Basen i Kisköre

Vackert placerat i Hortobágy nationalpark, som sätter ribban för en naturupplevelse utöver det vanliga, hittar du basen i Kisköre.

Det finns inga större städer i området, men å andra sidan många små charmiga byar. Dessutom finns det en överflöd av flotta naturscenerier och ett spännande djurliv.

I slutet av maj och början av juni kan du uppleva ett av de mest fascinerande naturfenomen som finns i Europa. När miljontals cirkadiska dagsländor skapar stora moln över floden, parar sig och sedan dör, på några timmar. Händelsen kallas också "The bloom of the Tisza".

Här kan du också uppleva Pusztaen, den stora grässtäpp som finns runt sjön Tisza och de östra delarna av Ungern. I området finns flockar av bufflar, oxar och vilda hästar som alla lever tillsammans. Djuren vaktas av de ungerska cowboys, "csikos", i sina traditionella dräkter.

På en veckas båtuthyrning från Kisköre, kan du nå förbi Tisza sjön till Tiszalök och tillbaka till basen i Kisköre.

Basen i Tokaj

Områdets andra bas, basen i Tokaj, ligger i norra Ungern, nära den slovakiska gränsen. Tokaj-regionen är UNESCO-skyddad, och har gjort sig bemärkt över hela världen för sina goda viner. Dessutom är området godis är för historienörden.

Ombord på båten kommer du att passera genom områden av vingårdar som ligger vid foten av Zemplén-bergen och gamla skogstäckta vulkaner. Vinstockarna härifrån har gjort regionen känt för din vinframställning. Är man en barnfamilj på resa är Zemplén äventyrspark med bobslädar och linbana ett måste.

Helt unikt är att du kan bada direkt i floden vid det övre Tisza. Alla Nicols båtar i området är utrustade med en badstege så man enkelt kan komma upp och ned i vattnet för en snabb simtur.

På en veckas båtuthyrning med start i Tokaj, kan du nå Sátoraljaújhely och Dombrád innan du återvänder till basen i Tokaj. I Sárospatak kan du se Rákócki-slottet från renässansen.

Bilder från området - Bodrog & Tisza

Bilder från området - Bodrog & Tisza
Läs mer

Tokaj

Tokaj är en mycket berömd vinregion i nordöstra Ungern och sydöstra Slovakien. Det är en så viktig kulturinstitution för området att den finns med på UNESCO:s världsarvslista. Det är särskilt vita viner som produceras i området och de anses vara bland de bästa i hela världen. Men den uppfattningen är verkligen inte ny. Den franske kungen Ludvig XIV kallade Tokaj-viner för "Vin för kungar och kungen av vin". När du åker på en kanalbåtsemester i Ungern är det verkligen värt att ta rutten förbi den centrala staden i området som bär samma namn. Här hittar du både museer och vinkällare, som vittnar om den stolta traditionen av vinodling i området.  
Läs mer

Pustan

Ungern är känt för sin gulasch, men visste du att det ursprungligen kommer från ryttarna som bodde på den ungerska grässlätten som de kallar Pustan? Om du väljer en båtsemester i Ungern, kommer du nästan oundvikligen färdas genom en del av denna enorma stäpp. Idag odlas det på stora delar av slätten, men du kan fortfarande uppleva de så kallade csikós, ungerska cowboys, när de rider runt och kontrollerar stora flockar av hästar. Den stora platta slätten är en otrolig syn och här står tiden nästan stilla, så att du kan njuta av din kanalbåtsemester till fullo. Slätten är en del av UNESCO:s världsarvslista, så den är helt klart värt ett besök.  
Läs mer

Hortobágy Nationalpark

Hortobágy nationalpark är en av de bästa platserna att uppleva, och lära sig mer om, den stora gräsbevuxna pustans historia och natur. Här är slätten välbevarad och inte odlad. På så sätt kan den traditionella livsstilen bevaras för ryttarfolket, som ursprungligen kom från Asien. Grundvattennivån är mycket hög i nationalparken, vilket gör det möjligt att pumpa vatten med de karakteristiska ungerska dragbrunnarna. Därför kan du se stora trädformade T:n med vipparmar utspridda över slätten. Ett annat speciellt kännetecken är den niovälda bron, som bland annat används för att driva boskap över floden. Nationalparken är också hem för många fåglar. Bland annat kan du uppleva tranorna som ger sig i kast med sina vilda danser.  
Läs mer

Sárospatak

Som en av Ungerns mest historiska städer utöver huvudstaden Budapest, är det upplagt att förtöja kanalbåten nära Sárospatak så att du kan utforska den vackra staden nära gränsen till Slovakien. En av de viktigaste sakerna att se i Sárospatak är stadens slott från 1500-talet. Denna imponerande byggnad finns med på UNESCO:s världsarvslista för sin betydelse under den ungerska frihetskampen mot Habsburg-styret i början av 1700-talet. Slottet ligger med en fantastisk utsikt över både staden och Bodrog-floden, som sakta flyter genom stadens centrum. Här bör du ta en promenad i de trevliga gränderna i staden, där du kan ta en närmare titt på stadens vackra basilika.  
Läs mer

Zemplén-bergen

När du driver på din kanalbåt längs Bodrog-flodens vatten, kan du följa Zemplén-bergen i nordväst, en mindre bergskedja i gränslandet nära Slovakien. De vackra grönklädda topparna når nästan 900 meter över havet och här kan du förtöja din båt och gå en underbar tur i de fantastiska landskapen. Om du gillar adrenalin och mer vågade aktiviteter bör du besöka Zemplén Adventure Park vid staden Sátoraljaújhely. Här kan du bland annat ge dig ut på en flott zipline-tur över det gröna landskapet, eller så kan du ta en tur i en så kallad alpin berg- och dalbana, som påminner om en tur nerför en bobbana.  
Läs mer

Tokaj (Nicols)

Nicols base - Tokaj
Läs mer

Kisköre (Nicols)

Nicols base - Kisköre
Läs mer
Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87