Båtssemester på Caledonian Canal

Det skotska höglandet inbjuder till långa vandrarturer i den klara, keltiska luften. Under vägen på färdrutten kan man få lokala rätter så som vildlax, fågel och rådjur. Ni får också chansen för att smaka den lokala Haggis, eventuellt efterföljt av ett glas av den fina Highland Whisky.

Kaledoniska kanalen sträcker sig 97 km på tvärs av Skottland. Arbetet på kanalen som skulle skapa en genväg mellan Atlanten och Nordsjön startades i 1803 och stod färdig i 1822. Endast 37 av de 97 km av kanalen är skapat av människor – resten är sjöar. Ett av motiven bakom kanalen var att undgå att handelsskepp skulle resa nord om Skottland, där farvattnen var "förrädiska".

Kanalen blev dock aldrig den succéhistoria, för när kanalen äntligen stod färdig efter 19 års hårt arbete, var standardstorleken för handelsskepp över kanalens kapacitet på 45,7 meter gånger 10,7 meter. I dag besöks den vackra kanalen av mer än 500 000 människor per år och främst av fritidsbåtar och till flodbåtsfärder.

 

 

Kaledoniska kanalen är lätt att färdas på. Dock ska man vara lite extra uppmärksam om det blåser upp medan man åker på sjöarna. Det är alltid ett beskyddat tilläggningsställe i närheten, även på de långa, öppna sträckorna över sjöarna Loch Ness, Loch Oich och Loch Lochy.

Banavie

Banavie ligger endast 15 minuter från Fort William. Besök Ben Nevis-destilleriet för smakprover och inköp av Whisky. Ett flott sätt att uppleva området är via The Jacobite Stream Train. Packa en picknickkorg och kör på en av de vackraste järnvägstågturerna i världen. Tåget kör på förmiddagen och vänder tillbaka till Fort Williams om eftermiddagen (med stopp under vägen). Tilläggning: Lägg till vid pontonen – här finns det bland annat toaletter, duschar och möjlighet för att tanka vatten.
Läs mer

Great Glen Water Park

I Great Glen Water Park är det många aktiviteter för barnfamiljer. Här hittar ni bland annat en swimmingpool och en lekplats till barnen. I parken erbjuds det guidadeturer i de omkringliggande kullarna. Varje år, vanligtvis den första lördagen i juli hålls Glengarry Highland Games i Invergarry Shinty Field. Här dansas traditionella danser och det spelas säckpipamusik och det är lite olika bodar att besöka och aktiviteter för barn.
Läs mer

Loch Oich

Loch Oich ligger mellan Loch Ness och Lochy Lochy. Sjön har ett rikt och varierat djurliv och varje höst vandrar laxen från Atlanten via sjöarna Loch Ness för att lägga ägg. I området hittar du bra vandringsstigar. Bland annat längs det gamla spåret från Spean Bridge till Fort Augustus. Den gamla landsbyn Invergarry ligger i närheten. Här ligger en liten pub, där lokala musiker möts och underhåller på helgerna.
Läs mer

Urquhart Castle

Här hittar du bra caféer och restauranger, konsthantverksbutiker och andra mindre verksamheter. Det finns hela 2 besökscentrum i Drumnadrochit som båda är dedikerade till den stora frågan om det finns ett Loch Ness odjur. Urquhart Castle är en av de största borgarna i Skottland. Njut av den fantastiska utsikten från det 5 våningar höga tornet i den nordliga delen av komplexet. Tilläggning: Lägg till vid Urquhart Bay Harbour. Här kan man få vatten och ström men observera att man ska betala hamnpengar. Det är 20 minuters gång till byn.
Läs mer

Inverness

Inverness är en historisk stad som är lätt att gå på upptäcktsfärd i. Njut av den fantastiska utsikten från borgen och flodbrädden och gå en tur i den gamla bydelen eller det nyare Eastgate-komplexet. Om du vill uppleva traditionell, skotsk musik och dans, är det nästan alltid på stadens gator. I den gamla stadsdelen hittar du Victoria Market som är en övertäckt arkad med några av stadens mest upptagna butiker och finurliga specialbutiker. Du hittar dessutom flera nationella kedjebutiker i Eastgate Center. Tilläggning: Lägg till vid pontonerna vid golfbanan. Det är gratis men det är heller inte några faciliteter som man kan låna. Får man behov för att vatten eller landström, får man fortsätta under bron till Caley Cruiser’s bas, där man kan få lov att lägga till.
Läs mer

Laggan (Le Boat)

Le Boat bas - En förtrollande historia och dramatisk natur väntar dig när du kommer till det skotska högländet. De gröna kullarna påminner om keltiska legender och myter.
Läs mer
Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87