Kanalbåtssemester i Nederländerna

Sök efter din båt

 

Hyr kanalbåt och få en riktig holländsk upplevelse

Gläd dig att köra genom färgrika tulpanodlingar i det holländska landskapet, där de traditionella väderkvarnarna reser sig över hustaken.

I Nederländerna finns en stor tradition av att leva livet på vattnet. Färdas i din egen härliga kanalbåt och få en sann holländsk upplevelse! En båtsemester är det bästa sättet att uppleva detta vackra land och bli vän med den vänliga befolkningen. Förundras över de traditionella väderkvarnarna som kröner din båtrutt, cykla i de omgivande områdena och ankra i de pittoreska småbåtshamnarna med moderna faciliteter, eller strax utanför torget.

På en kanalsemester i Nederländerna kan du färdas i din egen takt, förbi fält med färgglada tulpaner, pittoreska byar och större kosmopolitiska städer. Det är också platsen att uppleva mästerverk från de stora holländska konstnärerna till de berömda holländska ostarna. Här finns aktiviteter för alla åldrar, och bad och fiske i de glittrande sjöarna är också möjligt.

Regionen Friesland-Amsterdam är full av historia och kulturarv, särskilt Amsterdam och Utrecht. Besök Anne Franks hus i Amsterdam, det kungliga palatset och De Dam-torget. I historiska Utrecht, skall du inte missa ett besök till Stadskasteel Oudaen – ett gammalt slott förvandlat till ett bryggeri.

Vattensporter: Sjöområdet är känt över hela Europa som en destination för vattensportsemestrar. Båtturer är inte bara en rekreation i Friesland, det är en livsstil. Kolla in vattensporter i Sneek och Grow, där du kan hyra kajak, vattenskoter och segeljollar.

Cykling: Nederländerna är känt för att inte ha några kullar, vilket gör landet perfekt för cykelturer. Hyr cyklar för att ha ombord, och cykla förbi tulpanfält och rustika restaurerade vattenkvarnar, eller stanna i en by för att njuta av ostron eller ångkokta musslor och se världen passera förbi.

Fiske: Sportfiskesemestrar i området är faktiskt mycket populär. I de flesta vatten kan du fånga gös, karp, gädda, braxen, mört och abborre. Nätverket av kanaler, floder och sjöar utgör en vacker bakgrund, så varför inte ge det ett försök att själv fånga kvällens måltid?

De sömniga fiskebyarna i norra Friesland ger en härlig twist till den kosmopolitiska Utrecht och Amsterdams fantastiska husgavlar från 1400- och 1500-talet. Lägg båten till kaj direkt vid torget i de pittoreska städerna eller vid ett trevligt matställe med utsikt över vardagslivet längs kanalen.

På båtturen genom de gröna landskapen längs vattenvägarna, som har inspirerat så många kända flamländska målare, ses prydligt välhållna gårdar med halmtak, fiskebodar med lustiga andreden på gavlarna och traditionella segelbåtar från en tid då vattnet var den vanligaste transportvägen.

Många gamla traditioner är bevarade, och ombyggda pråmar med blomlådor, trädgårdsbänkar och tvätt för tork är fortfarande en livsstil och boendeform för en stor del av befolkningen.

 

Kanalbåtar i Nederländerna

Utforska alla båtområderna i Nederländerna

I Nederländerna finns det två spännande båtområden. Läs mer om dessa nedan.

Kanalbåt i Friesland

Friesland

Denna region i norra Holland är känd för sina natursköna kanaler, floder och massor av oförstörda sjöar. Området har en lång båttradition, och på sommaren finns goda förutsättningar för vattensportaktiviteter och intressanta festivaler att besöka. En kanalbåtsemester i Friesland ger dig ett spännande utbud av rutter, med möjlighet att stanna i områdets pittoreska hamnar och mindre städer, där du kan fördjupa dig i den holländska charmen och glömma allt som har med stress at göra. Stanna för en lunch i en av de traditionella fiskebyarna och njut av ett glas lokalt öl, kanske med färska musslor. Ta dig tid för lite sightseeing i den vackra staden Lemmer. En tur i en hyrd kajak i natursköna Grou är också en stor upplevelse. Sjöfåglar svävar över dig och bidrar till den vackra naturen.

Höjdpunkter i Friesland: 

 • Holländska pannkakor på pannkakshuset De Friese Doorloper, Hindeloopen
 • Ett tätt nätverk av sjöar och kanaler i pittoreska landskap
 • Giethoorn - Hollands lilla Venedig
 • Bra förutsättningar för cykelturer
 • Frisiska städer och glittrande sjöar
 • Vattensport vid Stavoren – Frieslands äldsta stad
 • Historiska Bolsward
Karta över Friesland
Kanal nära Amsterdam

Amsterdam-området

På en kanalbåtsemester i området söder om Amsterdam får du oändliga tulpanfält, intressanta städer, många badmöjligheter och många kulturella sevärdheter. Upplev en traditionell ostmarknad, byggnader i den unika holländska byggnadsstilen, och kanalstaden Amsterdam med sina många cyklar. Städerna Edam och Alkmaar har en lång historia med ost. Vinkeveense Plassen är ett viktigt rekreationsområde med många vattensportsaktiviteter som simning, dykning och segelsport. Upplev modern konst på Jan van der Cruise eller Cobra Museum of modern Art i Amstelveen. Upptäck de största och mest traditionella städerna i Holland: Utrecht, Haag eller Rotterdam, eller typiska holländska byar som Delft. Missa inte blommande fält och trädgårdar i närheten av Lisse och Leiden. För att komma till Amsterdam med båt rekommenderar vi att ni förtöjer i Weesp. Därifrån går den närliggande lokalbanan ofta direkt till Amsterdams centrum på 10 minuter. Om du har bra båterfarenhet ligger Six Haven Marina mittemot Amsterdams centralstation.

Höjdpunkter i Amsterdam-området: 

 • Vårens färgglada tulpanfält
 • Goudaost och holländska pannkakor
 • Ett tätt nätverk av sjöar och kanaler i pittoreska landskap
 • Amsterdams kosmopolitiska livsstil och många konstgallerier
 • Blomsterparken Keukenhof, Lisse
 • Den stora slussen i Muiden
 • Bra förutsättningar för cykelturer
 • Blauw Museum i Delft
Karta över Amsterdam

Praktiska tips för båtresor i Nederländerna

Nederländernas vattenvägar är lätta att navigera, och alla slussar och broar är bemannade. De två båtområdena, Friesland och Amsterdam-området, är därför mycket bra val, även för nybörjare..

Broar

I de platta landskapen i Nederländerna finns det inte ett stort behov av slussar. Däremot hittar du många klaffbroar och vindbryggor. Brovakten kommer ofta, särskilt i städerna, att vänta med att få fler båtar genom samtidigt, eftersom all annan marktrafik går i stå varje gång en semesterbåt skall passera. Ha lite småpengar redo, eftersom brovakten måste ha en mindre avgift för att låta dig passera. Ofta räcker vakten dig en lång stav med en liten påse för att lägga de överenskomna mynten i. Ibland finns det en stor holländsk träsko där man lägger betalningen. Bra namn att veta i de nederländska kartböckerna:

 • Brug och Bruggen = De nederländska orden för broar. Alla större broar har ett nummer och ett namn.
 • Kunstwerk = Konstruktion/bro
 • Naam = (Brons) namn
 • Trefwoord = Platsen där bryggan ligger på en karta
 • Bijzonderheden = Särskild information. T.ex. information om huruvida bron betjänas av brovakt, är automatisk eller självbetjänt, med vilka intervaller bron öppnas, etc.

Slussar

Slussarna i Nederländerna är, liksom broarna, mycket väl underhållna. Ha småpengar redo, eftersom slussmästaren skall ha en liten avgift för att låta dig passera. Ofta räcker slussmästaren ut en lång stav med en liten påse för att lägga de överenskomna mynten i. Ibland finns det en stor holländsk träsko där man lägger betalningen. Slussarna är ofta stängda för lunch och för en kort kaffepaus om eftermiddagen.

Marinor

I småbåtshamnar kan du bli uppkrävd på ett mindre belopp för övernattning. Storleken på beloppet räknas ut efter båtlängden och antal personer ombord. Under högsäsong är marinorna ofta fulla, så kom inte för sent om du vill övernatta i en småbåtshamn.

 • I Amsterdam ligger marinan mycket centralt, men är ändå lugn. Med lite försiktighet går det att köra sin båt genom stadens kanaler. Detta är ett utmärkt sätt att uppleva stadens sevärdheter.
 • I Gouda ligger marinan mitt i gamla stan.
 • I Utrecht kan du lägga till direkt på kajsidan eller mittemot katedralen. Du kan få en plan över stadens kanaler och alla broar, vid inkörningsslussen, där du också betalar en liten avgift.

Betalning med kreditkort

På baserna accepteras följande kreditkort för betalning och spärrning av båt- och bränsledepositionen: Visa och MasterCard.

Observera att även om du kan betala med kreditkort på de flesta restauranger, hotell, butiker och livsmedelskedjor, är det ofta inte möjligt i de mindre stormarknaderna och livsmedelsbutikerna.

Amsterdam

Detta avsnitt är speciellt för våra gäster som reser från basen i Vinkeveen och skulle vilja åka till Amsterdam.

 • Erfarna båtresande kan lägga till på den privata Marina Six Haven (enda alternativet). Marinan ligger mittemot Amsterdams centralstation, på andra sidan av Rijnkanalen. Härifrån går en gratis färja med regelbundna avgångar direkt till centrum.
 • Vi rekommenderar dock generellt att inte färdas på Rijn på grund av tung kommersiell trafik. Om möjligt är det bäst att lägga till staden Weesp (nära Muiden), och därifrån ta lokalbanan in till Amsterdam. Den går ungefär var 10:e minut.
Alltid prisgaranti – ring på tel. 08-124 100 87