Segelsemester i Thailand

Hyr segelbåt eller katamaran i Thailand och upplev detta tropiska paradis från vattnet

En segelsemester vid Phuket sker i en vacker och exotisk del av världen, med hisnande landskap och avkopplande segling. Avskilda vikar, omgivna av majestätiska kalkstensklippor och orörda vita sandstränder så långt ögat kan se och lite utanför kusten finns en mängd levande korallrev som är som en dröm att snorkla vid.

Det är möjligt att segla båten själv, eller få en skeppare med lokalkännedom ombord. Flygförbindelser till Phuket är billiga och baserna ligger några kilometer från flygplatsen.

Segling vid Phuket

Vattnet utanför Phukets östkust skyddas av Andamansjön, vilket garanterar en formidabel och säker segling året runt. På grund av monsunerna finns det våt- och torrperioder som påverkar vädret och vindriktningen. På Thailands västkust börjar den nordöstra monsunen i november och den leder lätt till måttliga vindar på mellan 5-10 m/s, svalare temperaturer och torrare förhållanden. I maj börjar sydväst-monsunen: sydvästliga vindar kommer gradvis öka till mer än 10 m/s när regnperioden når sin topp (september/oktober). Under de återstående månaderna av regnperioden regnar det bara några timmar på eftermiddagen.

Dagstemperaturen ligger runt 32°C från juli till februari och 16°C på natten. Från mars till juni är det varmare. Tidvattenskillnaden kan vara mer än 2,5 meter, vilket skapar starka tidvattenströmmar i smalare kanaler. Navigation är ofta enkel och kan göras med blotta ögat men det är viktigt att hålla ett vakande öga på sjökortet och GPS på grund av alla korallrev. En segelsemester i Phuket passar seglare med grundläggande färdigheter i kustsjöfart.

Höjdpunkter

Marinparker fungerar som naturreservat för att skydda tropiska fåglar och överflödet av marint liv, och att få upptäcka dessa farvatten är en resa in i ett oförstört paradis. Det är också en viktig del av en segelsemester att kunna njuta av den lokala kulturen och maten, och att kasta sig in i de blå vågorna och snorkla eller dyka. Om du är intresserad av ett livligt nattliv, så finns det också goda möjligheter för detta i Phuket.

Koh Chang

Koh Chang

Med så många primitiva tropiköar att välja mellan är segling vid Koh Chang-ögruppen et steg tillbaka i tiden. Trots Koh Changs storlek och närhet till huvudstaden, förblir öarna outvecklade och orörda, med många hemliga nöjen som väntar besökande seglare. På en segelsemester vid Koh Chang kommer du att vara bland de första seglare att utforska denna orörda och förtrollande seglingsområde, och dessa fantastiska stränder, kristallklara vatten, utomordentliga mat och vänliga befolkning. Koh Chang är den näststörsta ön i Thailand, och den fösta av de 52 öar i Koh Chang nationalpark. Ön är beläget på Thailands östkust och bjuder på hisnande och variabla landskap, inklusive regnskogar, vackra stränder, berg, vattenfall, korallrev, samt ett överflöd av maritimt liv. Bebyggelserna Hat Sai Khao, Hat Kai Mook och Hat Ta Nam attraherar den största delen av de landbaserade turisterna, och lämnar resten av Koh Chand och de återstående öarna fridfulla och orörda, ett paradis som är klar till att bli utforskat av lyckosamma seglare. Seglingsmöjligheter Detta fantastiska seglingsområde omfattar den spektakulära Koh Chang Nationalpark, klart vatten omringar det fantastiska ölandskapet med bergiga toppar och höga klippor, med frodig grön tropiskt vegetation och otroliga vattenfall. På en segelsemester vid Koh Chang kan du beundra den betagande kustlinjen från däcket av din segelbåt. Vädret är soligt och torrt, och temperaturerna från november till april ligger på mellan 21 och 24°C, och de nordostliga vindarna är svaga till friska (2,5-10 m/s). Höjdpunkter Stor naturlig skönhet Elefant-safari Uberörd natur Avskilda paradisstränder Läcker thailändsk mat Vackra Mu Ko Chang National Park
Läs mer

Phuket

Phuket

Hyr segelbåt eller katamaran vid Phuket En segelsemester vid Phuket sker i en vacker och exotisk del av världen med hisnande landskap och avkopplande segling. Avskilda vikar, omgivna av majestätiska kalkstensklippor och orörda vita sandstränder så långt ögat kan se och lite utanför kusten finns en mängd levande korallrev som är som en dröm att snorkla vid.Det är möjligt att segla båten själv eller få en skeppare med lokalkännedom ombord. Flygförbindelser till Phuket är billiga och baserna ligger några kilometer från flygplatsen. Segling vid Phuket Vattnet utanför Phukets östkust skyddas av Andamansjön, vilket garanterar en formidabel och säker segling året runt. Baserat på monsunerna finns det våt- och torrperioder som påverkar vädret och vindriktningen. På Thailands västkust börjar den nordöstra monsunen i november och leder lätt till måttliga vindar mellan 10-20 knop, och svalare temperaturer och torrare förhållanden. I maj börjar sydväst-monsunen: sydvästliga vindar kommer att gradvis öka till mer än 20 knop när regnperioden når sin topp (september/oktober). Under de återstående månaderna av regnperioden regnar det bara några timmar på eftermiddagen. Dagstemperaturen ligger runt 32°C från juli till februari och 16°C på natten. Från mars till juni är det varmare. Tidvattenskillnaden kan vara mer än 8 fot, vilket skapar starka tidvattenströmmar i smalare kanaler. Navigation är ofta enkel och kan göras med blotta ögat. men det är viktigt att hålla ett vakande öga på sjökortet och GPS på grund av alla korallrev. En segelsemester i Phuket passar seglare med grundläggande färdigheter i kustsjöfart. Höjdpunkter Marinparker fungerar som naturreservat för att skydda tropiska fåglar och överflödet av marint liv och att få upptäcka dessa farvatten är en resa in i ett oförstört paradis. Det är också en viktig del av en segelsemester att kunna njuta av den lokala kulturen och maten, och att kasta sig in i de blå vågorna och snorkla eller dyka. Om du är intresserad av ett livligt nattliv, så finns det också goda möjligheter för detta i Phuket.
Läs mer

Sunsail 44i Premier - 4 cab - Sunsail

Sunsail 44i Premier - 4 cab - Sunsail

Läs mer

Sunsail 41 Premier - 3 cab - Sunsail

Sunsail 41 Premier - 3 cab - Sunsail

Läs mer

Sunsail 44i Premier - 3 cab - Sunsail

Sunsail 44i Premier - 3 cab - Sunsail

Läs mer

Segling i Thailand – Praktiska Tips

Vaccinationer

Se 1177.se.

Pass/visum

Pass skall vara giltigt 6 månader efter avresa från området. Inget visumkrav vid besök under 30 dagar, kolla dock Thailands ambassad.

Bagage

Vi rekommenderar att bagage under flygresan låses med hänglås. Tullmyndigheterna är mycket uppmärksamma på smuggelvaror. Andra personer kan, till och med efter check-in av bagage, smuggla in narkotika i väskan. Myndigheterna kommer av säkerhetsorsak ofta att försegla bagaget vid avresa från området.

Check-in

Det blir mörkt kl. 18.30. Avsegling är därför inte möjligt efter kl. 17.00, så man skall ligga för ankar senast kl. 17.30.

Begränsningar

Man får inte segla utanför de nationella thailändska farvattnen utan tidigare gjort överenskommelse med basen. Bara vissa båtar är avsatta till detta. Bl.a. till envägsseglingar. Man måste i sådant fall deklarera vid tullen, både ut och in, samt betala en avgift för utfärdande av officiella papper.

Cruising tax

Man betalar en avgift per person/natt för segling i Phang Nga Bay, som är nationalpark i Thailand. Normalt tillbringas 3-4 dagar här. I Malaysia betalas en avgift för att segla till de thailändska öarna.

Proviant

Man ligger ofta på svag i dessa farvatten. Inköpsmöjligheterna är mycket begränsade och därför kan det vara en bra idé att alltid ha proviant för flera dagar.

Dedikerade restauranger eller lokala matställen i strandkanten finns på några ställen. Lokala fiskebåtar säljer också lite på några av öarna.

Vi rekommenderar Sunsails proviantpaket. Den är välsorterad med exotiska frukter, grönsaker, kryddor och läcker frukost. Kött och fisk är fryst och lätt att steka på grillen på båten.

Tidvatten

Tidvattenskillnaden är upp till 2-3 meter. Tabeller delas ut på basen. Strömmarna ligger på 0,5-2 knop. Vid badning från båten skall man hänga en lite akterut med en fender, då strömmen kan vara starkare än människor kan simma. Håll alltid uppsikt efter barn, och vuxna, som simmar.

Ankring

Man kan segla ganska nära kusten så var uppmärksam på det vackra korallerna. Många korallrev kan skryta om ett fantastiskt djur- och fiskliv, men många har blivit förstörda av seglare med släpande ankarkedja. Ta hänsyn till detta när ni lättar ankar, och använd gummiflotten när ni åker in till stranden. På några ställen blir korallreven blottade vid lågvatten och landstigning/tillbakatur blir omöjligt, så gå i land vid sandbotten. Vid landstigning med gummibåt, lägges den högt uppe på stranden med förtöjning till land, så den inte driver iväg när högvattnet kommer tillbaka.

Bojar

Det finns bojar på några ställen. Dessa bör undvikas då de flyttar på sig och är opålitliga, de används av lokala fiskare.

Grillning

Grillning sker på båten och inte på stranden. Kom ihåg träkol.

Stränderna

Platserna där ni ankrar för att bada och snorkla är bildsköna och orörda. Vattnet i den nordligaste delen av Phang Nga Bay är ljusgrönt, helt rent men ofta lite oklart då de stora floderna från mangrovekusterna mynnar ut i havet här.  Längre söderut blir vattnet mer blått och kristallklart för snorkling. I vattnet finns brännmaneter, och i strandkanten vid sten och koraller kan man se svarta sjöborrar. Havsormar är ovanliga, de är mycket skygga och ses nästa aldrig och flyr mellan klippor på djupare vatten. Ett bett kräver läkartillsyn. Har ni tur får ni se flockar av delfiner, och till och med valhajen (stor och helt ofarlig). Det finns också små revhajar, de har inga tänder och också ofarliga.

Dykning

Dykning är endast tillåtet med PADI-certifikat, fråga på basen. Dykcenter finns på Koh Phi Phi Don, Koh Racha Yai och Butang Isles.

Semestertips

Religion

I Thailand är 95% buddister, men det finns också muslimer, kristna och hinduer. Kom ihåg att om ni besöker tempel skall axlar och ben/fötter vara täckta (fina kläder generellt). Kom ihåg strumpor då skorna ställs utanför templet, precis som i privata hem. På några av öarna finns de lokala "Sea gypsies" (muslimer), så vid besök i deras fiskebyar och djungelsamhällen skall den lokala klädkoden respekteras. Ta på T-shirt och shorts (både män och kvinnor), eller bind en sarong/stor strandscarf omkring livet, som de lokala kvinnorna. Generellt är thailändare mycket anständigt och fint klädda, och det motsatta uppfattas som brist på respekt, på offentliga platser.

Maten

Det thailändska köket hör till de mest spännande i världen. Maten är kryddstark och allt serveras friskt och snyggt, men i en härlig blandning: Soppa "Tom Yum", ris, grönsaker och fisk. Några rätter är sötade med kokos och några är dräpande starka. Om det bränner i munnen så är den bästa kuren att äta ris, det lugnar bättre än vatten. Vid dålig mage, drick Coca-cola.

Ät gärna den lokala maten, också från stånden längs gatorna, där du kan se om maten är fräsch. Det mest färska kött är som regel anka och kyckling, eller är nudlar, ris och kokta/stekta grönsaker. Färsk frukt skalas.

Drick mycket vätska (gärna ett par liter vatten om dagen, minst) och drick rent, endast från flaska med etikett. Se upp för isbitar köpta i små barer. Isbitar köpta i både, också de från basen, är gjorda på dricksvatten.

Taxi

Vi rekommenderar att ni har en lapp med hotellet/utflyktsmålets namn och adress skrivet på thai. De lokala taxichaufförerna kan inte alltid läsa engelska eller läsa en karta. I städerna är det möjligt för Meter-Taxi, dvs. att åka till fast pris (tillägg efter midnatt) och detta är överlägset billigast. Alternativet är privattaxi, där priset bör avtalas på förhand. Tuk-tuk är den typiska moppetaxin, vilka kör snabbt och överallt i staden. Avtala pris i förväg.

Säkerhet

Pengar, värdesaker, pass, mm. bör ni bära på er själva, när ni reser runt eller går i land, det är ingen grund att fresta svaga själar. Därtill skall det sägas at vi har känt oss trygga överallt på vår resa, även i de minsta gränderna. Vi har aldrig haft ovälkomna gäster ombord under segelturen, men dock ett trevligt besök av de lokala fiskarna eller invånarna i "Long-tail"-båtar, som gärna erbjuder en tur ombord, eller ev. en utflykt (efter avtalat pris) genom mangroveträsken in till "Gipsy Village", en av fiskebyarna, där allt är byggt på pålar i vattnet. Här finns också möjlighet att komplettera med lite proviant.

Valuta

Vid ankomst till den internationella flygplatsen rekommenderar vi att växla pengar.

Thailand: Valutan heter Baht (THB). 1 baht =  100 satang.

Malaysia: Valutan heter Ringgit (MYR). 1 ringgit = 100 sen.

I större städer kan man växla i banker och på de lokala växlingskontoren (Exchange Office). Det går också att växla på hotell, bl.a. på marinan, men kursen är inte lika bra.

Amerikanska dollar är den bästa växelkursen.

Kreditkort kan användas i banker, större butiker och på restauranger. Kan endast användas i begränsat omfång ute på segelområdet.

Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87

Välj din destination nedan