Cookies

Caledonian Canal

View PDF

Caledonian Canal

Äventyr på kanalresan - Hyr kanalbåt på Caledonian Canal

Omgiven av hisnande vackra bergssluttningar förbinder Caledonian-kanalen höglandets viktigaste stad, Inverness, på östkusten med Fort William på västkusten. Urquart Castles ruiner tornar upp sig högt över Loch Ness – men kan det gömma sig ett monster i djupet? I Fort Augustus kan man lära sig mera om klanernas levnadsätt på Clansman Centre. Småöar ligger utspridda i sjön Loch Oich och Skotlands högsta berg Ben Nevis ligger direkt vid sjön Loch Lochy. Omgivet av keltiska mysterier, myter och legender kommer detta ändlöst vackra seglingsområde ge dig intrycket av att du befinner dig i ett förtrollat land.

Höjdpunkter för båtsemestern på Caledonia Canal

  • Fantastiskt bergslandskap och utsikter
  • Åk med West Highland-järnvägen (känd från Harry Potter)
  • Whisky-destillerierna i Banavie
  • Lär känna höglandskulturen i den pittoreska staden Fort Augustus - i The Clansman Centre
  • Imponerande Urquhart Castle
  • Fantastiska mountainbike-turer
  • Laxfiske, delfiner och håll utkik efter Loch Ness-odjuret "Nessy"
  • Inköp av kilt i Inverness
  • En utflykt till toppen av Ben Nevis – Storbritanniens högsta berg

Resan till Laggan

Det kan arrangeras transfer mellan flygplatsen och basen - det är också möjligt att ta tåget eller hyra en bil.

Avstånd till hamnen i Laggan:
Från Inverness: 73 Km - Taxi (upp til 7 personer) til Laggan 90 Euro one-way/Minibuss 8-16 personer 180 Euro.
Från Glasgow: 200 Km - Taxi (upp til 7 personer) til Laggan 210 Euro one-way/Minibuss 8-16 personer 380 Euro.
Från Edinburgh:170 Km - Taxi (upp til 7 personer) til Laggan 240 Euro one-way/Minibuss 8-16 personer 400 Euro.

Inspiration för seglats på Caledonian-kanalen i Skottland

Det skotska höglandet inbjuder till långa vandringsturer i den klara keltiska luften, där örnarna flyger högt uppe i skyn. Under vägen på segelturen serveras de godaste lokalrätterna såsom vildlax, vildfågel och kronhjort och ni får chansen att smaka på den lokala Haggisen (en slags köttfärssås), möjligtvis följt av en snaps med den fina Highland Malt Whisky.

Caledonian Canal sträcker sig 97 km tvärs över Skottland. Arbetet med kanalen påbörjades 1803 och genvägen från Atlanten till Nordsjön blev färdig 1822. Idén var att handelsfartyg skulle slippa att segla norr om Skottland genom farvattnen vid Orkney-öarna, vilket ansågs som en färdrisk. Bara 37 km av sträckan är gjord av människor och här hittar man slussarna eller annars så seglar man på sjöarna Lochy, Oich och Ness. Slussarna är mycket vackra och med djupt kristallklart vatten. Loch Ness har ett djup på 230 meter och sjön är 39 km lång. Men då kanalen stod färdig efter 19 års hårt arbete, var standardstorleken för handelsskepp över kanalens kapacitet på 45,7m x 10,7m, och Caledonain Canal blev därför aldrig någon stor handelssuccé. Idag besöks den vackra kanalen av mer än 500 000 människor varje år och den används mest till båtsemester och fritidsseglatser.

För Harry Potter fans följer den äventyrliga tågbanan West Highland Railway, en av jordens mest spektakulära tågrutter – den kör från Banavie till den lilla fiskebyn Mallaig på Skotlands vilda västkust.

Segla till Banavie och ta bergsbanan upp till Anoch Mor vid Skotlands högsta berg Ben Nevis, och belönas med en hisnande utsikt. På toppen ligger Snowgoose restaurangen, såväl som naturcentret Mountain Discovery Centre.

Kanalen rymmer flera spektakulära slussystem (28 slussar allt som allt) – den största är Neptunes Staricase vid Benavie, som lyfter båtarna 64 fot upp via 8 slussar – det tog 900 man över fyra år att bygga detta imponerande slussystem.

Kryssningsråd på båtsemestern

Calerdonia Kanalen är lätt att segla på – dock skall man vara uppmärksam på sjöarna om det blåser upp. Slussarna är bemannade och det är tvång att ha på sig flytväst i slussarna. Slussarna håller även middagsstängt samt är stängda vid vissa helgdagar.

Det finns alltid skyddade förtöjningsplatser i närheten – även på de långa sträckorna över sjöarna Loch Ness, Loch Oich och Loch Ochy med öppet vatten, och det finns också många förtöjningsplatser på själva kanalerna.

Sök efter tillgängliga båtar och priser

Loading...

Loading...

Loading...

Le Boat

Le Boat

Le Boat är den båtoperatör som har det största sortimentet av flodbåtar och avseglingsplatser i världen. Med mer än 40 baser fördelade i 8 europeiska länder och med mer än 40 års erfarenhet kan Le Boat tillsammans med Seatravel erbjuda den mest underbara semesterform. 
Läs mer

Loading...