Varmhjärtade Belgien

Flandern ønsker deg velkommen med deilig sjokolade, smakfulle øl og et vell av vakre broer.

Smaka på Flanderns sötma; Känd för sin delikata choklad, seriefiguren Tintin, spets och gourmetmat. Regionen ligger i kustdelen av Belgien och är rik på kultur och naturlig skönhet. Här färdas du med utsikt över väderkvarnar, ängar, mossar, sandstränder och livliga städer fyllda med arkitektonisk storhet. Överallt möter du Flanderns historia och det ena stora slottet efter det andra.

Flanderns spännande historia och kulturarv avslöjas också i de många katedralerna och palatsen. I Gent kan du beundra S:t Bavo-katedralen och njuta av fantastisk utsikt över medeltidsstaden från S:t Michael-bron. Se också de dramatiska museerna för första världskriget i Ieper.

Prova "Vlaamse stoofkarbonaden", en populär gryträtt i Belgien, som är gjord på nötkött, och öl istället för rött vin. Eller vad sägs om "Konijn met geuze", kanin beredd med öl. Glöm inte heller de världsberömda Pralin-chokladerna.

Belgien är ett perfekt resmål för ölprovning och ölfestivaler. Landet är känt för sin öl, champagne, lambic och mycket mer. Bryggeriet Straffe Hendrik erbjuder turer och ölprovning, och baren Dulle Griet i Gent har över 500 slags öl på menyn. Du kan också delta i en av Belgiens otaliga ölfestivaler som äger rum året runt. Läs mer om ölfestivaler så att du kan kombinera din kanalbåtsemester med en av dem på vår blogg här.

Du kan utan problem ta med barnen på en båtsemester till Belgien. Bellewaerde Park i Ieper har både åkattraktioner och sällsynta djur. Mer avslappnat är det i Brielmeersen Park i Deinze, som erbjuder minigolf och en bambulabyrint.

Kanaler och floder korsar de vackra låglänta kustområdena i vår destination Belgien. Naturområdet här är en fristad för både sjöfåglar och badgäster. Vattenvägarna är så stor del av Flanderns infrastruktur att du finner många broar på kors och tvärs i varje stad. Gent har faktiskt mer än 120 broar!

 

Kanalbåtar och öl i Belgien

Nieuwpoort och Gent

Belgien är berömt för läcker choklad, vackert spetshantverk och fler hundra olika ölsorter. Flandern-regionens nätverk av lugna vattenvägar snor sig genom landskapet, och historiska städer med charm och karaktär. Kort sagt, en perfekt destination för en kanalbåtsemester.

Höjdpunkter i Nieuwpoort och Gent: 

 • Vackra Brygge, Nordens Venedig
 • Gotiska Gent - Flanderns Pärla
 • Diksmuide Ijzer tornet
 • Brielmeersen Park i Deinze
 • Gents katedral St. Bavo
 • Groeninge-museet i Brygge
 • Dulle Griet baren i Gent
 • Krigsmonumenten i Ypres
 • Sandstränderna vid Nieuwpoort
 • Strandpromenaden i Oostende
 • Chokladfestivalen i Brygge
 • Mer än 300 olika belgiska ölsorter
Karta över Nieuwpoort & Gent

Praktisk information om båtresor i Belgien

Det finns cirka 157 mil vattenvägar i Belgien och de används av både kommersiell trafik och för fritidsresande. Särskilt i Flandern är vattenvägarna en viktig del av infrastrukturen, och därför hittar du också många broar kors och tvärs i städer, det bästa exemplet är den vackra staden Gent, där det finns mer än 120 broar.

Slussar och lyftbroar

I Belgien styrs alla slussar och lyftbroar av en slussmästare. Om du reser under påsken, skall du vara medveten om att alla broar och slussar har stängt påskdagen. Du får mer information om öppettider för broar och slussar när du anländer till basen. Observera att det finns särskilda regler i Brygge, som du kan läsa mer om längre ner.

Förtöjning

I Belgien skall du lägga till vid deciderade platser som antingen har pollare eller ringar för att binda fast båtens rep. Å andra sidan finns det massor av förtöjningsplatser, och de flesta av dem är också gratis. Men var uppmärksam på särskilda regler i Brygge, som du kan läsa mer om nedan.

Båtresor och förtöjning i Brygge

Om du reser till Brygge följer du "ringkanalen" (en gammal vallgrav) runt stadens utkanter. Du kan förtöja säkert på "La Coupure", ett inlopp i kanalen, som hamnmästaren stänger av för natten. Det kostar en liten summa per natt.

Slussar och broar i Brygge har andra öppettider än resten av Flandern. I april och oktober är de helt stängda på söndagar och på officiella helgdagar. Du kan få mer information vid basen.

Inköp för resan

1,5 km från basen hittar du UNIC, en välsorterad stormarknad (även färskt bröd, kött och grönsaker, etc.).

Du hittar lokala affärer, restauranger och kaféer i centrala Nieuwpoort, ca 2 km från basen.

Betalning med kreditkort

Basen i Nieuwpoort accepterar Visa och MasterCard för betalning av självriskförsäkring, bränsledeposition och tillägg.

Observera att i Belgien kan du betala med kreditkort på restauranger, hotell, butiker och några av de stora stormarknadskedjorna, men inte i mindre matbutiker. Fråga när du går in i butiken.

Fiske

Fiske är tillåtet, men du måste ha ett fiskekort (med undantag för barn under 16 år) och kortet kan köpas på postkontoret.

Välj din destination nedan