ligger bekvämt till i förhållande till basen och en tågstation som gör att det är lätt att komma dit – och om man ska besöka närliggande attraktioner. Canal de Bourgogne med sina 189 slussar öppnades 1832 och går mellan Migennes och St.Jean de Losne. Då järnvägen ligger mellan Paris, La Roche, Migennes och Tonnerre startade 1849, öppnade det verkligen upp för utveckling i det här området. Det är marknad varje torsdag förmiddag och en offentlig swimmingpool som man får nyttja sig av ovanför biblioteket. Lägg till vid Le Boats bas där det finns duschar och toaletter.
Läs mer

Joigny

Insegling till Joigny är väldigt vackert; de fina gamla husen längs kanalen avspeglas vackert i vattnet med utsikt till vinmarkerna i bakgrunden. Joigny husen har en av Frankrikes bästa restauranger La Côte Saint Jacques som ligger med en egen bro till kanalen. Man ska beställa bord i riktigt god tid om man önskar att äta här. Det finns dock flera andra möjligheter för att få en god måltid i Joigny bland annat hos Le Rive Gauche som ligger vid hamnen. Hamen är i övrigt också Locaboats bas och här finns det möjlighet för att tanka ström, vatten och diesel.  
Läs mer

Appoigny

Appoigny är en by som man lätt seglar förbi, då man inte omedelbart kan se den från kanalen. Den historiska byn är definitivt värd ett besök och utgör ramen för flera kända restauranger, hotell och byggnader. Besök Château de Régennes, som är överdådigt möblerad eller kyrkan Saint Pierre er Saint Paul från det 13 århundradet. Den franska hjältinnan och krigsföraren Jeanne d’Arc reste igenom byn 1429 på sin resa till Reim. Du hittar därför en park i byn som är uppkallad efter henne. Lägg till vid flodbrädden.
Läs mer

Auxerre

Auxerre är ett måste på den här turen. Den här staden är större och väldigt vacker och kommer som ett skönt avbrott från de små, sömniga landsbyarna. Staden ligger på en sluttning med slingrande och branta gator och många vackra korsvirkeshus. I Auxerre finns det tre vackra kyrkor, bland annat katedralen Saint-Etienne, med de vackra glasmosaikfönsterna. Det ligger ett fint gammalt klocktorn mitt i byn vid Hotel-de-Ville (rådhuset). Byn har en simanläggning, Piscine Stade Nauique de l'Arbre Sec. Det är möjligt att lägga till vid parken vid sidan av simbassängen, där du hittar moderna utomhus och inomhus bassänger. Hamnen är perfekt placerad mitt i byn, dock på den motsatta sidan, men man kommer lätt över till byn via gångbron. Priset för att förtöja beror på båtensstorlek, men inkluderar både vatten, toalettfaciliteter och wifi och det är möjligt att tvätta kläder. Alternativt finns det gratis tilläggningsplatser vid kajen inne i staden eller vid Parc de l'Arbre Sec, som ligger på höger sida precis efter första slussen på Canal du Nivernais.
Läs mer

Chablis

Chablis ligger cirka 15 km från Auxerre och har man något litet intresse för vin är det här ett must-see. Kör eventuellt förbi på vägen till semestern eller på vägen hem. Man kan också arrangera en guidad vintur i Chablis. Vi kan rekommendera Chablis Vititours, som håller vinturer i området.
Läs mer

Irancy

Irancy ligger 3,6 km från Vincelotte. Det är uppförsbacke det mesta av vägen till Irancy, men det är en riktigt fin liten vin-by som man säkert ofta har fantiserat om att stöta på. Den ligger i en liten dal och är omringad av vinmarker åt alla håll. Det ligger ett litet cafe/restaurang. Det är en bra ide att boka ett bord, så fort man ankommer till byn då den fylls upp snabbt. Byn är väldigt liten men rymmer mer än 12 olika vinhus. Det är möjligt att köpa vin hos de flesta vinhusen i byn, det rekommenderas att man cyklar dit upp och eventuellt tar en ryggsäck med.
Läs mer

Tannay

Tannay ligger omringat av vinmarker och man borde inte åka därifrån utan att ha smakat på de lokala, torra vitvinerna. Det finns många hus från det 15 och 16 århundradet i byn och många har de fyrkantade tornen som är väldigt karaktäristiska för det här området. Det är en mindre marknad söndag förmiddagar vid rådhuset. Du kan också besöka turistkontorets utställning om de lokala vinerna och vindyrkning i området. Vid vinkooperativet kan du smaka på de lokala vinerna. Vinkooperativet ligger vid sidan av apoteket. Tannay ligger på Via Lemovicensis, som är en av huvudrutterna till pilgrimsvandringen till St. Jacques de Compostelle. Tilläggning: Lägg till vid Le Boats bas, där du kan tanka och få åtkomst till el.
Läs mer

Migennes (Le Boat)

Le Boat hamn - I omedelbar närhet av floderna Yonne, Armencon och Serein har Migennes varit mittpunkten för områdets vattendrag i århundraden och sedan medeltiden har staden varit centrum för de kommersiella vägar genom Bourgogne.
Läs mer

Tannay (Le Boat)

Le Boat hamn - Tannay ligger mitt i en spännande vinregion som sprider sig utanför vackra kalkstensfälter - och ger utmärkta torra vita viner.
Läs mer

Decize (Le Boat)

Le Boat hamn - Från Decize kan du segla genom Nivernais Loire - där det är nästan omöjligt inte att bli överväldigad av områdets mysiga atmosfär och känna sig helt avslappnad.
Läs mer

Rogny (Nicols)

Nicols hamn i Rogny - kanalerna omkring Rogny kommer ta dig ut i ett landskap med vackra skogar och charmerande landsbyar. Ta exempelvis en paus i spännande Montargis, huvudstaden i Gâtinais. 
Läs mer

Plagny (Nicols)

Nicols hamn i Plagny - Här kommer ni att segla i ett vackert landskap bestående av dramatiska skogslandskap och små charmerande landsbyar och ni kommer inte sakna spännande stopp under vägen. 
Läs mer

Brienon (Nicols)

Nicols hamn i Brienon - Basen vid Brienon ligger där den gröna Morvan-regionen möter gränserna till Haut Nivernais och Bourgogne.
Läs mer

Venarey-les-Laumes (Nicols)

Nicols hamn i Venarey-les-Laumes - Från Venarey kan du segla på Canal de Bourgogne - en av de mest kända kanalerna i Frankrike som slingrar sig genom Bourgognes vackra landskap. 
Läs mer

Briare (Locaboat)

Locaboat hamn - På Loire-floden mellan Orleans och Nevers är Locaboats hamn i staden Briare.
Läs mer

Joigny (Locaboat)

Locaboat hamn - Omgiven av Côte St Jacques' vinstockar är Joigny längs L'Yonne River. Härifrån kan du segla ut på Canal du Nivernais och Canal du Bourgogne från Locaboats hamn.
Läs mer

Corbigny (Locaboat)

Locaboat hamn - Här finns tillgång till några restauranger och i Corbigny är shopping möglighet och inte minst spännande attraktioner.
Läs mer

Dompierre-sur-Besbre (Locaboat)

Locaboat hamn - I Dompierre-sur-Besbre där Locaboat har en hamn, finns det utmärkta restauranger, olika butiker och många intressanta sevärdheter och aktiviteter.
Läs mer

Kanalkartbok

Kanalkort

Vi har ett bra urval av kanalhandböcker. Boken finns ombord på båten, men riktigt många beställer den i förväg som förberedelse av båtsemestern och för att ha som minne av den.

Som hjälp med din ruttplanering har båten en distans- och tidtabell över avstånden mellan de olika byarna längs vattenvägen i området. Dessutom innehåller boken många nyttiga upplysningar för resa i det centrala Frankrike, t.ex. översikt över slussarna, slussarnas öppningstider, signaler, fartgränser, nyttiga adresser och telefonnummer, förslag på sevärdheter i området, samt en massa praktiska upplysningar om reseområdet. Boken är på engelska, tyska, franska och är rikt illustrerat med foton.

Kanalkartbok nr 2:
Canal du Loing, Canal de Briare, Canal latéral a la Loire. Canal de Roanne a Digoion, Canal du Centre och Canal du Nivernais.

Från Paris och österut kan ni välja mellan tre olika rutter för att komma till Saone-floden och Rhône-dalen. Den här kanalkartboken följer Route Bourbonnaise, som är den sydligaste och kortaste av de tre rutterna. Canal de Briare är den allra första högnivåkanalen i Europa och kommer att föra dig igenom spåren av den ursprungliga kanalen. Här under finns den berömda slusstrappan från Henrik IV:s tid vid Rogny. Canal latéral á la Loire går parallellt med Loire-floden och är lätt att resa på. Kanalen, floden och bifloderna korsar varandra via åtskilliga broar och akvedukter, alla är enkelriktade så man väntar tills det är fri kurs innan man åker. Några av broarna är jättelånga och andra vackert dekorerade med statyer. Du kan även välja att resa via floden Yonne till Canal du Nivernais. Här finns det en del slussar men man belönas med en av de vackraste vattenvägarna i hela Frankrike. Den här sträckan har nästan ingen kommersiell trafik heller. De flesta slussarna i centrala Frankrike är fortfarande bemannade med en slussmästare. Resterande slussar är automatiska. På några av sträckorna reser man igenom eller förbi kända vindistrikt och boken ger också bra beskrivningar av dessa.

Kanalkartbok nr 11:
Yonne-floden, Canal du Nivernais, Canal de Bourgogne

De stora floderna Seine, Loire och Rhône har varit förbundna med ett system av kanaler sedan 1700-talet. Det är en resa i hjärtat av Frankrike i autentiska lantliga omgivningar, men bara ett stenkast från det pulserande parisiska stadsområdet. Yonne-floden är i direkt förbindelse med Paris och har flera större och mindre städer direkt vid floden. Man reser vidare ned i Loire-dalen mot Canal du Nivernais, som är en fin, historisk vattenväg med klaffbroar och mindre slussar. På Yonne-floden har många av slussarna sluttande sidor och flytande pontoner. Flodens vatten är lerigt och kan gömma sten och andra hinder, därför ska man komma ihåg att följa markeringarna i kartboken.

Kom ihåg att beställa en kanalkartbok tillsammans med din resa!

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87