4 tips till att ta hand om din favoritdestination

Oavsett var i världen du älskar att segla och dit du fortsätter att återvända till, kommer du definitivt bli ledsen om ditt favoritområde plötsligt svämmade över med plast, eller om koraller dör på grund av blekning.

Vi har samlat 4 enkla saker du själv kan göra för att bevara din favoritdestination i sitt bästa tillstånd.

1: Plocka upp plast och skräp

När du går i land på de vackra stränderna vil du förmodligen undvika att det flyter plast och annat avfall omkring. Därför föreslår vi att du tar med en påse för att samla ihop skräp när du går iland. Förutom att ta med ditt eget avfall tillbaka, hjälper det också att ta bort vad som redan finns.

Om du reser med barn kan du också göra det till en lek där barnen kan se vem som samlar ihop mest skräp. Du kan göra en tävling om vem som först hittar 5 bitar av plast, 5 bitar av metall etc.

2: Tänk på vilken solkräm du använder

År 2015 uppskattade forskare att mellan 6 000 och 14 000 ton solskyddskräm släpps ut i haven varje år. Det är mycket, och många krämer innehåller skadliga ämnen som påverkar djuren i havet.

I tropiska destinationer är det koraller som far illa, de bleknar och dör, vilket i sin tur går ut över livet som är beroende av dem.

Medan vi naturligtvis uppmuntrar dig att skydda din hud från solens skadliga strålar, är det också viktigt för den marina miljön att du läser innehållsförteckningen på solkrämen. Världsnaturfonden rekommenderar att gå efter solskyddsmedel som är Svanen-märkt, och Naturskyddsföreningen har en guide till vad du skall kolla efter, om du vill köpa en miljövänlig solskyddsfaktor.

3: Håll motorn på maximalt 1 800 – 1 900 varv per minut

Det är ju semester, så varför ge full gas på motorn om vinden uteblir?

Du vinner kanske 1 knop genom att ge full gas men samtidigt dubblar du bränsleförbrukningen, till nackdel för både miljön och plånboken.

4: Köp lokala varor

När du handlar in till din segelsemester kan du också hjälpa miljön genom att till exempel handla på den lokala marknaden så att dina inköp inte har transporterats över långa sträckor, vilket belastar miljön med mer koldioxidutsläpp.
Dessutom är lokala marknader ofta en stor upplevelse i sig själva, där sinnena bombarderas med exotiska dofter, färgglada stånd och läckra smakupplevelser.

Sydostasien

Sydostasien

Segelsemester i Sydostasien Hyr segelbåt och upplev ett tropiskt paradis från vattnet Seglingssemester i Malaysia och Thailand erbjuder möjligheten att besöka en värld av extraordinärt natursköna platser och uppleva den rika kulturella mångfalden i Sydostasien. Regionen är full av spännande kontraster och på en segelsemester kommer du både att uppleva pulserande städer och avlägsna primitiva bergsbyar. Underbar segling Fantastisk mat Vänlig befolkning Hisnande naturscenerier En segelsemester i Sydostasien är lika med en mångkulturell upplevelse som innehåller hundratals språk och dialekter och välsmakande lokal mat. En semester i den vackra segelbåten eller katamaranen, som du hyr, låter dig uppleva en fantastisk natur med mångfald, inklusive regnskogar, berg, stränder, pulserande städer och avskilda byar, från ett helt annat perspektiv än en landbaserad resa. Fjärran Östern är en plats långt ifrån de livligare och mer kända seglingsområdena i exempelvis Karibien. Isolering, hisnande skönhet och exotisk kultur, är en del av attraktionskraften, och äventyrslystna resenärer kommer att bli rikligt belönade när de drar ut för att utforska områdets underverk. Majestätiska klippor som tornar upp sig från det smaragdgröna havet, exotisk flora och fauna, fantastiska korallrev, avskilda vita sandstränder, avskilda bukter och vikar, och den gästvänliga och vänliga lokalbefolkningen, är bara några av attraktionerna på en segelsemester i Fjärran Östern.
Read more

Grekland

Grekland

Hyr segelbåt eller katamaran i vackra Grekland och upptäck en perfekt segelsemester Välkommen till Grekland och den vackra grekiska skärgården. En symbios av hav och segling genom århundradena. Från Kykladerna, där vinden snabbt ändrar riktning och styrka till glädje för de seglare som vill ha utmaningar, till den Saroniska bukten och de Joniska öarna, där stabila och lugna vindförhållanden vanligtvis ger en enklare och mer avslappnad segling. Överallt hittar du platser med otrolig skönhet, hundratals öar, tusentals mil av vackra sandstränder, traditionella hamnstäder samt pittoreska små fiskelägen som bara kan upptäckas genom segelbåt eller katamaran. Alla städer erbjuder något unikt och helt annorlunda och möjligheterna för segling är oändliga och som gjorda för alla typer av upplevelser.Inbäddat i hjärtat av Medelhavet och med grekiska byar med vita hus ställda mot turkosblått vatten som glittrar under den evigt blå himlen, kommer du upptäcka hur bra en segelsemester kan vara, och med våra många baser i Grekland kan Seatravel leverera en oförglömlig semester fylld med perfekt segling, skönhet, kultur och historia.I Grekland kan du hyra en segelbåt i 4 härliga områden: Aten & Saroniska bukten, Korfu, Lefkas och Joniska havet, Sporaderna och Kykladerna.Du kan segla båten själv eller få en skeppare med lokalkännedom med ombord. Läs mer om områdena genom att klicka på menyn, och kom ihåg att du är alltid välkommen att ringa eller skicka ett mail om du har frågor.
Read more

Kroatien

Kroatien

Hyr segelbåt eller katamaran och upplev det vackra Kroatien på en segelsemester Mer än 1200 vackra öar skjuter upp från Adriatiska havet utanför Kroatiens dalmatiska kust och gör området till ett av de mest fantastiska för seglingssemester i Europa. Kroatiens slingrande kust och dess öar skapades av en dramatisk höjning av havsnivån för 13000 år sedan. Området är rikt på fascinerande natur, skyddade vikar och vackra förankringsplatser. Du kan hyra segelbåt eller katamaran och bege dig ut på seglingssemester i tre olika områden i Kroatien: Norra Pula (Zadar och Šibenik), uppdelade i centrala Kroatien och Dubrovnik i söder. Alla är belägna vid det Adriatiska havet. I centrala Dalmatien hittar du Split – staden är en utmärkt utgångspunkt för en segelsemester i områdets berömda skärgård, med öar som Hvar, Brac och Vis. Den romerska kejsaren Diocletianus byggde ett palats här eftersom öarna i detta område skyddas av det azurblå havet på ena sidan och de höga majestätiska bergen på landsidan.Dubrovnik, i Dalmatiens sydligaste region, är en gammal fästning och kallas ibland för det Adriatiska havets pärla. Den engelske författaren George Bernard Shaw sa en gång: "Den som söker paradiset på jorden ska komma till Dubrovnik och finna det." Stadens klimat är typiskt för Medelhavet med varma, torra somrar och kalla, fuktiga vintrar. Besökande seglare kan hitta dungar av citron, apelsin och mandarinträd bredvid palmer och agave, och du kan också promenera genom renässansparker, blomsterträdgårdar och medeltida stenpalats. Farvattnet omkring ön inkluderar en mängd öar, inklusive Korcula, där den berömda upptäcktsresanden Marco Polo sägs ha fötts. Zadar i norra Dalmatien är en historiskt viktig region med stora naturrikedomar och vackra landskap. De levande färgerna är ofta det som besökarna först upptäcker. Det färgrika blå havet står i kontrast till den djupa gröna färgen på tallar och olivlundar som sträcker sig ner till kusten. Zadar är 3000 år gammal och är särskilt känd för sina romanska kyrkor. Här i staden hittar du den minsta katedralen i hela världen. Kyrkan sägs endast vara 36 steg bred. Vad som krävs för att segla i KroatienSkepparexamen: Kroatien är det landet i världen som har strängast krav angående vilka seglarcertifikat man ska ha för att kunna hyra en båt. Du ska som minimum ha ett intyg i segling och SRC/VHF-certifikat (radiocertifikat) för att kunna hyra båt i Kroatien. Om du inte har ett SRC/VHF-certifikat, har vi möjlighet med enskilda partner att göra ett undantag från detta krav, men du får ett mycket bättre urval av segelbåtar till ett bättre pris om du har ett VHF-certifikat. Läs mera om de olika områdena i menyn till vänster. Låt oss hitta en segelbåt för din segelsemester - klicka här eller använd hemsidans sökmotor.
Read more

Turkiet

Turkiet

Hyr segelbåt och upplev Turkiet från vattnet Turkiet utgör en geografisk och kulturell bro mellan Europa och Asien. Här, där öst möter väst, överraskas man verkligen av lokalbefolkningens vänlighet och hjärtliga välkomnade. Oavsett var du hyr segelbåt i Turkiet hittar du alltid spännande platser att utforska, och en segelsemester i Turkiet serverar en uppsjö av spännande upplevelser för alla åldrar. Turkiets kuster är ofta täckta av tjocka skogar, och de majestätiska bergen stiger brant upp mot himlen. Öar, vikar och långa halvöar skapar ett unikt och orört seglingsområde (området besöks ännu inte av horder av turister som man möts av på andra håll i Medelhavsområdet), vilket gör Turkiet till ett mycket speciellt seglingsområde. Den turkiska kusten är perfekt för segling och sträcker sig från Gallipolihalvön i norr ner till Antalya. Den bergiga kusten är djupt skårad med ett stort antal bukter, halvöar och fjordar och är faktiskt 1000 sjömil lång. Turkiet har också goda möjligheter för flodseglingar. Attraktionskraften ligger i skönheten, avskildheten, stränderna, de lugna städerna och de många imponerande medeltidsstäderna. Små intima restauranger finns vid många förankringsplatser och här kan du njuta av en kall drink och en läcker måltid med lokal mat. De varma och gästvänliga människorna gör en yachtsegling till Turkiet till en mycket charmig upplevelse. Segelsäsongen startar i mitten av april och slutar i mitten av november.
Read more

Montenegro

Montenegro

Segelsemester i Montenegro - exotisk, eklektisk och något helt utöver det vanliga! Montenegro har många sandstränder, äventyr och fantastisk fisk och skaldjur. Kotorregionen som är en del av UNESCO:s världsarvslista, osar av historisk storhet och myllrande gator. Det är inte svårt att förstå varför Montenegro blir mer och mer populärt som destination för segelsemestrar, med 250 solskensdagar om året, ett spektakulärt undervattensdjurliv, vackra öar, optimala villkor för vattensport och inte minst 5 nationalparker. Montenegro har allt! 72 km vackra sandstränder rakt framför näsan på dig när du ankommer till vår nya destination i Montenegro. Här hittar du över 290 km kustlinje, och staden Herceg Novi bjuder in dig med sina vackra småstensstränder och det klaraste vattnet i det Adriatiska havet. Montenegros natur och djurliv är rikt och varierat. Det rena vattnet är upplagt för en snorkeltur. Dyk ned och utforska det spektakulära undervattenslivet. Om du någonsin skulle tröttna på de bildsköna stränderna (…som om!), bör du unna dig själv en tur förbi en av Montenegros fem nationalparker. Höga klippor, grottor och backig terräng är en del av landskapet i Lovcen National Park en avsides pärla som bara väntar på att bli utforskad av glada vandrare och äventyrare. Forsränning på Tarafloden är en jättestor attraktion. Härifrån får du bäst utsikt till den stora UNESCO-beskyddade Tarakanjonen. Flodklyftan är den längsta i Montenegro och den djupaste av sitt slag i Europa. Montenegro är perfekt oavsett om du drömmer om snabba äventyr på Tarafloden eller om en härlig simtur på en av de många vackra stränderna. Galen i fisk och skaldjur? - så har du kommit rätt. Fisk och skaldjur utgör en essentiell del av den montenegrinska matkulturen och det omkringliggande havet är fullt av bukter med fantastiska och välsmakande fiskarter. I Montenegro hittar du massor av fisk- och skaldjursrestauranger som serverar så färsk fisk som du kan tänka dig. Många restauranger erbjuder möjligheten att utpeka precis vilken fisk som du gärna vill ha tillagad. I Montenegro serveras fisk och skaldjur ofta med en flaska av det lokala vinet. Vi rekommenderar att du provar den svarta risotton som är färgad med bläckfiskens bläck. Svart risotto är en intressant och läcker variant av den klassiska medelhavsklassikern. Rätten ser kanske lite farlig ut med sin svarta färg men är i verkligheten en fantastisk smakfull, traditionell montenegrinsk rätt. Montenegros traditionella maträtter är ofta fylliga och oftast baserade på ost, bovete, potatis och något slags kött, gärna lamm, kalvkött eller rökt skinka. Maten är energifylld och lokalbefolkningen älskar att ge deras kött en vända på grillen. Prova den lokala cevapi (kebab) ett populärt val bland den yngre lokalbefolkningen och är en enkel läcker måltid som inte bör undervärderas! Missa inte ett smakprov av de lokalt producerade livsmedlen. Många små familjeägda lokalproducenter av ost, olivolja, grönsaker m.m. säljer deras varor på de lokala matmarknaderna. Montenegro har en hel festival dedikerad till ära av landets lokalproducenter som heter Festival of Wine and Bleak. Bleak är det engelska ordet för löja, en lokal färskvattensfisk. Montenegro är genomsyrat av historia; ta en tur nedför kullerstensgatorna i de medeltida byarna eller besök gamla kloster i Ostrog, som är ett populärt resmål för pilgrimsresande av olika religioner. Vid roten av Lovcenberget ligger den historiska staden Cetinje. Cetinje är Montenegros rättsliga huvudstad och har statusen som den gamla, kungliga huvudstaden i landet. Trots stor ödeläggning orsakat av flera århundrades kamp mot Turkiet står staden fortfarande stadigt och har byggnader hela vägen tillbaka till 17- och 18-hundratalet.
Read more

Tyskland

Tyskland

Tyskland Segling i Tyskland är både vackert och lätt, samtidigt som servicen är hög och faciliteterna goda i de närliggande marinorna. Du kan både segla i det nordtyska området, men riktigt många rör sig upp till Danmark där du kan segla i det Sydfynska öhavet, Smålandsfarvattnet mellan Lolland och Falster eller besöka härliga Bornholm! De danska farvattnen är fulla av beskyddade seglingsområden, spännande ankarplatser och en speciell vacker natur. På en segelsemester i Danmark kommer du märka att det är korta passager mellan alla härligheterna. I Danmark finns det mer än 7 000 km kustlinje, och som ett land med en välutvecklad sjöfartsindustri och långa traditioner för maritim utforskning, påbörjat av vikingarna och deras berömda långskepp, finns det många trevliga och moderna marinor, samt intressanta hamnbyar med goda shoppingsmöjligheter, kulturattraktioner och några av världens bästa restauranger. Den mest optimala tidpunkten at segla i Nordtyskland och Danmark är om sommaren. Kom också ihåg ditt fiskespö, Danmark har många spännande fiskeplatser. Seglingsmöjligheter Både i Nordtyskland och Danmark är det mycket lätt att segla. Här finns nästan ingen ström och tidvattnet har närmast ingen betydelse. I segelsäsongen från maj till september präglas vädret ofta att frontpassager som kommer från väst, och man upplever temperaturer på mellan 15 och 28 grader. Badvattnet kan nå upp till 18–21 grader på en vacker sommardag, men de låga temperaturerna kompenseras av alla de ljusa kvällarna man kan sitta upp riktigt länge, innan det blir mörkt. Höjdpunkter Från Flensburg är höjdpunkterna det Sydfynska öhavet med Marstal, Ærøsköping på Ærø och Avernakø, Lyø, Drejø, Skarø, Hjortø, Strynø, Tåsinge m.m. Från Breegen är höjdpunkterna segling i det gamla Östtyskland eller seglings i Smålandsfarvattnet mellan Lolland och Falster i det vackra Guldborgsund, samt mellan Femø, Fejø, Askø, det vackra området runt i Storströmmen och Stege bukt.
Read more

Karibien

Karibien

Drömsemester i Karibien - Hyr segelbåt eller katamaran och få en upplevelse för livet En segelsemester i Karibien gör det möjligt att blanda storslagna och vackra naturupplevelser med intryck av en spännande och annorlunda kultur, roliga attraktioner på land och mycket mer – en värld av olika upplevelser som uppfyller dina förväntningar är aldrig långt borta i Karibien. Kristallklart vatten, pittoreska stränder, natursköna förankringar och välutrustade hamnar gör Karibien till en perfekt segeldestination för svenska segelresenärer. Den stabila vinden, line-of-sight navigering och många säkra förankringar och båtplatser gör detta till en sjömans drömsemester. Rik på myter och legender om pirater och gömda skatter, förevigat av författare som Robert Louis Stevenson, erbjuder Karibien några av de bästa seglatserna i hela världen. Det lugna turkosblå vattnet rullar in i skrovet medan jättestim av tropiska fiskar simmar bredvid båten, strax under ytan. Överallt kan man se vita sandstränder, omgiven av höga palmer och mysiga strandbarer. Andra öar förblir obebodda och väntar bara på att utforskas. Seatravel har mångårig erfarenhet av att organisera seglingssemestrar med segelbåt eller katamaran i Karibien och vi är redo att hjälpa dig att hyra den perfekta båten, precis som vi också kan hjälpa dig att hitta den bästa flygrutten och hotellrum. Du kan hyra en segelbåt från en av våra moderna baser på Brittiska Jungfruöarna (Tortola), St. Martin och Antigua, St. Lucia och Martinique, St. Vincent och Grenada och Amerikanska Jungfruöarna (St. Thomas).
Read more

Thailand

Thailand

Segelsemester i Thailand Hyr segelbåt eller katamaran i Thailand och upplev detta tropiska paradis från vattnet En segelsemester vid Phuket sker i en vacker och exotisk del av världen, med hisnande landskap och avkopplande segling. Avskilda vikar, omgivna av majestätiska kalkstensklippor och orörda vita sandstränder så långt ögat kan se och lite utanför kusten finns en mängd levande korallrev som är som en dröm att snorkla vid. Det är möjligt att segla båten själv, eller få en skeppare med lokalkännedom ombord. Flygförbindelser till Phuket är billiga och baserna ligger några kilometer från flygplatsen. Segling vid Phuket Vattnet utanför Phukets östkust skyddas av Andamansjön, vilket garanterar en formidabel och säker segling året runt. På grund av monsunerna finns det våt- och torrperioder som påverkar vädret och vindriktningen. På Thailands västkust börjar den nordöstra monsunen i november och den leder lätt till måttliga vindar på mellan 5-10 m/s, svalare temperaturer och torrare förhållanden. I maj börjar sydväst-monsunen: sydvästliga vindar kommer gradvis öka till mer än 10 m/s när regnperioden når sin topp (september/oktober). Under de återstående månaderna av regnperioden regnar det bara några timmar på eftermiddagen. Dagstemperaturen ligger runt 32°C från juli till februari och 16°C på natten. Från mars till juni är det varmare. Tidvattenskillnaden kan vara mer än 2,5 meter, vilket skapar starka tidvattenströmmar i smalare kanaler. Navigation är ofta enkel och kan göras med blotta ögat men det är viktigt att hålla ett vakande öga på sjökortet och GPS på grund av alla korallrev. En segelsemester i Phuket passar seglare med grundläggande färdigheter i kustsjöfart. Höjdpunkter Marinparker fungerar som naturreservat för att skydda tropiska fåglar och överflödet av marint liv, och att få upptäcka dessa farvatten är en resa in i ett oförstört paradis. Det är också en viktig del av en segelsemester att kunna njuta av den lokala kulturen och maten, och att kasta sig in i de blå vågorna och snorkla eller dyka. Om du är intresserad av ett livligt nattliv, så finns det också goda möjligheter för detta i Phuket.
Read more

Australien

Australien

Segelsemester i Australien Hyr segelbåt eller katamaran och upplev paradisöar och det Stora barriärrevet Australien är världens sjätte största land men har den lägsta befolkningstätheten. Det gynnsamma klimatet gör det till ett populärt semestermål året runt, på vintern kan en semester "down under" till exempel, både inkludera skidåkning i de sydliga delstaterna och en segelsemester i det varma vattnet runt Whitsundayöarna, nära Queenslands berömda stora barriärrev. Landskapet är fyllt med många kontraster såsom vädret, de tropiska regnskogarna, bergskedjorna och de vidsträckta öknarna, liksom över sju tusen orörda stränder vilket skapar oändliga möjligheter till aktiviteter både på vatten och land. Det spektakulära landskapet är hem till ett överflöd av djur- och växtarter och man kan säkert kalla Australien ett perfekt val för naturälskare. Seglingsförhållanden och navigeringen är enkla och det gör segling i Australien och Whitsundayöarna till ett bra val för familjer. Livet under ytan är extraordinärt, och de som har haft turen att försöka dyka eller snorkla där instämmer säkert. En segelsemester i Australien är ett perfekt sätt att upptäcka de många och varierade nöjena som finns i Whitsundays seglingsområde, som erbjuder allt från hisnande naturlandskap till lyxiga öresorter och avskilda ankarplatser, och inte minst den fantastiska maten och kosmopolitiska shoppingmöjligheterna samt den avslappnade australiensiska mentaliteten.
Read more
Alltid prisgaranti – ring på tel. (+46) 08-124 100 87