Belgiens långa historia inom ölproduktion är fylld av stolta traditioner, och belgisk öl är känt och älskat över hela världen. Ta chansen och deltag i en ölfestival och smaka på några av de otaliga, spännande specialölerna som produceras på de belgiska bryggerierna.

Hitta din favoritfestival

Som du nog kan gissa är urvalet av ölfestivaler i Belgien stort, och de förekommer året runt. Då de flesta av festivalerna ligger i byar som inte är åtkomliga med kanalbåt, rekommenderar vi att ni kombinerar resan med ett par dagars uppehåll i antingen starten eller i slutet av semestern. Annars är det också möjligt att färdas till Gent som har en ölfestival i slutet på sommaren, precis som Oostende som också ligger nära en av de möjliga båtrutterna.

Nedan ser du de 10 bästa ölfestivalerna i Flandern som är den nordliga delen av Belgien.

 1. Bruges Beer Festival (Brügge, februari)
  En helg med mer än 80 olika bryggerier som hålls i Brügges charmerande och otroligt välbevarade medeltida centrum.

 2. Leuven Innovation Beer Festival (Leuven, april)
  Festivalens nyckelord är kreativitet och originalitet. Här möts innovativa specialbryggerier från hela världen och du kan smaka på experimenterande öl och lära dig om ingredienserna och tekniken.

 3. The Night of the Great Thirst (Payottenland, nära  Bryssel, april)
  En festival dedikerad till de unika ölsorterna ”Lambic” och ”Geuze” som endast bryggs i den här regionen. Ölen är spontant jäst och därför är inte jäst tillsatt i bryggningsprocessen.

 4. Zythos Beer Festival (Leuven, april)
  Detta är den största ölsmakningsfestivalen av sitt slag i Europa med både ölvandring, workshops, föredrag samt besök på Leuvens två bryggerier. Under helgen kan du stöta på mer än 100 belgiska bryggerier och smaka 500 olika slags öl.

 5. Beer Passion Weekend (Antwerpen, juni)
  Med omkring 40 bryggerier och fler än 200 olika öler representerade är det här en upplagd möjlighet för att smaka en lång rad av belgisk öl samtidigt som du njuter av Antwerpens historiska charm och livemusik i bakgrunden.

 6. Ghent Beer Festival (Gent, augusti)
  En festival för både vanliga ölintresserade och passionerade ölentusiaster som hålls i en frodig trädgård med gångavstånd från Gents charmerande centrum, som ofta omtalas som Europas bäst bevarade hemlighet.

 7. North Sea Beer Festival (Oostende, augusti)
  Med food trucks, live-musik och DJ:s är festivalen den mest sällskapliga längs Belgiens kustlinje. Festivalen är känd för sin trevliga atmosfär som skapas av besökande ölälskare och semestergäster.

 8. Belgian Beer Weekend (Bryssel, september)
  Festivalen hålls på Bryssels historiska torg, Grand Place som är med på UNESCO:s världsarvslista. Festivalen börjar med en hyllning av skyddshelgonet Saint-Arnould. Upplev också paraden med historiska bryggeri- och-ölvagnar genom Bryssels centrala gator.

 9. Modeste Beer Festival (Antwerpen, september/oktober)
  Det här är en av det nyare ölfestivalerna. Festivalen är bara för små bryggerier, där de flesta är familjeägda och producerar specialöl. Det gör festivalen bland annat populär bland ölkännare.

 10. Christmas Beer Festival (Essen, Antwerpen-regionen, december)
  En festival dedikerad till jul- och-vinteröl med omkring 170 olika sorter. Urvalet inkluderar både experimentell öl och specialutgåvor kombinerat med världsklassiker. Festivalen är väldigt populär och har endast plats till ett begränsat antal, så biljetterna ska bokas flera månader i förväg om du önska deltaga.


Planera din kanalbåtssemester i Belgien

Har du blivit inspirerad kan du planera din kanalbåtssemester i Belgien här.