Aigues-Mortes är värt ett besök på din resa till Frankrike

Ursprungligen staden byggdes på kusten, men Rhône floddelta har förändrats under åren och nu är staden i inlandet, men inte långt från Medelhavet. Namnet Aigues-Morte betyder "döda vatten" och hänvisar till det faktum att det var omgiven av de delvis stagnerande salt kärr. Andra städer som spolas med färskvatten, som kallas "Aigues-Vives" (levande vatten). Staden grundades av romarna omkring 100 f Kr. och senare runt 1240 var den franska Louis IX intresserade av att utveckla staden i en port vid Medelhavet. Staden byggdes ut och renoverades och befästes med flera torn och utförselhamn för korsfararna från 1248. Senare staden omges stadsmuren och vallgravar. Det finns nu en mer modern stad utanför murarna och gamla stan är mycket välbevarat och spännande att uppleva. Idag är staden en stor turistattraktion.

Det finns inga andra platser som Aigues-Mortes. Bakom stadens fyra ganska imponerande medeltida murarna är en livlig liten stad med många butiker, barer och restauranger och med en charm som gör en dag här en upplevelse. Ett besök i Constance Tower är ett måste. Här förändras konstutställningar och en permanent utställning om staden och tornet historia. Det finns en spektakulär utsikt från toppen av tornet. Ta sedan en promenad på vallarna - detta är en rolig upplevelse eftersom du kan se salt bergen utanför staden och även titta in i de gamla gatorna i staden och in i människors trädgårdar. Det är en unik plats för bilder av hela staden. Vallarna är välbevarade och i varje vakttorn är en liten utställning om höjdpunkterna i stadens historia. Och kyrkan i St Louis Square med en intressant gypsy utställning. I de smala gatorna i stadsmuren, finns det mer än 100 konstgallerier och nästan lika många antikaffärer - men förvänta turist priser. Butikerna i Grand Rue Jean Jaurès är den mest turistiska, men de är öppna till sent och är kul att bläddra i. Samma gator hittar du också delikatess med hemlagad choklad och nougat med nötter och frukt.

Det finns marknader på onsdag och söndag morgon i Avenue Frederic Mistral.

Kanalbåt på floder i Frankrike när Camargue är en vacker upplevelse

Eftersom det finns så många turister till Aigues-Mortes, lönar det sig att göra en liten ansträngning att hitta en bra café eller restaurang. Tricket här är att gå utanför det viktigaste torget och många restauranger där. Utforska de små sidogatorna, där du hittar alla typer av intressanta och udda barer, kaféer och restauranger. En möjlighet Café de Bouzigues (7 rue Pasteur) med den vackra innergården eller L'Atelier de Nicolas (28 Rue Alsace Lorraine), Boem (253 Avenue du Pont de Provence) med sin fusion köket och trevlig uteservering. Hotel-restaurant Villa Mazarin La Table (35 Blvd Gambetta) har en påkostad inredning och en utsökt fransk mat. För en drink prova Hotel St-Louis (23 rue de la Republique) - med en funky inredning och en stor bar vid hotellets pool.


En annan kan lämna anbud Restaurant La Camargue, 19 Rue de la Republique, erbjuder zigenarmusik och ibland flamencoshower i byggnaden från 18th century (det påstås att det är den äldsta restaurangen i stan). En stor öppen spis dominerar rummet och uteplats i skuggan av vinblad. Platsen är kanske lite turistiska, och serverar den bästa gastronomi, men det är en bra stämning. Förutom olika grillrätter, olika lokala specialiteter som "Gardianne den taureau" (langtidssimret kruka med marinerade tjur, oliver och grönsaker) eller "rouille de poulpes" (bläckfisk i stark vitlökssås).

Upplev flamingos på båtsemester i Camargue

Den omgivande område i den södra delen av Aigues-Morte är den röda Etang (saltvatten lagunen) och de är röda på grund av den höga koncentrationen av salt. Förutom detta kan man se bergen i salt som har producerats här i århundraden och som är känd i hela Frankrike för sin goda smak (leta efter "La Fleur du Sel" i snabbköp). Om du är intresserad, därför kan du hoppa på den lilla turisttåget och ta en tur in i salt marsh. Du får en fantastisk utsikt över den imponerande stadsmuren från fjärran, den röda saltlaguner och salt bergen. Om du har tur kan du också se flockar av flamingos - och här är mycket mer intressant djurliv. Resan tar 90 minuter och besökte också litet museum för salt produktion i gamla tider.

Kommer du till Aigues-Mortes runt nationaldagen d. 14/07 är möjligheten att uppleva den traditionella fyrverkerier. Det börjar på. 23:00 nära de södra vallar. Faktiskt börjar Bastille firandet dagen innan här med fackeltåg från Place St Louise kl. 21:00.

Läs mer om kanalbåt i Camargue här.