Seglingresa i Split

Traditionellt blir staden Split associerad med Diocletianus romerska palats i 305 f.Kr., men staden var faktiskt grundades av grekerna cirka 400 år före vår tideräkning. Den historiska centrum av Split är uppbyggd omkring resterna av Diocletianus palats från romartiden. Du behöver bara vandra runt i staden för att erkänna detta, men du kan också besöka de utgrävda resterna av slottet källaren. Palatset har välbevarade gator och är berikad med några gotiska byggnader och andra byggnader från renässansen, och dessa passar perfekt där. Palatset har fyra imponerande portar, och det är förmodligen den bäst bevarade romerska palats alls.

Diocletianus palats (UNESCO’s världsarv): Slottet byggdes som en massiv struktur lite som en romersk militärfort. De ligger intill vattnet med den södra sidan och väggarna 170-200m långa och 15-20m höga och inringade ett område med 38.000m2. Palatset stod färdig 305 e.Kr. och kejsar Diocletianus abdikerade frivilligt, som den första romerska kejsaren.

Andra sevärdheter som är värda ett besök på segelsemester i Split:

St. Duje's Katedral - byggdes ursprungligen omkring 305 f.Kr. som ett mausoleum för den romerska kejsaren Diocletan (det är den äldsta katedralen i världen). Katedralen är en vacker blandning av ett romerskt tempel och en katolsk kyrka, och den har också en vacker klockstapel, som erbjuder en fantastisk panoramautsikt över Split och de omgivande öarna.

Peristil Square (Peristylium) - det största torget i Diocletianus palats med välbevarad romersk arkitektur.

Jupiters tempel - ett gammalt romerskt tempel, som omvandlas till St. Johanneskyrkan.

2 originale egyptiska sfinxer - en ligger på Peristil Square och andra framför Jupiter Temple / St. John kyrka. De fördes från Egypten av den romerska kejsaren Diocletianus.

Riva är stadens strandpromenad. Sedan 2007 hade Riva ett nytt modernt utseende.

Varoš - är en av de äldsta delarna av staden. Tidigare levde främst fiskare och bönder. Här är charmiga gator och vackra små huse.

Galerija Meštrović - ett galleri med verk av Ivan Meštrović - en berömd kroatisk skulptör.

Det Archaeologiske Museum - den äldsta museum i Kroatien. Det är 20 minuters promenad från den gamla stad.

Getski vrtal är Dominisova gatan minsta park i Split ligger innanför Diocletianus palats (det enda grönområde inom stadens murar).

Staden Split är definitivt värt ett besök - och inte bara för den historiska intresserade. I kan segla i en segelbåt eller ta en av de turist färjor som går från flera platser inklusive Trogir.

Läs mer om Split och området här.