Kanalbåtssemester i Holland

Sök efter din båt

 

Hyr kanalbåt och få en riktig holländsk upplevelse

Livet på vattnet är en tradition i Holland och en flodbåtsemester är det bästa sättet att uppleva detta vackra land och träffa dess vänliga befolkning. Beundra de traditionella väderkvarnarna som finns utmed din färdrutt, ta en cykeltur och lägg till i en fin ny småbåtshamn med moderna faciliteter – eller direkt vid stadens torg. 

På er kanalsemester kan ni färdas i ert eget tempo och fara förbi ängar med färgsprakande tulpanfält, mysiga byar, större kosmopolitiska städer. Men det är också platsen för att uppleva allt från de stora holländska konstnärernas mästerverk till de berömda holländska ostarna. Här fins aktiviteter för alla åldrar, bad och fiske i glittrande sjöar är självklart också möjligt.

Friesland-Amsterdam-regionen är full med historia och kulturarv, speciellt Amsterdam och Urecht. Besök Anne Franks hus i Amsterdam, det kungliga palatset och Dom Square. I det historiska Utrecht får du inte missa en tur till Stadskasteel Oudaen, ett muromgärdat hus omvandlat till ett bryggeri.

Vanttensport: Sjödistriktet är känd för sina vattensportsaktiviteter.

 

Friesland

Segla kanalbåt i vackra Friesland i Holland - Båtuthyrning för alla. Upplev fascinerande Frisland på kanalbåtssemester - hyr kanalbåt med Seatravel.

Höjdpunkter i Friesland: 

 • Ett nätverk av sjöar och kanaler i pittoreska landskap
 • Utmärkta faciliteter för fritidsresande och cyklister
 • Amsterdams kosmopolitiska livsstil
 • Det Kungliga Slottet i Amsterdam
 • Keramik i Makkum
 • Millers hus i Woudsend
 • Den stora slussen i Muiden
 • Vårens färgstrålande tulpanfält och den berömda Blomsterparken Keukenhof vid Lisse
 • Giethoorn – Hollands "Lilla Venedig"

Om båtsemester i Holland - Praktiska tips

Navigering i Holland är enkelt och destinationen passar därför nybörjare.

Holländare är en behaglig och hygglig befolkning, som älskar livet längs och på vattnet. För många är boendet en husbåt på vattnet och vallarna längs kanalerna används ofta till vandring och som cykelstigar för söndagsutflykten.

Tio gömda hemligheter i Friesland-Amsterdam:

Amsterdams kungliga palats; Klockmuseet i Utrecht; Makkums Keramik; Elburgs St. Nicolaaskerk Kirken; Mjölnarens hus i Woudsend; Earnewalds cykelstigar; Amsterdams Grand Canal, Utrechts sommarfestival; Butiker i Stavoren; Strand Horst resort.

Broar

I Hollands platta landskap finns det inte behov för så många slussar, däremot många pittoreska klaff- och dragbroar. Brovakten kommer, speciellt i städerna, att vänta in båtar, för att få så många igenom samtidigt, då all övrig landtrafik stannar varje gång en semesterbåt skall igenom.

 • "Brug" och "Bruggen" är de holländska ord för broar. Alla större broar har ett nummer och ett namn. Se specialfälten på de holländska kartorna, där överskrifterna heter:
 • "Kunstwerk" = Konstruktion / bro
 • "Naam" = Brons namn
 • "Trefwoord" = Ortnamn, var bron finns på kartan
 • "Bijzonderheden" = Speciell information, t.ex. betjänas av brovakt, automatisk, självbetjäning, öppnas varje halv eller hel timme, m.m.

Slussar

Slussarna är, liksom broarna, mycket väl underhållna. På några ställen kommer ni att bli ombedda att betala en lite avgift för att passera igenom.

Marinor

I marinorna i städerna kan man också bli debiterad ett mindre belopp för övernattning.

 • I Amsterdam ligger marinan mycket centralt, men ändå lugnt. Man kan köra med sin båt genom stadens kanaler med lite försiktighet, och det är det bästa sättet att uppleva stadens attraktioner. Det är gratis att resa igenom Amsterdam, men man betalar för att lägga till i marinorna. Läs med i avsnittet om Amsterdam.
 • I Gouda ligger marinan mitt i gamla stan.
 • I Utrecht kan man lägga till direkt vid kajkanten eller ovanför katedralen. Det delas ut en plan över stadens kanaler och de många broar vid infartsslussen, där man också betalar en mindre avgift.

Avgifter

Man betalar en avgift på €1-3 för att passera broar och slussar. Beloppet står skrivet på brohuset. Ofta sträcker brovakten ut en lång pinne med en lite påse i änden för att lägga betalningen i. Ibland händer det en stor holländsk träsko, vari man lägger betalningen.

Önskar man att övernatta i en marina vid städerna kostar den ca. €10-15 per övernattning. Man betalar efter båtlängd och antal personer ombord. Hamnarna är underhögsäsongen mycket belagda, så kom inte för sent.

Djupgång

Endast de mörkblåa sjöarna och kanalerna på kortet är farbara av motorbåtar med hänsyn till djupgång. De ljusblå områdena är till för kajaker och småbåtar utan motor. På kanalkartorna i Holland är vattendjupet markerat i decimeter och inte i meter. Oftast angivet som t.ex. D21 = vattendjup 2,1 m.

Inköp

Stormarknader och butiker i alla större städer har ofta öppet till 20.00 och på lördagar till kl. 16-17. Oftast stängt om söndagen i Holland. Fråga för säkerhets skull på basen vid ankomst.

I flera städer finns det veckovis en lokal marknad med livlig handel av de skönaste blommorna, ostar och delikatesser.

Stormarknad i Harderwijk (10 min i bil), Ermelo, Nijkerk och Markedsdag i Harderwijk lördag förmiddag.

Amsterdam

Detta avsnitt är speciellt för våra gäster som reser från basen i Vinkeveen/Loosdrecht och gärna vill till Amsterdam.

 • För erfarna båtresenärer kan man lägga till i den privata marinan "Six Haven" (enda möjligheten). Marinan ligger snett mittemot Amsterdam centralstation på den andra sidan av Rijnkanalen, som en är en färdrutt för stora fartyg. Här ligger båten fredligt och lugn, och det går gratis pendlarfärja härifrån, direkt till centrum.
 • Men vi rekommenderar att inte färdas på Rijnkanalen p.g.a. tung kommersiell trafik med många skepp. Det är generellt en bättre idé att lägga till i staden Weesp (nära Muiden), och härifrån ta lokaltrafik in till Amsterdam. Det går tåg ca. var 10:e minut.
Alltid prisgaranti. Vi är medlem av det danska Resegarantifonden (bästa täckningen) – ring på tel. 08-124 100 87