Kanalbåtssemester i Italien

Sök efter din båt

 

Välkommen till Venedig och Friulien i Italien

De två reseområdena i Italien, Venedig och Friuli-regionen, är som två vackra, men mycket olika systrar. Det är omöjligt att inte överlämna sig till deras olikartade charm. Venedig är den smarta systern, som alltid har mycket att göra. Här är det fullt av aktiviteter dygnet runt! Friuli-regionen är däremot Venedigs lugna motpart. Här väntar en avslappnad resa till öar, kanaler och spännande städer, som du kan utforska helt i ditt eget tempo.

Romantiska Venedig är ett resmål i världsklass och Europas mest berömda kanalstad. Kanalstaden är byggd på 118 småöar. Man kan nästan inte föreställa sig något mer romantiskt än att komma flytandes från lagunen med kurs mot Venedig. Här kommer du från däcket på din båt få en imponerande utsikt över Dogepalatset och suckarnas bro, samt hamnfronten, de historiska byggnaderna och de berömda gondolerna.

Res till Murano och besök de världsberömda glaskonstnärerna i deras glasblåseri, se hur de finaste knypplingarna framställs i Burano eller besök Torcello med den imponerande basilikan. Semesterplatserna längs Lideon, är för de som älskar att bada, så om du föredrar mer ro och stillhet, är båtturen på floderna Sile och Brenta mot Padova ett ganska idylliskt alternativ.

Friulien norr om Venedig är en plats där man kan slappna av och njuta av livet på vattnet. Här får man en resa på kanaler till öar med mysiga byar och spännande museer. Vill du ut och bada kan du åka till kända badplatser som t.ex. Lido di Jesolo. Här kan du också spela golf på den populära banan i Grado.

 

Venedig & Friuli

Hyr en kanalbåt och segla i Venediglagunen, Po-deltaet og Friuli-regionen.

Höjdpunkter i Venedig & Friuli: 

 • Dogepalatset och Markusplatsen i Venedig
 • Renässanskonst, gastronomi och sevärdheter i Venedig
 • Muranos glasmuseum och glasblåseri
 • Buranos knypplingar och bildsköna kanaler och hus
 • Fina sandstränder vid Jesolo och Lideon
 • Unikt fågelliv i nationalparken i Po-deltat
 • Fiskmarknad i Chioggia
 • Imponerande villor längs floden Brenta

Om båtsemester i Italien - Praktiska tips

At resa i Italien är både en romantisk och unik upplevelse. Njut av Venedig, en av världens vackraste och mes enastående städer, och besök de färgrika närliggande småöarna i lagunen. Res i Po-deltat eller på de vackra floderna Brenta och Sile.

De venetianska vattenvägarna kan vara trafikerade, så vi rekommenderar området till folk med tidigare båterfarenhet.

För Le Boat och Locaboats kunder finns det privata tilläggningsplatser på flera platser i den venetianska lagunen. Betalning är obligatorisk tillsammans med bokning av båten. Antalet offentliga hamnplatser och privata marinor är starkt begränsade, och de kan vara mycket dyra.

Båtresor i Italien

Venediglagunen kräver viss båterfarenhet. Lagunen är i direkt förbindelse med Adriatiska havet, och upp till 1 m tidvatten kan förekomma. Resor ute på havet är inte tillåtet.

I lagunen och omkring Venedig är det betydlig mer trafik än på kanalerna, ett livligt och mycket spännande virrvarr av turistbåtar, vattenbussar, vattentaxis och företagsbåtar, som alla har ovillkorligt företräde. Att manövrera här kräver överblick och vaksamhet.

Tidvatten

Vid förtöjning: Var uppmärksam på att det kan vara upp till 1 m tidvatten i lagunen. Med fara för skador på båten, se till att båden plötsligt inte går på grund vid lågvatten, eller ligger snett vid högvatten. Båten förtöjs med tillräckligt mycket slak lina, anpassat så den kan följa med tidvattnet upp och ned.

Slussar och broar

 • Slussar och broar har ofta lunchstängt mellan ca. 12.30 – 14.00.
 • Brenta kanal (till Padova): normalt stängt på måndagar.
 • Delta del Po Park: alltid öppet.
 • Sileaslussen mot Treviso centrum: Öppning skall beställas två dagar i förväg.
 • Hör med basen om eventuella ändringar.
 • Alla slussar och lyftbroar i den venetianska lagunen och de närliggande vattenvägar är automatiska.

Venedig

- är inte billigt men en oförglömlig upplevelse, också från sjösidan! Bästa båtplatser är på San Giorgio mittemot San Marco och på Sancta di Elena (kan avtalas med baspersonalen före avfärd). Härifrån går frekvent vattenbussar (”Vaporetto”) till centrum.

Man kan också välja att lägga till vid den trevliga och moderna marinan vid Jesolo (på den andra sidan av lagunen), och tar sedan vattenbussen över till Venedig.

Venedigs inre kanaler såsom Canal Grande kan inte färdas på.

Öarna Burano och Torcello omkring Venedig är bedårande att gästa med båten, men det kan vara en utmaning att hitta passande förtöjningsplatser.

Vaporetti (vattenbussarna)

Kör i fasta rutter hela dagen och till ca. midnatt. Det kan betala sig att köpa ett klippkort, som gäller för x antal turer, eller för 24h, 48h, m.m.

Vattentaxis

Små snabba motorbåtar som man skall vara uppmärksam på när man färdas i kanalerna. Man ser också fina italienska herrar som kör sin egen motorbåt hem från arbetet (istället för bil).

Inköp

Det finns massor av spännande shoppingsmöjligheter i Jesolo, Venedig, Treviso och Padova.

 • Det finns bra traditionella butiker i Casier och Sottomarina.
 • Vid Porto Levante: handla i Rosolina eller Porto Viro (6-7 km). Vid Precenicco är det ca 1,5 km till en stormarknad.
 • Öppningstider: vanligtvis 8.30-12.30 och 16.00-19.00. Några är stängda om söndagen, andra på måndagen.
 • Öppen marknad ligger i Riva Vena, Chioggia (stängt söndagar).
 • Stor marknadsdag torsdag 8.00-13.00: Corso del Popolo i Chioggia.
 • Både Chioggias och Venedigs stora fiskmarknader värda ett besök.

Fråga på basen för säkerhets skull.

Restauranger

Det finns många möjligheter att njuta av det världsberömda italienska köket på några av de otaliga restauranger som finns i många olika nivåer, både pris- och kvalitetsmässigt.

Farlederna

Vattenståndet i lagunen är på flera ställen väldigt lågt, så man måste åka på farlederna markerade med de så kallade ”briccola”. Systemet är enkelt att följa och det finns också större och mindre ”vägkorsningar”, men man lär sig snabbt systemet. Du får också instruktioner med bilder vid ankomsten och systemet är tydligt beskrivet med foton i kanalkartboken. De venetianska vattenvägarna kan vara tämligen trafikerade, så vi rekommenderar området för folk med tidigare båterfarenhet.

Konstbiennalen i Venedig

5 timmars resa från basen i Casale sul Sile finns den internationella konstutställningen, startar i juni till slutet av november varje år i Giardini och Arsenale, men också på andra ställen kan man uppleva utställningen i staden. Utöver den ursprungliga paviljongen, som blev byggt 1895 och utbyggd och renoverad flera gånger under årens lopp, finns det 29 nationella paviljonger, som är resta av de deltagande länderna i parkområdet sedan 1907.

 

Alltid prisgaranti. Vi är medlem av det danska Resegarantifonden (bästa täckningen) – ring på tel. 08-124 100 87