Kroatien och Det Dalmatiska öhavet bjuder på mer än tusen olika öar, som var och en har sin egen charm. Det kan därför vara svårt att peka ut de allra bästa, men ännu svårare att hinna med dem allihopa på en enkel segelssemester. Vi ger därför våra rekommendationer på de 10 bästa av Kroatiens öar enligt oss, som bestämt är värda ett besök på din nästa segelsemester till det här underbara området.

Korčula

Korčula är både en ö och en befästningsstad med byggnader och gator placerade i ett fiskbensmönster. Det är känt för Moreška, det är en dans med svärd som visas vid speciella anledningar. Ön sägs också vara födelseplats för Marco Polo.

Hvar

En världskänd ö med en ringmur, orange tak, lavendelmarker, fantastiska vinområden, ojämna berg, perfekt klimat, vackra stränder och bukter, unik gastronomi och ett UNESCO Världsarv.

Paklinskiöarna

En ögrupp på omkring 20 öar som primärt är obebodda. Ögruppen ligger mittemot Hvar stad med många vackra stränder och bukter samt en frodig vegetation. Den ligger perfekt för seglare och för de som söker något mer avsides.

Brač

Här hittar du några av de vackraste stränderna i världen. Upplev stranden Zlatni Rat, som ändrar form utefter hur vinden blåser. Ön är en måste-se-destination med sitt rika djurliv, växter, grottor och även öken. Från den här ön kommer också stenarna som använts till att bygga Ungerns parlamentsbyggnad, Riksdagshuset i Berlin och Vita Huset i Washington.

Vis

Ligg på stranden eller simma i det kristallklara havsvattnet i Stiniva-bukten som ligger mellan två höga klippor. Den mer än 200 år gamla Kung George den Tredjes fästning, även känd som Fortica, en storslagen turistattraktion som du inte får missa. Besök den blåa grottan på den närliggande ön Biševo, som reflekterar solens strålar på ett sätt som ger havet ett bländande blått ljus. 

Mljet

Miljet är både den grönaste dalmatiska ön och en nationalpark med två saltvattensöar och en fantastisk natur. Det finns smakfulla olivlunder och vinområden. Se till att besöka den traditionella fiskebyn Polače, innan du seglar vidare.

Cres

Cres bjuder på dolda bukter och alla typer av stränder, både sandstränder, klippstränder och småstensstränder. Några är markerade med miljömärket Blå Flagg som arbetar för en hållbar miljö på stränder och lustbåtshamnar i hela världen. Gå på upptäcktsfärd vid stadens murar och dess renässanskyrkor och palats. Prova den kroatiska medelhavsmaten med lokalproducerad olivolja av hög kvalitet.

Lošinj

Den här ön bjuder på sundhetsturism baserat på traditioner som är flera hundra år gamla. Det finns många museer på ön, var av Museum of Apoxyomenos (antika grekiska atlet-statyer) helt säkert är värt att nämna. Du kan också besöka ett vattenland i Čikat eller en historisk undervattenspark.

Dugi Otok

Dugi Otok är den längsta kroatiska ön och är hemplats till Telašćica nationalpark, som är ett av de mest populära turistmålen för seglare. Ön har fantastiska landskap och är en perfekt plats för en lugn semester. Missa inte möjligheten att besöka Sakarun-stranden som är den mest populära sandstranden i Zadar-regionen.

Šolta

Njut av den orörda naturen, lokalt rödvin, fridfulla stränder och rena blåa hav. De många sport- och seglingsmöjligheterna gör denna ön till en fantastisk semesterdestination.