Charmiga Skottland

I Skottland väntar dig naturupplevelser i överflöd, mysiga pubar och utmärkta golfbanor

Välkommen till Skottlands magiska högland där berg, sjöar och djupa dalar, omgivna av ljungklädda backar och gröna vidder, ger en sagolikt vacker miljö för din kanalbåtsemester.

Förtöj båten vid kajen till gamla bosättningar eller vid en mysig skotsk pub, där alla möts i en trevlig och varm atmosfär, och där en wee tår av den rena maltwhiskyn värmer själen. Längs kanalerna hittar du många cykel- och vandringsleder som är idealiska för att få lite lantlig motion under din båttur. Med Seatravel kan du åka på en kanalbåtsemester i två mycket olika områden i Skottland.

Kaledoniska kanalen

Kaledoniska kanalen löper tvärs genom norra Skottlands många sjöar, som den berömda Loch Ness, och förbinder Inverness på Skottlands östkust med Fort William på västkusten.

Du startar från båtbasen i Laggan i västra delen av Kaledoniska kanalen, varifrån du fritt kan röra dig in i de dramatiska och vilda högländerna. Högländerna är en unik plats i världen, fylld med bergstoppar, högt belägna slott, idylliska städer längs vattnet, mysiga pubar och melodiska säckpipor.

Falkirk

Här reser du i de traditionella narrowboats (smalbåtar) på vattenvägarna mellan de två skotska metropolerna Edinburgh och Glasgow.

Turnén börjar i Falkirk mittemellan de två städerna, och här kan du uppleva Falkirkhjulet, ett anmärkningsvärt roterande slussystem som förbinder kanalerna Forth & Clyde (mot Glasgow) och Union Canal (mot Edinburgh). Den senare erbjuder en slussfri resa, och båda kanalerna flyter genom fridfulla byar och längs vackra golfbanor.

 

Kanalbåtar i Skottland

Upplev två olika områden i Skottland

Vi erbjuder båtresor i två väldigt olika områden i Skottland.

Kanalbåt på Kaledoniska Kanalen

Kaledoniske Kanalen

Omgivet av vackra bergssidor, förbinder Kaledoniska kanalen höglandets huvudstad Inverness på östkusten, med Fort William på västkusten. Skottland är definitionen av keltiska mysterium, myter och legender och detta andlöst vackra båtområde ger dig känslan av att du befinner dig i ett förtrollat land.

Höjdpunkter på Kaledoniska Kanalen: 

 • Fantastiska landskap och vyer
 • En tågtur med West Highland-järnvägen – ett måste för alla Harry Potter-fans
 • Whiskydestillerierna omkring Banavie
 • Lär känna Highlandkulturen i den pittoreska staden Fort Augustus
 • Fantastiska mountainbikerutter
 • Det imponerande slottet Urquhart Castle
 • Laxfiske, delfiner och gå på jakt efter Loch Ness-odjuret Nessie
 • Köp en kilt i Inverness
 • En bergstur till toppen av Ben Nevis för en enastående utsikt
Karta över Kaledoniska Kanalen
Kanalbåt i Skottland

Falkirk

Vill du gärna uppleva både skotsk natur och storstäderna Glasgow och Edinburgh? Så är en kanalbåtsemester från Falkirk stället för dig! Här kan du njuta av de vackra vattenvägarna, som på sina ställen överblickar läckra golfbanor, då som du närmar dig metropolernas kulturupplevelser.

Höjdpunkter i Falkirk: 

 • Edinburgh Quay
 • Linlithgow Palace
 • Almond Aqueduct
 • Falkirk Wheel
 • Kelvingrove Art Gallery and Museum i Glasgow
Karta över Edinburgh

Praktisk information om båtresor i Skottland

Kaledoniska kanalen förbinder Nordatlanten med Nordsjön, den 100 km långa passagen sträcker sig från Loch Linnhe till Moray Firth. Området har bara korta sektioner mellan slussarna, och det finns sjökort ombord på båten så du kan hålla koll på slussar och annat längs vägen.

Markeringar

Farvattensmarkeringarna skall följas, se kartan:

När ni färdas upp för Kaledoniska kanalen (mot Inverness) skall de röda sjömärkena vara på den vänstra sidan av båten, och de gröna på högra sidan.

När ni reser ner (mot Fort William), är det omvänt, röda på högra och gröna på vänstra sidan. Håll er till farleden, där det på sjökortet är markera med -------- för att undgå att komma in på för lågt vatten.

Kartorna över färdområdet är tydligt markerat med lågvattnade områden (skuggade på kartan), och farvattnet är markerat med bojar till rekommenderade färdrutter, eller symboler för stenar och klippor, som man skall vara uppmärksam på.

Sjöar

Flytvästar bör användas på de större sjöarna, där det kan blåsa upp, och alltid om man använder jollen.

Slussar

Slussarna sköts av en slussmästare. Normalt öppna från 08.00 – 18.00 i högsäsongen. Ibland med en kortare lunchpaus. Slussavgifter är inkluderade i hyrpriset.

Förtöjning

Kanterna längs Kaledoniska kanalen består av sten och klippor, så här bör du endast förtöja vid deciderade bojar och bryggor. På de flesta ställena längs kanalen är förtöjning gratis, men vissa kostar en liten slant.

Speciellt för båtturer på Kaledoniska kanalen

När du ska till basen i Laggan skall du vara medveten om att vägarna i höglandet är mycket svåra att ta sig fram på. Vi rekommenderar därför starkt att du börjar köra i extremt god tid när du kör själv. Lägg till minste en timme till resplanen

Om du ändå blir försenad är det viktigt att du ringer basen så snart som möjligt så att personalen kan se till att du kan tillbringa natten på båten, och sedan rodna med incheckningen morgonen efter. Det är irriterande att komma fram till en låst båt utan nyckel.

Speciellt för båtturer från Falkirk

När du startar från Falkirk kan du välja mellan Forth-Clydekanalen, som leder dig mot Glasgow, och Union Canal, som leder dig mot Edinburgh.

Om du ska färdas på Union Canal, var medveten om att du måste boka i förväg, men det kan du ordna när du anländer till basen. Här får du också mer information om hur du gör det rent konkret.

Golfbanor

Skottland är golfens hemland, och om du gärna vill gå en runda på de vackra greenerna har vi samlat en överblick över golfbanor längs din rutt.

Kaledoniska kanalen

Längs sjöarna och kanalerna finns det inte många golfbanor, men i var sin ände vid de två städerna Fort William och Inverness finns det goda möjligheter för att svinga klubborna. I Fort William kan du besöka Fort William Golf Club, medan du i Inverness färdas precis förbi banorna vid Kings Golf Club.

Falkirk

Oavsett om du rör dig längs Forth & Clyde-kanalen mot Glasgow eller The Union Canal mot Edinburgh kan du köra helt fram till fairwayen vid antingen Ruchill Golf Course (Forth & Clyde-kanalen) eller Linlithgow Golf Club (The Union Canal).

Välj din destination nedan