Semester i Aquitaine

Sceneriet i det sydfranska Aquitaine har inspirerat konstnärer genom århundraden. Sluttningar med vinstockar och plantager med plommon vittnar om ett område med överflöd. Den lyxiga fois gras, tryfflar, vilda svampar och inte minst Bordeauxs röda viner är bara ett urval av regionens berömda specialiteter.

Resan till Aquitaine

Från Bordeaux finns det ett tåg till Marmande som tar cirka en timme. Härifrån kan du ta taxi de resterande 14 km till Le Mas-d'Agenais. Det finns en anslutningsbuss, mellan Bordeaux flygplats och tågstationen, som går genom byns centrum. Bussen kör 7 dagar i veckan och bussturen tar cirka 45 minuter.

 

Seglingsmöjligheter med kanalbåt

  • Segla ut från 4 båtbaser – retur eller enkelväg. Klicka på utgångshamnen under kartan på sidan och se deras placering i området.
  • Beroende på vattennivån kan det vara möjligt att kryssa över på Lot-floden – men bara med lots och mot avgift.
  • I perioder med för hög eller låg vattennivå på floderna kan segelområdet vara avgränsat.
  • Området är bra för både kanal- och flodbåtsresor.

Castets en Dorthe

I Castets en Dorthe kan du besöka Chateau du Hamel och den romerska kyrkan från 1200-talet. Se också terassformade trädgårdar. Här är det panorama utsikt över Garonne-dalen och varje år i slutet av augusti kan du se fyrverkerier i staden från den här utkiksplatsen. När du kommer kan du lägga till vid kajen. Här finns det också en restaurang, La Ba’amba vid hamnkontoret. 
Läs mer

Meilhan sur Garonne

Besök byns kapell som härstammar hela vägen tillbaka till 1100-talet – se också det Gallo-romerska citadellet. På tisdagar och fredagar är det lokal marknad på förmiddagen. I Meilhan sur Garonne kan du också besöka det audiovisuella Scenorama vid Couthures sure Garonne. Det är öppet året runt och historien om översvämningen av Garonne berättas och allt det positiva floden har gjort och fortfarande gör för området samt de problem den också skapar. I byn finns det en köpman, kiosk, bagare och en frisör. Matstället Amis de la Penchie serverar enkel mat och pizza. Vid ankomst till Meilhan sur Garonne lägger du bara till vid kajen.
Läs mer

Le Mas D'agenais

Le Mas D’agenais är en liten landsby med några företag och en bank. Besök den övertäckta marknaden från 1700-talet, samt kyrkan som härstammar från 1100-talet och även rummet med en Rembrant målning! Byn har en offentlig simbassäng som är öppen i juli och augusti och torsdag förmiddag är det marknad i byn. Det är en mindre köpman, Max Lespine, i centrum men utöver det är närmaste matbutik cirka 15 km bort. Njut av en lunch på Hostellerie Champon, där det mesta lagas av lokala produkter. Vid ankomst till Le Mas D’agenais man till vid hamnen där hittar ni toaletter och tillgång till vatten och el. 
Läs mer

Damazan

I Damazan kan du bland annat besöka den vackra bevarade och övertäckta marknaden från 1400-talet. Här hålls det marknad varje tisdag förmiddag. Har du behov av ett pistop kan du ta vägen förbi Restaurant le Midi i centrum av byn, som har en typisk fransk atmosfär. Det är gratis att lägga till vid Damazan, men om du vill ha landström och vatten ska du betala. 
Läs mer

Serignac sur Garonne

Serignac sur Garonne är en trevlig landsby med korsvirkeshus och en ovanlig kyrka med ett åtta kantat torn från 1200-talet. Njut av en elegant middag i Le Prince Noir i byns centrum, där restaurangen är i ett tidigare kloster (observera dock att det är stängt fredag och söndag kväll). Byn har också en matbutik och en bagare i centrum. Vid ankomst lägg till på den sydliga bredden.
Läs mer

Lavardac

Lavardac ligger nära Barbaste (4 km) med en romersk bro och den gamla vattenkvarnen med 4 torn – alla torn är olika och designat till ära av kung Henrik IV´s fyra döttrar. I Lavardac spelas boule varje kväll och det är marknad onsdag förmiddag. Café des Sport osar av äkta fransk atmosfär och om det spelas någon match slår de på tv:n vid efterfrågan. Om man vill äta ute kan man besöka Restaurant La Chaumiére d’Albret som ligger precis förbi Lavardac där man kan lägga till vid egen kaj vid PK 41. Här serveras lokala rätter och deras specialitet foie gras. Det finns också en mindre matbutik, en bagare och en slaktare. Vid ankomst kan du lägga till vid kajen. Var uppmärksam på att slussarna på Baïse-floden blir smalare härifrån. 
Läs mer

Nérac

Nérac är nog den vackraste byn i Aquitaine-regionen. Besök kyrkorna St. Nicolas och Notre Dame, samt slottet som blev byggt till Henrik IV, då han är född i den här byn! Gå en tur genom Parc de la Garenne och se Statur de Fleurette och de romerska mosaikerna. Det hålls en stor marknad lördag förmiddag och en mindre marknad torsdag kväll mellan juni och september. Byn kallas också melonens huvudstad och varje år i juli hålls det en melon-festival. Det arrangeras även en festival som hyllar Buzet-vinerna i augusti utöver åtskilliga konserter under sommaren. Gå en tur genom gamla byn på östsidan och beundra by taken från utsiktspunkten. Behöver du en god paus kan du smita förbi den lokala chokladverkstaden eller njuta av en simtur i det offentliga friluftsbadet. Det är endast möjligt att lägga till i hamnen där det finns vatten och el. 
Läs mer

Moncrabeau

Moncrabeau är en egentypisk, fransk by med gamla stenhus, smala gator och blommor överallt. Här har du fin utsikt över gröna marker och ängarna i Gascogne. Följ ”lögnernas stig” men tro inte på någon eller något! Varje år den första söndagen i augusti kommer folk långa vägar utklädda i medeltidskläder och berättar lögner. Den som berättar den bästa lögnhistorian, koras som lögnarkung och bärs runt på byns gator i en tron.  Det sägs att man inte ser några kvinnor för att alla har blivit förvandlade till getter. 2,5 km från hamnen kan man besöka Château Le Courréjot för att köpa/smaka Armagnac. Det bästa stället att få en drink på är nog vid kajen – här har de också prover på Armagnac från området. På restaurangen Le Phare i centrum serveras raffinerade, traditionella rätter. I Moncrabeau hittar du också en köpman och en bagare. Vid ankomst till Moncrabeau kan du lägga till vid kajen.
Läs mer

Condom

Condom är en större och väldigt vacker by. Missa inte den enorma St. Pierre katedral och det neo-gotiska klostret bredvid. Besök också Armagnac-museet som kondomer genom historien. Det är marknad onsdag och lördag förmiddag. Det finns en aquapark med swimmingpool ca. 1 km från hamnen, samt en golfbana ca.19 km därifrån. Besök eventuellt Chateau Monluc ca. 9 km från byn där kan du smaka på den berömda Pousse-Rapiere likören. Armagnac-museet är också värt ett besök. Museet är öppet varje dag förutom tisdag mellan kl 10:00-12:00 och 15:00-18:00. Njut av en drink och/eller smaka av Armagnac på Larresingle Papelroey och/eller ät middag på Les Jardin de la Baïse eller i Hotel Continental precis vid sidan av hamnkontoret. På Hotel Continental kan man äta både ute och inne och deras mat är typiska Gascogne-specialiteter och oxkött. I byn finns det flera matbutiker och många verksamheter, caféer och specialbutiker. Vid ankomst: Lägg till vid hamnkontoret, där har du tillgång till el och vatten. 
Läs mer

Agen

Agen är huvudstaden i Aquitaine och hemstad för katrinplommonen (prune). Byn är känd för katrinplommon – prova de fyllda med choklad m.m. Besök den gamla delen av byn med de romerska kyrkorna och gå en tur genom byns smala gator, där man ser rester av den ursprungliga by muren. Det är en fantastisk utsikt från akvedukten längs Garonne-floden. Det är en stor lokal marknad varje dag i byn samt ett friluftsbad som är öppet för allmänheten. Besök konstmuseet med tavlor av bland annat Goya. I juli och augusti är det gratis konserter på Placa de la Marie. Besök Walibi vatten och upplevelsepark 5 km från byn. I juli och augusti går det bussar dit från stationen.   Det finns flera matbutiker och bra butiker i den här större byn. Lägg till i hamnen och vänd er till hamnmästaren – det kostar pengar att övernatta, men det finns också många faciliteter. 
Läs mer

Valence D'agen

Valence D’agen är en bastide-by byggt i röd sten. Det rekommenderas att besöka Notre Dame-kyrkan, byns trädgårdar och de gamla växthusen från 1660. Det offentliga friluftsbadet är öppet i juli och augusti och i byn hittar du också en 9-håls golfbana. Besök eventuellt byn Auvillar 6 km därifrån – byn anses vara en av de vackraste byarna i Frankrike, har en rund, övertäckt marknad härifrån är det en fantastisk utsikt. Lägg till vid pontonerne – du hittar vatten och el på kajen. 
Läs mer

Moissac

Moissac ligger vackert vid kanalen som flyter genom byns centrum. Moissac ligger på pilgrimsrutten till St. Jaques de Compostella. Man kan få en guidad rundtur i byn. Byn är berömd för sitt Benediktiner-kloster byggt mellan 628 – 648 – arkitekturen är bland den finaste romanska arkitekturen i regionen. Gå en tur längs floden bredden och se hur floden flertalet gånger har översvämmat själv byn, men har skonat klostret. Det är lokal marknad lördag och söndag. Närmaste friluftsbad är i Cacor. Man kan segla ett kort stycke på floden Tarn men med största försiktighet och genom att följa markeringarna noga. Alternativt kan man bara njuta av utsikten till floden när kanalen korsar Tarn-floden. Det finns flera matbutiker i byn. Vid ankomst kan du lägga till vid kajen på höger eller vänster sida. Det finns toalett och duschar vid hamnkontoret.
Läs mer

Castelsarrasin

Besök kyrkan St. Savior från 1200-talet med den anmärkningsvärda orgeln och inredningen. Lamothe Cadillac, grundläggaren av byn Detroit bodde i byn mellan 1702-1730. Den kända bilen Cadillac är för övrigt uppkallad efter honom. Besök hans hus i St. Nicolar de la Grave 3 km från PK 69 före Moissac. Det är marknad i byn torsdag och lördag förmiddag. Cykla en tur till Belleperche-klostret, 6 km från Castelsarrasin och 12 km från Moissac. Öppet varje dag under sommarmånaderna med undantag för måndag. Klostret är vackert återställt och var ett av de rikaste Cisterciensorden kloster i det sydvästliga Frankrike. I byn finns det flera matbutiker och andra butiker. Lägg till på höger eller vänster sida; toalett och duschar, el och vatten vid hamnkontoret. 
Läs mer

Montech

Montech ger anledning till många bra gå turer längs Canal des Deux-Mers bredder. Den gamla bydelen är byggd med de typiska röda stenarna med delvis trästomme. Det är en kyrka från 1500-talet med 17 klockor och en enastående orgel. De mer aktiva kan besöka Foret d’Agre där man kryper igenom träden på linor och repstegar; öppet varje dag i juli och augusti och annars på helger (3,5 km från Montech). Upplev ”vattenhissen” i arbete – den är konstruerad så att större båtar kan undgå flera slussar. Marknadsdagen i byn infaller varje torsdag förmiddag. Vill du hellre ut och äta kan du få en klassisk fransk middag serverad på La Saison d’Eclusier, med gourmetmeny på helgen och en ny meny varje vardag. Lägg till i hamnen, där det också är tillgång till el och vatten. 
Läs mer

Buzet

Buzet är en by med riktigt bra restauranger och vinstlott med gratis vinprovning. Det är marknad varje fredag förmiddag. Det hålls också en stor vinfestival i augusti. Prova en eller flera av följande restauranger: Restaurant Au Bord de I’Eau på hamnfronten: trevlig atmosfär, öppen dagligen, rekommenderas för sallader, grillrätter och glassdesserter. Le Vigneron på huvudgatan: autentisk fransk atmosfär och kök med lokala specialiteter, stängt tisdag och onsdag. Det finns en matbutik på huvudgatan. Lägg till i hamnen, där det finns tillgång till vatten och el.
Läs mer

Vianne

Vianne är en bastideby från 1200-talet med en romersk kyrka och en 1 km lång och i stort sett intakt bymur. Besök kyrkan och det berömda glasblåseriet, som blev grundlagt 1928. På den lilla landsby platsen finns det en mindre matbutik, samt en slaktare, bagare, kiosk och några butiker med konsthantverk.  Lägg till vid huvudkajen där det finns gratis el och vatten. 
Läs mer

Montauban

Montauban är en välbevarad by med en bro från 1400-talet samt en liten kyrka från 1300-talet. Besök rosträdgården med mer än 12.000 rossorter. Det är marknad i byn lördag och onsdag förmiddag. Byn har både en utomhus och en inomhus swimmingpool samt en 9-håls golfbana norr om byn. I själva byn hittar du flera gallerier som definitivt är värda ett besök. På Place Nationale finns det många caféer som frestar med aperitif. Det finns även många restauranger i olika prisklasser tillexempel restaurant Le Lion d’Or; 22 Avenue de Mayenne som serverar mat tillagat av färska lokala produkter; La Mareyeur; 100 Av Négrepelisse som har fisk som specialitet; Restaurant La Cuisine d’Alain; 29 Ave Roger Salengro för en gastronomisk och elegant middag med förfinad kreativitet. Lägg till på vänster sida, där du har tillgång till vatten och el på kajen. 
Läs mer

Le Mas-d Agenais (Le Boat)

Le Boat hamn i Aquitaine - Le Mas D'Agenais är en gammal romersk stad som är full av historia. Stanna vid korsningen Saint - Jacques de Compostelle, ett område som har spelat en stor roll i landets historiska förändring. 
Läs mer

Buzet-sur-Baise (Nicols)

Nicols hamn i Buzet-sur-Baise - valet mellan tre väldigt olika rutter väntar dig - följ i Kung Henrik IV och D' Artagnan Musketörernas fotspår. Magisk och mystisk slingrar floden Baîse  sig genom hjärtat av Gascogne-regionen.
Läs mer

Buzet-sur-Baïse (Locaboat)

Locaboats bas Buzet-sur-Baïse i Aquitaine
Läs mer

Kanalkartbok över Aquitaine

Kanalkort

Kanalkartbok nr 12:
Le Canal de Garonne, Le Canal de Montech, Baïse-floden, Le Lot.

Den här kanalboken kommer att hjälpa dig med att planera din segeltur i Aquitaine. Garonne-kanalen har automatiska slussar och är inte i närheten av så beseglad som Canal du Midi. Det är lätt att segla i området och längs kanalen kan du cykla på en liten cykelstig. För att hjälpa dig med din ruttplanering innehåller kanalkortboken en distans- och tidtabell samt en översikt över slussar mellan de olika byarna längs vattenvägen. De flesta av slussarna är mekaniska och ska aktiveras från båten, andra ska aktiveras med ett smart card. Några slussar speciellt vid övergången mellan kanal och flod har en slussmästare. På några platser på floderna finns det bojar som markerar segelrutten. Det finns några slusskedjor i området och har man kommit in i en sådan kedja ska man fortsätta tills man är ute igen. Du reser i ett vindistrikt – de flesta är bekanta med Bordeauxvinerna – men här finns även många mindre kända viner av riktigt bra kvalitet (se vinkartan i boken). Vid slussen vid Nicole kan man med assistans från en professionell lots komma till Lot-floden. För segling på Lot-floden se kanalkartbok nr 5. Boken innehåller beskrivningar på engelska, tyska och franska och rikt illustrerad med foton. Boken finns ombord på båten men väldigt många beställer den på förhand som förberedelse av båtsemestern och som en scrapbok som minne av båtsemestern.

Kom ihåg att beställa kanalkartboken tillsammans med din resa!

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87