Oavsett var i världen du älskar att segla och dit du fortsätter att återvända till, kommer du definitivt bli ledsen om ditt favoritområde plötsligt svämmade över med plast, eller om koraller dör på grund av blekning.

Vi har samlat 4 enkla saker du själv kan göra för att bevara din favoritdestination i sitt bästa tillstånd.

1: Plocka upp plast och skräp

När du går i land på de vackra stränderna vil du förmodligen undvika att det flyter plast och annat avfall omkring. Därför föreslår vi att du tar med en påse för att samla ihop skräp när du går iland. Förutom att ta med ditt eget avfall tillbaka, hjälper det också att ta bort vad som redan finns.

Om du reser med barn kan du också göra det till en lek där barnen kan se vem som samlar ihop mest skräp. Du kan göra en tävling om vem som först hittar 5 bitar av plast, 5 bitar av metall etc.

2: Tänk på vilken solkräm du använder

År 2015 uppskattade forskare att mellan 6 000 och 14 000 ton solskyddskräm släpps ut i haven varje år. Det är mycket, och många krämer innehåller skadliga ämnen som påverkar djuren i havet.

I tropiska destinationer är det koraller som far illa, de bleknar och dör, vilket i sin tur går ut över livet som är beroende av dem.

Medan vi naturligtvis uppmuntrar dig att skydda din hud från solens skadliga strålar, är det också viktigt för den marina miljön att du läser innehållsförteckningen på solkrämen. Världsnaturfonden rekommenderar att gå efter solskyddsmedel som är Svanen-märkt, och Naturskyddsföreningen har en guide till vad du skall kolla efter, om du vill köpa en miljövänlig solskyddsfaktor.

3: Håll motorn på maximalt 1 800 – 1 900 varv per minut

Det är ju semester, så varför ge full gas på motorn om vinden uteblir?

Du vinner kanske 1 knop genom att ge full gas men samtidigt dubblar du bränsleförbrukningen, till nackdel för både miljön och plånboken.

4: Köp lokala varor

När du handlar in till din segelsemester kan du också hjälpa miljön genom att till exempel handla på den lokala marknaden så att dina inköp inte har transporterats över långa sträckor, vilket belastar miljön med mer koldioxidutsläpp.
Dessutom är lokala marknader ofta en stor upplevelse i sig själva, där sinnena bombarderas med exotiska dofter, färgglada stånd och läckra smakupplevelser.