Välkommen till Venedig och Friulien i Italien

Upplev Venedigs vackra och livfulla lagun, eller det lugna livet längs Friuli-regionens inre vattenvägar.

De två reseområdena i Italien, Venedig och Friuli-regionen, är som två vackra, men mycket olika systrar. Det är omöjligt att inte överlämna sig till deras olikartade charm. Venedig är den smarta systern, som alltid har mycket att göra. Här är det fullt av aktiviteter dygnet runt! Friuli-regionen är däremot Venedigs lugna motpart. Här väntar en avslappnad resa till öar, kanaler och spännande städer, som du kan utforska helt i ditt eget tempo.

Romantiska Venedig är ett resmål i världsklass och Europas mest berömda kanalstad. Kanalstaden är byggd på 118 småöar. Man kan nästan inte föreställa sig något mer romantiskt än att komma flytandes från lagunen med kurs mot Venedig. Här kommer du från däcket på din båt få en imponerande utsikt över Dogepalatset och suckarnas bro, samt hamnfronten, de historiska byggnaderna och de berömda gondolerna.

Res till Murano och besök de världsberömda glaskonstnärerna i deras glasblåseri, se hur de finaste knypplingarna framställs i Burano eller besök Torcello med den imponerande basilikan. Semesterplatserna längs Lideon, är för de som älskar att bada, så om du föredrar mer ro och stillhet, är båtturen på floderna Sile och Brenta mot Padova ett ganska idylliskt alternativ.

Friulien norr om Venedig är en plats där man kan slappna av och njuta av livet på vattnet. Här får man en resa på kanaler till öar med mysiga byar och spännande museer. Vill du ut och bada kan du åka till kända badplatser som t.ex. Lido di Jesolo. Här kan du också spela golf på den populära banan i Grado.

 

Kanalbåtar i Venedig

Venedig & Friuli

Upplev den vackra kanalstaden Venedig med sin enastående lagun, eller kör upp mot norr och njut av det lugna semesterlivet i Friuli. Oavsett var, finns det möjlighet till fantastisk kanalbåtsemester när resan går till Italien.

Höjdpunkter i Venedig & Friuli: 

  • Dogepalatset och Markusplatsen i Venedig
  • Renässanskonst, gastronomi och sevärdheter i Venedig
  • Muranos glasmuseum och glasblåseri
  • Buranos knypplingar och bildsköna kanaler och hus
  • Fina sandstränder vid Jesolo och Lideon
  • Unikt fågelliv i nationalparken i Po-deltat
  • Fiskmarknad i Chioggia
  • Imponerande villor längs floden Brenta
Karta över Venedig

Praktisk information om båtresor i Italien

Staden Venedig och den omgivande lagunen kan vara utmanande att åka båt på, så här är det en bra idé att ha tidigare båterfarenhet. Men även utan båterfarenhet kan du säkert åka på en kanalbåtssemester i Italien och njuta av kanaler och floder utanför Venedig i lugn och ro.

Båtresor i Venedig

På vattenvägarna i och runt Venedig kan det vara mycket trafik, och i kombination med lagunens tidvatten, på upp till 1 m, rekommenderar vi därför att du har tidigare båterfarenhet om du vill köra på de venetianska vattenvägarna.

I Venedig möts du av ett livligt och spännande virrvarr av turistbåtar, vattenbussar, vattentaxis och kommersiella båtar, som alla har villkorslös företrädesrätt. Att manövrera här kräver översikt och stor försiktighet!

Venediglagunen är direkt ansluten till Adriatiska havet, något som hjälper till att ge de stora skillnaderna på tidvattnet. Det är inte tillåtet att köra ut på havet. Vattennivån i lagunen är mycket låg på flera ställen, så kör i farlederna markerade med de så kallade "Briccola". Systemet är enkelt att följa, även i de större och mindre korsningarna. Du får en ordentlig introduktion med bilder vid ankomst, samtidigt som systemet är tydligt beskrivet med bilder i kanalkartboken.

Var uppmärksam på att du inte kan färdas på Venedigs inre kanaler som Canal Grande.

Förtöjning och tidvatten

Var uppmärksam på att tidvattnet kan stiga upp till 1 m i lagunen, så att båten inte plötsligt står på grund vid lågvatten, eller hänger snett i förtöjningarna vid högvatten och riskerar skador på båten. Sörj för att det finns tillräckligt med slaklina när du förtöjer båten så att den kan följa med tidvattnet upp och ner.

För Le Boat och Locaboats kunder finns flera privata anläggningsplatser i den venetianska lagunen. Betalning är obligatorisk tillsammans med bokning av båten. Antalet offentliga hamnplatser och privata småbåtshamnar i Venedig är väldigt begränsat och kan vara mycket dyrt.

Generellt i Italien bör du bara lägga till på avsedda platser. Vissa är gratis, men ofta måste du lägga till i en privat småbåtshamn där du måste betala en avgift.

Slussar och broar

Alla slussar i regionen är elektriska och styrs av en slussmästare. När du skall passera en bro måste du, strax innan du anländer, ofta ringa och begära att den skall öppnas. Du kan läsa mycket om både slussar och broar i manualerna ombord. Var uppmärksam på att flera av broarna och slussarna håller lunchstängt, precis som vissa har helt stängt på vissa veckodagar, så fråga på basen om eventuella förändringar och andra saker du behöver vara särskilt uppmärksam på.

Vaporetto och vattentaxi

Vaporetto: Vattenbussar som kör skytteltrafik hela dagen fram till midnatt. Det kan betala sig att köpa ett klippkort som gäller för x antal resor eller för 24, 48 m.m. timmar.

Vattentaxi: Små snabbgående motorbåtar som du behöver se upp för när du kör i farlederna.

Inköp

Oavsett var du reser i Italien, det finns gott om spännande shoppingmöjligheter. De flesta städer har minst en fast marknadsdag, något som alltid är värt ett besök. Du hittar också stormarknader, bagare, slaktare och apotekare i flera städer på din båttur. Fråga för säkerhets skull på basen vid ankomsten så att du är helt uppdaterad om möjligheterna längs din rutt.

Välj din destination nedan