Semester i Bourgogne Franché-Comte

Från täta skogar, klippor och bergslandskap till böljande gräsängar, vingårdar och fridfulla landskap – Bourgognes nätverk av lugna floder och kanaler är en njutning att färdas på och ett paradis för alla som gillar den mer avslappnade livsstilen, gott vin, gourmetmat och fina landskap. Den givmilda naturen med frodiga fruktträdgårdar och betande Charolais-nötkreatur tillsammans med gamla handelsbyar, där vackra hustak av glaserat tegel, avspeglar regionens rika kulturarv.

 

Fontenoy-le-Château

Fontenoy-le-Château är en mindre by där tiden till synes stått stilla. Här finns ett museum för broderi, som tidigare varit en viktig industri i området. Den kullerstensbelagda byn är också känd som författarnas by då den har varit boplats för många kända författare och diktare, som man också finner vittnesbörd på runt om i byn. Det är en mindre marknad i landsbyn tisdag förmiddag. Den bästa platsen för en drink är den populära baren L’Arlequin, som ligger mitt i byn cirka 5 minuters gång från basen. Här är det en riktigt lokal atmosfär och öppet varje dag. Alternativt kan man besöka Arpero för en aperitif och/eller snacks. Baren ligger i ett stort trähus omgivet av en stor park med lekmöjligheter för barn. Det rekommenderas att man beställer bord om man vill äta där. La Scie Goguette är också värt ett besök. Restaurangen ligger 3 km från hamnen och det är smart att ringa i förväg och boka bord. Om man önskar transport kan ägaren i några tillfällen hämta och ta dig tillbaka gratis. Ägaren säger också att man kan få mat utkört om man förtöjer vid sluss 36,37,38, 39 eller 40. I byn finns det ingen riktig supermarket, bara en större köpmansverksamhet, där man kan köpa basala nödvändigheter. Verksamheten ligger mitt i byn ca. 5 minuters gång från basen.
Läs mer

Corre

Corre är en bra plats att lägga till på för vattenpåfyllning, innan man startar turen på Canal des Vosges. Bara 6 km härifrån hittar man glasblåseriet vid Passavant-la-Rochére. En mindre marknad torsdag förmiddag med lokala grönsaker och frukt. Marinan i Corre har sin egen bar/restaurang med utsikt över hamnen. Ett bra kök med typiska regionala rätter. Dagligvaror kan köpas i den lilla Ecomarche precis vid kyrkan. Det finns också en bagare, slaktare och en kiosk som säljer fiskekort. Man kan lägga till på två ställen: vid kajen inne i byn (nära slussen) eller i den nya marinan Fluvial Loisirs. Det kostar ett mindre belopp att lägga till på båda ställena för övernattning. Man kan tanka på med vatten på båda platserna, om man önskar el ska man hämta jetoner för att aktivera elen.
Läs mer

Port-sur-Saône

Port-sur-Saône är en upptagen, men liten by som tidigare har agerat som det regionala centrumet för flodbåtsfrakt och handel av lantbruksvaror. Bli inte frestad av att segla på kanalen, som går förbi slussen ´; den här delen av floden är absolut inte seglingsbar! Löpande under sommaren är det events vid hamnen, som tillexempel folkfestivaler, motorsport och mässor. Det bästa är att njuta av en drink från soldäck, där man kan kika på alla aktiviteterna och folklivet. Ca. 10 minuters gång från hamnen ligger en god och billig pizzeria på Avenue François Mitterand, lite ovanför kyrkan – ”La Piz”. Supermarketen Petit Casino hittar du på huvudgatan, få minuters gång från kajen. Lägg till i marinan Franche-Comté Nautic eller vid kajen i byn. Man kan tanka vatten och få landström på båda platserna.
Läs mer

Rupt-sur-Saône

Rupt-sur-Saône är en charmerande landsby full av historia. Byn var en gång en del av en kedja av militärposter, som beskyddade Saône-dalen från invaderingar under Medeltiden. Byn domineras av kyrkan och det befästa slottet. Slottet är öppet för besökare om eftermiddagarna på helgen. Lägg till vid flodbrädden. Man kan tanka vatten vid slussen efter bron.
Läs mer

Gray

Med en befolkning på mer än 10.000 är Gray den största staden på Petit Saône-floden. Staden blev raserad av bränder hela två gånger på Medeltiden och senare återuppbyggd som ett stort handels-och industricentrum på 1700-talet. Under 1900-talet upplevde staden dock sin absoluta storhetstid, som ledande stad för handelstrafiken på Saône-floden. Idag har staden övergått till lätt industri och turism. Gray har många välbevarade byggnader, anmärkningsvärda kyrkor och ett befäst slott som nu är museum och galleri, samt en fantastisk renoverad teater i klassik, italiensk stil. Här är det lokal marknad nära basen varje lördag morgon, samt en större marknad på onsdagar. Stadens friluftsbad (med rutschkana) är öppet mellan juli och september. Många badar också i floden vid La Plage lite uppströms från basen. Besök Museum Baron St. Martin som har en större konstutställning av målningar av berömda konstnärer från 1700 – 1900 talet. Natural Science museet utställer huvudsakligen arkeologiska skatter från Saône-dalen och dess närområden.
Läs mer

Auxonne

Auxonne är en handelsby som fortfarande har en militärskola där en viss Napoleon Bonparte utbildades, före han blev general och kejsare. Besök Napoleon Bonparte-museet, som ligger i den gamla befästa kasern längs Peniche-kajen. Njut av områdets specialiteter och fyllda pannkakor (Crepes) i Creperie les Blés D’Or i byns centrum. I byn finns det ett stort urval av butiker – särskilt på de gamla gatorna omkring kyrkan. Lägg till vid pontonen på andra sidan bron eller vid den gamla peniche-kajen precis nedanför bron. Båda platserna är gratis.
Läs mer

St. Jean de Losne

St. Jean de Losne ligger i korset mellan kanalen och Saône-floden och byn har blivit det viktigaste centrumet för flodbåtsaktiviteter i Frankrike. Här finns det en modern marina med vatten och ström och en rad av verksamheter belägna nära hamnen. Det finns också ett tvätteri i närheten. Besök St. Jean Baptistkyrkan som är en av de mest särpräglade i Bourgogne. Byn har också fler museer och gallerier, där lokala konstnärer ställer ut sina verk. Marknaden i byn hålls på lördag förmiddagar. Besök Le musée de la Batellerie, la Galerie du Cerf – ett intressant museum dedikerat till flodens historia och traditionerna för flodseglats genom tiderna och folket som arbetar där. Njut av en drink på terrassen till Auberge de la Marine, där du har fin utsikt över Saône-floden. Platsen är känd för den vänliga och bra atmosfären. Det ligger en supermarket ca. 500 meter från basen. Man kan lägga till vid basen eller byns kaj på bägge sidor av floden.
Läs mer

Verdun sur le Doubs

Verdun sur Le Doubs innehåller en supermarket och ett par butiker. Byn är också ett fint stopp för bad och toalett faciliteter. Kom inte för sent på dagen, då det är begränsade platser. Besök byns museum för spannmål och bröd. Försök inte att navigera in mellan öarna som delar de två floderna. Den sista båten som försökte det sjönk. Lägg till i lustbåtshamnen (le Port du Confluence).
Läs mer

Chagny

Chagny ruvar på ett saltlager från 1700-talet och ett gammalt apotek från 1800-talet. Här är det marknadsdag två förmiddagar i veckan och det finns ett offentligt friluftsbad, som är öppet från maj till september. Om du inte är för Michelin-restauranger kan du njuta av en god måltid i Le Grenier á sel, 24 rue Marc Boillet. Restaurangen är lätt att hitta på sidogatan till huvudgatan på väg mot byns lilla plats- ta eventuellt cykeln dit. Stilen på platsen är rustik och charmerande med en klassisk medelhavsatmosfär. Muren utgörs av stora stenar, som går upp till et välvt loft och stora kandelabrar ger rummet en speciell atmosfär. Det är generellt många goda restauranger i Chagny. Tilläggningsplatserna ligger i närheten av byn och lustbåtshamnarna har alla faciliteter.
Läs mer

Chalon sur Saône

Tilläggningsplatsen i Chalon sur Saône ligger rätt nära stadens centrum och det ligger ett enormt shoppingcenter precis vid sidan av det. Besök den botaniska trädgården och rosträdgården. Varje år i slutet av juli hålls det en konstfestival med underhållning på gatorna. Supermarketen Carrefour ligger precis på andra sidan gatan vid lustbåtshamnen. I L’Assiette Moulfrite, 30 quai St Cosme, som ligger i gångavstånd, är det en varm och vänlig atmosfär och ställets specialitet är musslor och grodlår (något man måste prova, när man är i Frankrike). Ni bör lägga till i lustbåtshamnen vid kajen Quay des Messageries eller Quay Gambetta. Uthyrningsbåtar är inte välkomna i roddklubben, och man får heller inte nyttja de kajanläggningar som används till kommersiella fartyg.
Läs mer

Tournus

Tournus är en by full av historia och genom åren har det varit ett viktigt religiöst centrum. Besök Klostret St. Philibert – ett mästerverk i romansk arkitektur med en fasad som ger byggnaden ett intryck av en borg. Spatsera i byns centrum med de måleriska små gatorna omkring kyrkan. Museet Greuze bjuder in till att upptäcka fransk konst från 1800-talet och man kan också hitta några sällsynta arkeologiska samlingar och åtskilliga skulpturer från 1500-talet och upp till moderna tider. Det är gratis att lägga till vid Tournus, där det också finns tillgång till vatten och el. De bästa tilläggningsplatserna hittar du vid pontonen precis nedanför bron, där det finns plats för cirka 10 båtar. Det är det enda säkra tilläggningsplatsen i perioder med högvatten, medan de fasta förtöjningsplatserna ovanför bron kan bli översvämmade.
Läs mer

Cuisery

Cuisery är en ut av fyra berömda ”bokbyar” i Frankrike. Här finns det riktigt många bokhandlare och första söndagen i månaden är det bokmässa. Notre Dame kyrkan byggd 1504 och slottsruinerna är ett besök värda. Det är marknadsdag tisdag förmiddag. Lägg till vid campingplatsen ”Chez Eric ”.
Läs mer

Branges

Branges är en av Le Boats utgångshamnar i området. I själva byn händer det inte så mycket men det finns en liten butik cirka 500 meter från basen, där man kan köpa de mest grundläggande nödvändigheterna.  Utöver det finns det även ett par bagare i byn. Njut av en drink i Le Chapon Bressan, som ligger mitt i den lilla landsbyn. Det finns också en restaurang men vi rekommenderar inte att ni äter där – men det är ett okej ställe för en drink. Om ni vill äta på restaurang er sista kväll rekommenderar vi att ni tar bilen till Louhans!
Läs mer

Louhans

Louhans är en charmerande by full av karaktär och ideal till den första eller sista natten om man söker efter en bra restaurang. Byn är känd för sin arkad med 157 bågar, dess kullerstensbelagda huvudgata och dess marknad som är berömd i hela regionen. Arkaden ger skydd åt otaliga företag och på den stora marknaden som hålls varje måndag förmiddag, handlas det hästar och andra lantbruksdjur, mat och andra lokala produkter och kläder. Regionen är speciellt känt för den berömda Bresse-kyckling, som har en ”Apellation Controlle” – märkning och produceras under sträng kontroll. Hamnkontoret med en flytandeponton hittar ni precis före järnvägsbron på högra sidan uppströms. Tilläggningen är gratis och det finns åtkomst till vatten och el. Fortsätter man under järnvägsbron hittar man en annan fast ponton i närheten av supermarknaden SPAR. Här är det också gratis att förtöja och man kan även få vatten och el.
Läs mer

Dôle

Hamnen i Dôle ligger i en mycket målerisk del av den gamla byn, precis nedanför den fantastiska katedralen och mindre än 100 meter från det gamla by kvarteret. Den här delen av Dôle utgörs av smala kullerstensgator, många gamla hus och några spännande butiker. Det är gratis att ligga här den första natten och alla faciliteter finns. Besök huset där Louis Pasteur föddes, de många kyrkorna och klostren, konstmuseet och den övertäckta marknaden. På sommaren är det många olika festivaler, konserter och andra aktiviteter. Det är marknad flera dagar i veckan och det finns en offentlig swimmingpool i den moderna delen av byn och Isis Aquapark med alla former för roliga aktiviteter på vattnet. Golfbanan ligger vid Parsey ca. 5 km från Dôle. Byn är givetvis känd som Pasteurs födelseby. Du hittar tillexempel Pasteur museet på 43 rue Louis Pasteur som fint illustrerar den bemärkningsvärda mångsidiga liv – hans uppväxt, familjeliv och vetenskapliga bedrifter. Här finns en samling av hans personliga saker, hans böcker och även några av de kulturer som han dyrkade och som ledde till hans upptäckter. Supermarketen ligger ca. 2.5 km från hamnen men det finns slaktare, bagare och köpmän i närheten. Lägg till i lustbåtshamnen som administreras av Nicols.
Läs mer

Besancon

Lustbåtshamnen ligger i centrum av den vackra, gamla byn. Njut av byns stora parker, breda boulevarder och Battant-kvarteret, som är den ursprungliga byn grundlagd av vinodlarna. Här hittar du mycket vacker arkitektur inklusive 1700-tals fasader med slingrande järnbalkonger. Citadellet byggdes av en stor militärarkitekt – Vauban – och bjuder på fantastisk utsikt över byn och floden Doubs. Besök St. Madeleine-kyrkan och citadellet, som är födelseplats för Victor Hugo. Här finns det många museer. Klockor framställda i Besancon är värdesatta antikvaror över hela världen. Marknadsdagarna infaller tisdag, fredag och lördag förmiddag. Besök museet för konst och arkeologi, 1 place del la Revolution, med verk från Matisse, Picasso, Rubens, Bellini och Goya. Öppet onsdag-söndag. Njut av en aperitif i Clemenceau,70 avenue Georges, som man kan komma till på cykel eller till fots - trevlig och avslappnad atmosfär och öppet alla dagar i veckan med undantag av söndag. På restaurang Lucullus, 46 rue Battant, serveras det specialiteter från Franche-Comté, samt specialiteten salade de comté au vin jaune – den lokala osten gjord med gult vin från Jurabergen. Det finns många olika verksamheter i centrum. Det närmaste supermarknaden ligger i cykelavstånd från lustbåtshamnen. Lägg till vid St. Paul.
Läs mer

Fontenoy-le-Chateau (Le Boat)

Le Boat hamn - Välkommen till Fontenoy le Château - en trevlig liten köping stad, där floden Coney rinner genom - en stad med massor av charm.
Läs mer

St Jean De Losne (Le Boat)

Le Boat hamnen - St Jean De Losne är en trevlig liten stad, som ligger som ett knutpunkt mellan flera spännande vattendrag.
Läs mer

Branges (Le Boat)

Le Boat hamn - Hamnen är vackert belägen på kanten av floden Seille, och härifrån kan du segla till områdets vackra landsbygden som består av gröna ängar och färgglada fält till den vackra staden Louhans.
Läs mer

Dole (Nicols)

Nicols hamn i Dole - Dole, den antika huvudstaden i Comté regionen, är välkänd som inkörsporten till den formidabla Jura-regionen och som födelseplats för den franska biologen Pasteur. 
Läs mer

Port-sur-Saone (Nicols)

Nicols hamn i Port-sur-Saône - Från basen i Port sur Saône kan man antingen segla i de fridfulla vattnen mot den historiska staden Gray, förbi små mysiga franska landsbyar som var isär avslöjar en smula av flodens spännande historia. 
Läs mer

Scey-sur-Saone (Locaboat)

Locaboat hamn - hamn med goda möjligheter för restaurang besök och kulturupplevelser.
Läs mer

Saint-Leger-sur-Dheune (Locaboat)

Locaboat hamn - hamnen ligger längs Canal du Centre i den vackra staden Saint-Léger-sur-Dheune.
Läs mer

Kanalkartbok över Bourgogne: Franche-Comté

Kanalkort

Kanalkartbok nr 3:
Saone-floden, Seille-floden, Canal entre Champagne et Bourgogne, Canal des Vosges, Doubs-floden, Canal de Bourgogne, Canal de Rhone au Rhin och Canal de Centre.

Kanalkartbok nr 9:
Canal du Rhone au Rhin

Kom ihåg att boka karta över Bourgogne: Franche-Comté tillsammans med din resa!

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87