Båtsemester på Lot-floden

Floden Lot slingrar sig mellan breda dalar och vingårdar, smala bergskedjor, under branta kalkstensklippor och förbi forsande strömmar. Man glömmer sent de många borgar och Medeltidsstäder som St. Cirq Lapopie, Laroque eller bedårande Vers, där man kan simma i det klara vattnet.

Längs flodbrädden är det möjligt att se både utter, kungsfiskare och hägrar. Ett glas av det kraftfulla Cahors-vinet kan avnjutas på ett solbelyst café, tillsammans med gåslever och tryfflar.
Sedan 2007 är det möjligt att utvidga resan så långt mot öst som till Larnagol. Landsbyn var en gång centrum för uppfödning av silkesmaskar och stoltserar med en av de mest pittoreska sträckorna av floden. Landsbyn och slottet Cenevieres är definitivt värt en cykeltur.

 

 

Resmöjligheter och restriktioner

  • Det är möjligt att resa från 2 baser på Lot-Floden - Douelle och Bouzies. Klicka på utgångshamnen under kartan på denna sida för att se deras placeringar längs floden.
  • På Lot-floden är slussarna obemannade och de manuella slussarna betjänas ganska lätt av de resande själva.
  • Vi rekommenderar detta område till gäster som har tidigare erfarenhet av flodresor, då det kan vara ganska strömt ibland.

Cenevieres sur Larganol

Cenevieres sur Larganol är den plats som ligger mest öst på Lot-floden som är segelbar med flodbåt. Byn är en mindre landsby med en kyrka och det imponerande Chateuau de Cenevieres som kan ses från vattenkanten. Lägg till vid PK 206,5 på höger sida. Här kan du tanka vatten.
Läs mer

Saint Cirq Lapopie

Landsbyn Saint Cirq Lapopie är en av de vackraste platserna i Lot-dalen, ett absolut must-see. Byn har smala gator och är ett hem för lokala konstnärer som säljer allt från billiga bilder, läderhantverk till juveler. Byn har också många caféer och restauranger härifrån kan man betrakta bylivet före turen går vidare. Besök Rignault, museet för modernkonst. I byn hittar du också flera butiker där man kan köpa specialiteter med hem. Lägg till vid PK 194,5 på vänster sida – en vacker tilläggningsplats under valnötsträd och i närheten av campingplatsen. Här kan du också tanka vatten.
Läs mer

Bouzies

Besök Bouzies för grottorna och museet ”Pech-Merle” som ligger 6 km från byn. Här ligger det 7 grottor med mer än 200.000 år gamla målningar av mammutar, hästar och människor. Lägg till vid PK 189,5 på vänster sida, där det finns åtkomst till vatten.
Läs mer

Cahors

Cahors är känt för sin marknad onsdag och lördag förmiddag, de tunga rödvinerna, cafeer, verksamheter, tryffelcentret, katedralen St. Etienne och bron från det 14 århundradet, Valentré-bron. Medeltiden har lämnat en rad bemärkningsvärda byggnader. Mest bemärkningsvärd är Maison Hanry IV. Chateau de Roi var tidigare ett påvepalats, men nu är det, det äldsta, fungerande fängelset i Frankrike. Byns vinmuseum kan göra dig klokare på traditionell vinproduktion och museet med fokus på andra världskriget berättar historien om motståndsfolketskamp. Det finns en offentlig swimmingpool vid PK 162,5. Det finns flera möjligheter att lägga till vid Cahors. Man kan lägga till vid PK 162 på höger sida eller vid PK 162,5 vid swimmingpoolen på vänster sida. Man kan också förtöja vid PK 160,5 på bägge sidor av floden precis ovanför Valentré-bron.
Läs mer

Douelle

Douelle är en gammal handelsby. Besök ruinerna av slottet från det 13 århundradet och fästningsverken i Cessac. Besök också kyrkan, där lokala familjer bad för handelsskepparnas säkerhet under seglats på Lot-floden. I kyrkan finns det en 14 meter långt freskomålning kallad Chamizo. Det är marknad söndag förmiddag. Man kan cykla längs den gamla nedlagda järnvägsbron över floden och in i byn. Man kan besöka olika vingårdar och källare. I supermarket Proxi i centrum kan man köpa fiskekort. Lägg till vid PK 145 på vänster sida ovanför CBL/Le Boat basen. Här kan man tanka dryckesvatten.
Läs mer

Caillac

Caillac en liten mysig by i gå/cykelavstånd. Njut av en aperitif på den lokala baren – här är det en vänlig och hjärtlig atmosfär. Caillac är en plats där du inte nödvändigtvis spenderar så lång tid, men det är ett bra stopp för att hitta små verksamheter och en bagare. Lägg till vid PK 142,5 – en liten ponton på höger sida ca. 1,2 km efter bron.
Läs mer

Douelle (Le Boat)

Le Boat Base - Douelle och floder runt om i staden är höljd i historia. Lot floden används för handel med vin och livsmedel från Cahors sedan medeltiden.
Läs mer

Cahors (Locaboat)

Locaboat Base - floder runt om i staden är fylld med historia. Lot-floden används för handel med vin och livsmedel från Cahors sedan medeltiden.
Läs mer

Cahors (Nicols)

Nicols base - I den vackra Lot-dalen hittar du Nicols bas i Cahors. Ett flott reseområde för dem som har tidigare erfarenhet.
Läs mer

Kanalkartbok över Lot-floden

Kanalkort

Kanalkartbok nr 5:
Lot-floden

Lot är med sina 491 km Frankrikes sjunde längsta flod. Det är en bergsflod, och flodbältet är smalt och der finns bara få mindre bifloder, Vattennivån i området är mycket varierande beroende på säsong vilket man ska vara uppmärksam på. 1926 blev floden faktiskt stängd för resor men 1989 blev den återetablerad bit för bit och nu är den öppen för resor i det angivna området. Prioritet: På några platser är floden smal och det finns några regler som ska hållas i förhållande till lustbåtar och professionella båtar om man reser med eller motströms med mera, men det blir förklarat på basen. Framför varje damm finns det signaler och bojar som tillkännager färdgränserna. Var uppmärksam på att hålla dessa då strömmarna kan vara riktigt starka. Vid byn Nicols kan man få båten flyttad från Lot-floden till Baîse-floden men man ska ha professionell lots ombord för att utföra denna manöver. I boken hittar du turistinformation på engelska, tyska och franska. Boken innehåller många nyttiga upplysningar för resor i området, t.ex. slussarnas öppettider, signaler, fartbegränsningar, nyttiga adresser och telefonnummer till turistkontor, marknadsdagar, museer med mera. Boken är rikt illustrerad med foton. Boken finns ombord på båten men väldigt många beställer den på förhand som förberedelse inför båtsemestern och för att ha som till minne av båtsemestern.

Kom ihåg att beställa kanalkartbok tillsammans med din resa!

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87